Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται... ανασύνταξη των αγοραστών

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Διψήφια άνοδος για Ελλάκτωρ, πτώση για Motor Oil. Το διεθνές κλίμα, οι καυτές επιχειρηματικές εξελίξεις και τα κρίσιμα ορόσημα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Ζητείται... ανασύνταξη των αγοραστών

Πιέσεις στο ξεκίνημα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 860 μονάδες. 

Στο ταμπλό επιστρέφουν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ και Motor Oil μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης, με την πρώτη να ενισχύεται 12% στο 1,66 ευρώ και τη δεύτερη να υποχωρεί 3,8% στα 14,9 ευρώ. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Με βάρος τις απώλειες 6,04% σε διάστημα εβδομάδας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είναι αυτοί
που ξεκινούν με πλεονέκτημα την εβδομάδα.

Από τις 866,75 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τη μεγαλύτερη διόρθωση από κάθε άλλο ευρωπαϊκό στο ελληνικό χρηματιστήριο, φαίνεται πως οι επενδυτές «πλήρωσαν» την υπεραπόδοσή του κατά το πρώτο 4μηνο.

Το αν οι αγοραστές θα ανασυνταχθούν με στόχο την επάνοδο προς την περιοχή των 900 μονάδων σε ορίζοντα Παρασκευής ή οι πωλητές θα πιέσουν προς ακόμη χαμηλότερες τιμές, θα εξαρτηθεί τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Εκτός, κυρίως δύο είναι οι ημέρες-ορόσημο, σήμερα που η Κίνα θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την πανδημία και η Τετάρτη, οπότε ΗΠΑ και Γερμανία ανακοινώνουν στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου. Στα ύψη των 8,9% και 8,1% αντίστοιχα οι εκτιμήσεις, αλλά με ζητούμενο για τους long η επιβεβαίωση (ή όχι) ένδειξης μικρής αποκλιμάκωσης του δομικού «κορμού» του. Μένει να φανεί, με την ανακοίνωση να επηρεάζει ανάλογα πωλητές-αγοραστές.

Προσώρας στις προθεσμιακές αγορές τα futures κλίνουν χαμηλότερα, ενδεικτικά στη Νέα Υόρκη για τον S&P500 από 1,04% χαμηλότερα, τις 4.074 μονάδες, με τον VIX/CBOE στις 30,19 και το US10Y στο 3,12%.
Θα ξεκινήσω για τα εντός από το τελευταίο και το αντίστοιχο GR10Y καθώς ξεπερνά και το 3,5% στα 3,559% συγκριτικά 300 μ.β πάνω/βαρύτερα (και ακριβότερα για κόστη χρήματος) από πέρυσι. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εισηγμένες με αυξημένο δανεισμό (και μέτρια ίδια κεφάλαια/ταμείο), με δανειακή μόχλευση κ.λπ. Συνεπώς προσοχή και σε αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς διαγραμματικά το 10ετές «δείχνει» και προς τα 4%.

Με αυξημένες συναλλαγές και πωλήσεις σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό η ισχυρή διόρθωση της εβδομάδας κατά 9,53% στις 583,30 μονάδες για τον τραπεζικό και κατά 6,51% στις 2.090,56 για τα blue chips. Ανάλογα αρνητική η τάση και στα mid caps, επίσης με απώλειες 6,45% στις 1.405,91 μονάδες.

Σε ανοδική διόρθωση -κατ' αρχάς τεχνικής μορφής- της Wall Street προσβλέπουν οι long στο ΧΑΑ. Πολύ σημαντική στήριξη για τον S&P500 οι 4.067, με ενδεχόμενη απώλειά της να οδηγεί προς τις 3.920 μονάδες.
Συνεκτιμώντας τη συντήρηση της σχέσης ευρώ/δολαρίου στα πέριξ του 1,0490.

Επιχειρηματικές εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα, αλλαγές στον MSCI και πραγματική οικονομία είναι οι κύριες παράμετροι που θα δώσουν τάση αυτές τις πέντε συνεδριάσεις, με την τακτική των «επιλεκτικών κινήσεων» επικρατέστερη.

Τις συνέργειες και την επόμενη συμφωνία, μετά το deal Motor Oil - ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιχειρεί να προεξοφλήσει η αγορά, στα οικονομικά αποτελέσματα-κεφαλαιακή υγεία των εισηγμένων εστιάζουν οι επενδυτές - κατατοπιστικότατη η ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη νωρίτερα για τη βαθμολόγηση των εισηγμένων με βάση τη ρευστότητά τους-, στο ενδεχόμενο αλλαγών με πιθανή ένταξη μετοχών στον MSCI Greece Standard προσβλέπουν οι πιο βραχυπρόθεσμοι.

Και τελευταίο, το πρώτο -μείζον- πρόβλημα για την πραγματική οικονομία/κοινωνία, την εκτόξευση του κόστους καθημερινότητας. Χωρίς φρένα οι ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως καταγράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση, με την κατάσταση ζοφερή για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, βάρος που «χτυπά» κατανάλωση-ζήτηση-παραγωγή- τζίρους-θέσεις εργασίας. Κατάσταση που θα βαίνει επιδεινούμενη παρά τις προσδοκώμενες «ανάσες» από κλάδους όπως λ.χ. ο τουρισμός.

Με πιθανότερο το stock picking, η προσοχή πέφτει στην Πέμπτη, που Πειραιώς και ΟΤΕ θα ανακοινώσουν μεγέθη 3μήνου (πριν την συνεδρίαση), η δε Coca Cola στοιχεία πωλήσεων της ίδιας περιόδου (το ενδιαφέρον στην ενημέρωση των αναλυτών ειδικότερα για το μέτωπο στη Ρωσία).

Προς την ίδια κατεύθυνση και ο κύκλος παρουσιάσεων σε θεσμικούς επενδυτές, συγκεκριμένα την Τρίτη στην ΕΘΕ είναι το ΠΛΑΙΣΙΟ, ακολουθούν τα Πλαστικά Θράκης και συνεχίζει η Intrakat.

Βράδυ Πέμπτης η ανακοίνωση των 6μηνιαίων αλλαγών στους δείκτες MSCI, με έντονο ελληνικό χρώμα, για το αν θα συμπεριληφθεί (ή όχι) εισηγμένη στον MSCI Greece Standard.

Τέλος, τεχνικές συντεταγμένες θα δοθούν μέσω του Εκηβόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v