Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, επαναφορά για τράπεζες

Εως τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπεραποδίδει έναντι των ευρωαγορών. Στις τραπεζικές μετοχές τα μεγαλύτερα κέρδη, ξεχωρίζει η Εθνική. Ισχυρή ανοδική κίνηση για Coca Cola, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil.

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, επαναφορά για τράπεζες

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, ισχυρότερη η ανοδική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και για τους επενδυτές δίνεται η δυνατότητα να ανακτήσουν μέρος
των απωλειών που προηγήθηκαν.

Εβδομάδα που «σημαδεύτηκε» από την πρόθεση της Fed να ακολουθήσει ακόμη πιο επιθετική τακτική στο δίδυμο επιτόκια/πληθωρισμός, πυροδοτώντας διαδοχικά sell offs. Κυρίως στη Wall Street, με τον S&P500 να χάνει 4,69% σε διάστημα 4 συνεδριάσεων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, με τους πωλητές να ρευστοποιούν από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, στο «ρηχό» Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλήσεις πίεσαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 844,53 μονάδες, συμπλήρωσαν ένα αρνητικό σερί 12 συνεδριάσεων για τον Δείκτη Τραπεζών και συνέβαλαν στη διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων για την πλειονότητα των blue chips.

Ωστόσο, κάτι η αλλαγή της -βραχυπρόθεσμης- τάσης, περισσότερο η ένταξη των Εθνικής, Mytilineos στον MSCI Greece Standard συνδυαστικά με την παραμονή της Jumbo, ενεργοποίησαν αγορές από τις 851,93 μονάδες.

Παράλληλα μέτρησαν και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτές τις ημέρες κορυφαίοι όμιλοι, με αποτέλεσμα η αγοραστική διάθεση να ισχυροποιηθεί.

Οι συναλλαγές των προηγούμενων 4 συνεδριάσεων (στα 98 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος) προφανώς και αφορούσαν πωλήσεις -από τη μία- αλλά και αγορές -από την άλλη-, με όσους απορρόφησαν την προσφορά να εγγράφουν θετική απόδοση σήμερα.

Ισχυρότερη ανοδική διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός με τη μεγαλύτερη πίεση/διόρθωση από την αρχή του Μαΐου.

Μερική επαναφορά έως τις 576,84 νωρίτερα και σύμφωνα με την τεχνική μέτρηση, το stop για short θέσεις είναι στις 591 μονάδες.

Αφορμή της εσπευσμένης ενεργοποίησης των αγοραστών η ένταξη της Εθνικής στον MSCI Greece Standard, που από κοινού με τη Mytilineos ανεβάζουν σε 8 εταιρείες του δείκτη: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Alpha Βank και Εθνική, Mytilineos.

Επαναφορά στην περιοχή των 2.100 μονάδων για τον FTSE25, με επιθετική από χθες την Coca Cola (20,34), ανοδικό τον ΟΤΕ (17,93), σε υψηλά 2ετίας τη Motor Oil (16,43), με σταθερούς αγοραστές στην Jumbo (15,11) κ.α.

Συνολικότερη η επιστροφή των αγοραστών, όπως αποτυπώνεται στις 74/26 μετοχές (με άνοδο/πτώση), με ενθαρρυντική επαναμόχλευση σε αρκετά mid caps (Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Cenergy Holdings, Intracom κ.α.), σε μία ικανοποιητική μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης.

Προς τούτο συμβάλλει και η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, με τα futures του S&P500 από 0,95% υψηλότερα και τις 3.965 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v