Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ανοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Δραστική αναθεώρηση στόχων στην εγχώρια αγορά, μετά το άγριο ξεπούλημα στη Wall αλλά και τα ανησυχητικά σημάδια από πληθωρισμό-επιτόκια. Οι κινήσεις των ξένων και τα σημεία που διαφοροποιούν το «Greek Bet».

Ζητείται αντίδραση στο Χρηματιστήριο

«Μετά το ξεπούλημα», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μετά τη νέα ισχυρή διόρθωση στη Wall Street, με τους επενδυτές μπροστά σε δραστική αναθεώρηση στόχων και προτεραιοτήτων για τη δυσκολότερη συνέχεια.

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021, ο S&P500 διορθώνει χαμηλότερα των 4.000 μονάδων, με τις κεντρικές τράπεζες να βάζουν φρένο στην εύκολη και φθηνή ρευστότητα, που για μία 12ετία τροφοδότησε το μεγαλύτερο/μακροβιότερο bull market σε Νέα Υόρκη και διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρασύρεται χαμηλότερα με συνοπτικές διαδικασίες.

Οκτώ στις εννέα συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, εννέα στις εννέα για τον τραπεζικό κλάδο και έξοδος κεφαλαίων από εταιρείες που πλήττονται είτε από το ενεργειακό κόστος είτε από τον συνδυασμό υψηλού δανεισμού/υποχρεώσεων-κεφαλαιακής επάρκειας.

Στις 859,18 (-0,87%) ο Γενικός Δείκτης, στις 2.067,58 (-1,12%) ο FTSE25, στις 578,35 (-0,85%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 1.395,09 (-0,77%) ο Mid Cap, με τον χθεσινό τζίρο στα 83,305 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές 29,868 εκατ. μετοχές, με πακέτα αξίας 5,07 εκατ. ευρώ.

Σε τι μπορεί να προσβλέπουν οι επενδυτές, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, καθώς ανακοινώνονται στοιχεία πληθωρισμού, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συγκεράσουν υψηλά επιτόκια, στην προσπάθεια τιθάσευσής του και ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος που «χτυπά» την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου και οι long στη Νέα Υόρκη προσβλέπουν πως στον δομικό χαρακτήρα του θα καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής του, ενδεχομένως αφορμή για ανοδική διόρθωση. Πάντα όμως στη λογική sell the rallies, δηλαδή μειώνοντας θέσεις σε ανοδικές διορθώσεις σε μία αγορά που είναι σε διόρθωση.

Νωρίτερα «πρόδρομοι» δείκτες, όπως λ.χ. το 10ετές των ΗΠΑ, διαμορφώνονταν χαμηλότερα -στα 3,052%-, ο VIX/CBOE εξισορροπούσε -στις 34,75 μονάδες- και τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε αντίδραση -από 0,74% υψηλότερα, από τις 4.018 μονάδες.

Θα πρόκειται για διάλειμμα πριν την επόμενη καταιγίδα προειδοποιούν χρηματιστές, που αναφέρονται στο ενδεχόμενο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείξουν πληθωρισμό ακόμη και διψήφιο. Εκτίμηση που εάν όντως επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για επαναφορά σε ποσοστά αρχών δεκαετίας '90. Με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται για επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία και βεβαίως την κοινωνία, με το μεγαλύτερο μέρος της υπό όλο και ασφυκτικότερη πίεση. Και το σημαντικό, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος στον ορατό ορίζοντα.

Σε αυτό το περιβάλλον, χρηματιστές θεωρούν μονόδρομο την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, τη στροφή κεφαλαίων από μετοχές εισηγμένων που πλήττονται ενεργειακά-κεφαλαιακά προς άλλες που έχουν -συγκριτικά πάντα- λ.χ. υψηλή μερισματική απόδοση, ανελαστική ζήτηση, κυκλικότητα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή η αναδιάρθρωση θα χρειαστεί τον χρόνο της, είναι ήδη σε εξέλιξη, με πιθανότερο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση της σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεκτιμώνται τα οικονομικά αποτελέσματα, για αυτό η προσοχή στρέφεται -πλέον- στον ΟΤΕ (δευτερευόντως στην Πειραιώς), στην Coca Cola -λόγω της μεγάλης έκθεσής της στις διεθνείς αγορές (ειδικότερα της Ρωσίας)-, οι επιχειρηματικές ενέργειες που ενισχύουν τις εισηγμένες ενόψει όσων ακολουθούν, ισχυροποιούν τη θέση τους καθώς (και) η εγχώρια επιχειρηματικότητα οδεύει προς την επόμενη ημέρα.

Συγκριτικό -πάντα- πλεονέκτημα της χώρας, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Goldman Sachs, Filippo Taddei, να αναφέρει στον Γιώργο Α. Σαββάκη την έξυπνη στρατηγική που εφαρμόζεται.

Παράλληλα, οι προσδοκίες για θερμή τουριστική περίοδο, ικανή να αμβλύνει τις επώδυνες συνέπειες της διεθνούς κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Ενθαρρυντικές, από αυτή την άποψη, οι ενδείξεις όπως τις καταγράφει η Εύα Δ. Οικονομάκη.

Δύο παράμετροι, που -πλέον- προσμετρώνται από τους επενδυτές σε φάση αναγκαστικής αναθεώρησης της τακτικής τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v