Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός ροκάνισε τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ανέκοψε τη φόρα των αγοραστών, οδηγώντας σε απώλεια των ισχυρών πρωινών κερδών. Δύο όψεις εμφανίζει ο FTSE 25. Κέρδη για Titan, Coca Cola και Jumbo. Πωλήσεις σε ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Lamda.

Ο πληθωρισμός ροκάνισε τα κέρδη στο Χρηματιστήριο

Με επιφυλάξεις η αντίδραση στα ευρωπαϊκά, ενώ ο θηριώδης πληθωρισμός «ρίχνει» το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε ανοδική διόρθωση μεν οι επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά με τη μεταβλητότητα στα ύψη δεν είναι διασφαλισμένη, καν, η ενδοσυνεδριακή κατάληξη. Παραμένει σε φορά αντίδρασης η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, ο DAX είναι στην περιοχή των 13.550 μονάδων, αλλά στα καθ' ημάς η ανακοίνωση διψήφιου πληθωρισμού ήταν εύλογο να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη διόρθωση σε πολύ σύντομο χρόνο προς τις 855 μονάδες.

Με συναλλαγές 5,5 εκατ. το -σχεδόν- κάθετο «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 873 μονάδων, με τους εντολείς να ρευστοποιούν τραπεζικά και blue chips. Ομολογουμένως ανησυχητικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ -με πληθωρισμό δεκαετίας 1990 στο 10,2%, με εκτίναξη κόστους φ/α κατά 122% και δυσθεώρητες αυξήσεις σε είδη βασικής διατροφής- προκάλεσαν ένα μίνι σοκ στην αγορά, παρότι εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν «διψήφια» ποσοστά.

Ούτως ή άλλως, η αντίδραση, ακόμη και στην πλήρη εξέλιξή της, περιορίστηκε χαμηλότερα των 880 μονάδων, που είναι το ελάχιστο ζητούμενο που θα πρέπει να υπερβούν οι long προκειμένου να κάνουν ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή της διόρθωσης. Ωστόσο, το γεγονός πως στα χαμηλά, των 13:20-13:30 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς αφήνει ένα... παράθυρο για εξισορρόπηση της τάσης στη συνέχεια της συνεδρίασης, με ενδεχόμενη επαναφορά προς τις 865 μονάδες.

Με αυτό τον τρόπο -αυξημένης μεταβλητότητας- διευκολύνονται οι ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να φτάνει τα 80 εκατ. (σε ημερήσιο μέσο όρο). Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που δέχτηκε τις πρώτες πωλήσεις -προηγήθηκε της διόρθωσης των blue chips-, με τον ΔΤΡ από τις 593 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα.

Ενδεικτικό το «γύρισμα» της Εθνικής από τα 3,501 στα 3,33 και ξανά προς τα 3,394 ευρώ. Τη διακύμανση της ΕΤΕ ακολούθησαν Eurobank (0,892) και Alpha Bank (0,9804).

Ηπιότερης έντασης η πίεση σε blue chips, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον FTSE25 (από τις 2.109 στις 2.066 μονάδες), με Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo, ΕΛΠΕ να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο συναλλαγών από τους αγοραστές.

Στα 5 εκατ. ο τζίρος στην εκ νέου προσπάθεια επανόδου της αγοράς, μέχρι τις 13:45, με την ισορροπία να αποκαθίσταται σταδιακά σε ένα σημαντικό τμήμα του ταμπλό. Με τους πωλητές, ωστόσο, με εντολές σε 58 μετοχές να υπερισχύουν των 43 από την πλευρά των αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v