Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στήνονται άμυνες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 850 μονάδες άνοιξε ο Γενικός Δείκτης, καθώς διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές, μετά το νέο sell off στη Wall Street, τις πιέσεις στην Ασία και το αρνητικό σερί 10ετίας για τον τραπεζικό κλάδο. Κλειδί και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και αναμονή για τον MSCI το βράδυ.

Πού στήνονται άμυνες στο Χρηματιστήριο

Ξεπούλημα στις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, «βουτιά» του S&P 500 στις 3.935,18 (-1,65%), διόρθωση στις αγορές της Ασίας, παράλληλα με επιθετικές πωλήσεις σε ευρύτατο φάσμα αξιών (μετοχές, ομόλογα, crypto κ.α.), με traders και επενδυτές σε καθεστώς μέγιστης ετοιμότητας.

Ηταν η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ, αυτή τη φορά, η αφορμή για το νέο sell off στη Wall Street, ωστόσο είναι η σημαντική επιβάρυνση σε ομόλογα-επιτόκια που πυροδοτεί εσπευσμένες πωλήσεις. Στο 2,886% το 10ετές των ΗΠΑ, με αναλυτές να προειδοποιούν πως με κόστη πάνω από το 3,6% η πλειονότητα των ΜμΕπιχειρήσεων θα κινδυνεύει να μην μπορεί να καλύπτει υποχρεώσεις/δανεισμό.

Χειρότερη η κατάσταση στην Ευρώπη, η χθεσινή αναλαμπή του DAX στις 13.829,10 (2,17%) δεν ξεγελά τους εχέφρονες, καθώς το 10ετές γερμανικό «παίζει» στο 0,9345% (-5,74%), με σημείο συναγερμού το 1,20%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα, με το αρνητικό σερί 10ετίας για τον τραπεζικό κλάδο και τις συνεχείς ρευστοποιήσεις στη ΔΕΗ να είναι τα κυρίως δύο ζητήματα που προβληματίζουν την αγορά.

Στις 862,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αρχικό υψηλό στις 877,25 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 859,71 μονάδες.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων, δύσκολη -με το κλίμα εκτός- αλλά όχι ανέφικτη, εάν εκπληρωθούν 2-3 προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων με επενδυτικό «βάρος», προεξάρχοντος του ΟΤΕ, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάσχεση στην εμφανή πωλητική διάθεση ξένων και εγχώριων διαχειριστών.

Στα 17,92 με διακύμανση μεταξύ 17,92-18,46 ο ΟΤΕ, σε αναμονή μεγεθών 3μήνου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. 

Τα του... Στρατηγού εκτενώς στον Εκηβόλο στη συνέχεια.

Είναι και οι Coca Cola, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια και η Πειραιώς που ανακοινώνουν στοιχεία πωλήσεων-οικονομικά αποτελέσματα, αποδίδοντας έτσι μία αρκετά σαφή διάσταση της εμπροσθοφυλακής της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Ανεβασμένα τα έσοδα στο τρίμηνο, stop σε παραγγελίες-επενδύσεις στη Ρωσία για την Coca Cola.

Από τα 18,69 (0,51%) η μετοχή, με το θέμα να είναι η υποδοχή των μεγεθών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ομολογουμένως ανθεκτική, καθώς περνά -δια πυρός και σιδήρου- εδώ και μία 12ετία μέσα από επάλληλες κρίσεις -μνημονιακές, πανδημίας, ενεργειακές, κόστους χρήματος, με το τελευταίο να συνιστά πρόβλημα.

Στο 3,438% (-2,22%) το 10ετές, που όσο συντηρείται πάνω από το 3,2% κρατά την αγορά σε αυξημένη εγρήγορση και οικονομολόγους όπως λ.χ. ο Λουκάς Παπαϊωάννου να προειδοποιούν για τους κινδύνους στην περίπτωση που υπερβεί το 4%, όριο συναγερμού για πολλούς.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 571,15 (-1,02%) διορθώνει 6,50% σε εβδομαδιαίο, 23,40% στο 3μηνο και από χθες περνά οριακά -0,66%- σε «κόκκινο» από την αρχή του έτους.

Ο κλάδος που απέδωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στο 3μηνο -πανευρωπαϊκά- είναι ο κύριος υποδοχέας σταθερών πωλήσεων, προφανώς ξένων funds που απλά μειώνουν θέσεις/αποχωρούν από την ελληνική και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που διευκολύνει την απόσυρση κεφαλαίων από ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, την ώρα που στη Νέα Υόρκη οι τεχνολογικοί κολοσσοί «πληρώνουν» την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Στο επίκεντρο και ο ενεργειακός, με το πόρισμα της ΡΑΕ να αποκαλύπτει χρεώσεις στο ρεύμα. Αναλυτικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, για το πώς θα υπολογιστούν τα υπερκέρδη στην αγορά.

Στη ΔEΗ η προσοχή, με τη μετοχή στα 6,61, διορθώνοντας επιθετικά από τα 8,59 στις 13 Απριλίου.

Συνεκτιμώντας πως τη Δευτέρα λήγει η 6μηνη περίοδος μετά την αμκ (στα 9 ευρώ οι συμμετέχοντες), με εύλογο το ενδιαφέρον για το πώς θα ενεργήσουν τα θυγατρικά χαρτοφυλάκια του CVC Capital.

Συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα η στάση των επενδυτών, με ενδεικτική την περίπτωση των Πλαστικών Θράκης. Βλέπει ισχυρά κέρδη παρά τις προκλήσεις, σύμφωνα με το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, με τη μετοχή στα 4,365 να έχει υποστεί τραυματικές απώλειες -36,65% από την αρχή του έτους.

Επίσης επιχειρηματικές ενέργειες (σε προσκήνιο και παρασκήνιο), σενάρια και φήμες που δίνουν τόνο στην αγορά -έστω και βραχυπρόθεσμα- λειτουργούν το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Viohalco, Cenergy Holdings αλλά και Intrakat.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v