Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καλύτερο κλείσιμο Μαΐου ψάχνουν οι long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς καλούνται να αξιοποιήσουν οι επενδυτές, με μοχλό τις μετοχές του MSCI αλλά και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Τα τεχνικά δεδομένα και η μετοχή-στοίχημα της ημέρας.

Χρηματιστήριο: Καλύτερο κλείσιμο Μαΐου ψάχνουν οι long

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τη Fed. Μικτές τάσεις νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας και στο
Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έχουν λόγους να αξιοποιήσουν την άμβλυνση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Η μερική σταθεροποίηση εκτός, η εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη, θα διευκολύνουν traders και επενδυτές να επικεντρωθούν περισσότερο στα εντός, δηλαδή στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου, τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, τις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Στις 873,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα μίνι ανοδικό σερί -3 στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις- για πρώτη φορά σε «κλείσιμο» (πάνω από τις 870 μον.) μετά από 15 συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, είναι προφανής η προσπάθεια των long να καλύψουν το «πτωτικό χάσμα» που δημιουργήθηκε στις 888 μονάδες, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο -συγκριτικά πάντα- «κλείσιμο» Μαΐου και 5μήνου.

Πράγματι, για τον ΓΔ οι απώλειες φθάνουν το 1,67% σε μηνιαίο και 9,73% από την αρχή του έτους.

Με τον ΔΤΡ στις 584,96 μονάδες, ο μήνας είναι βαθύς «κόκκινος» (-12,91%), αλλά αποφέρει 1,70% για το 2022, όταν για τον Eurostoxx Banks οι απώλειες είναι 7,88% στο ίδιο διάστημα -από αρχή έτους.

Συνεπώς, με οικονομικά αποτελέσματα και MSCI θα επιχειρηθεί η μείωση των απωλειών, η βελτιστοποίηση θέσεων ενόψει του Ιουνίου. Σήμερα και 3 συνεδριάσεις μένουν για το «κλείσιμο» Μαΐου και ήδη η Eurobank (0,97 ευρώ) ανακοίνωσε χθες -πρώτη από τις συστημικές- αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Ικανοποιητικά τα μεγέθη, λίγο ως πολύ όπως τα περίμενε η αγορά, αλλά τη διαφορά θα μπορούσε να την κάνει η διαβεβαίωση του επικεφαλής Φωκίωνα Καραβία για την προοπτική διανομής μερίσματος 2022 (άνοιξη 2023).

Για τον κλάδο-κλειδί είναι η σειρά της Alpha Bank, με τον Χρήστο Κίτσιο να εστιάζει στα προς πώληση δάνεια, στο κόστος τιτλοποιήσεων κ.α. ουσιαστικών παραμέτρων που θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο στους long για επαναφορά-κίνηση προς το 1,05 ευρώ.

Ωστόσο το στοίχημα της ημέρας είναι η ΔΕΗ, που ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου, σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη με την τιμολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.

Ουσιαστική εκκρεμότητα (εμπλοκή, σωστότερα), που προστιθέμενη στην επιθετική στάση πολλών ξένων funds, που αντιτέθηκαν στους κυβερνητικούς χειρισμούς/παρεμβάσεις, έχουν φέρει τη μετοχή 2,70 ευρώ χαμηλότερα των 9 ευρώ της αμκ. «Σημαία» της κυβέρνησης η ΔΕΗ, η διοίκηση Στάσση δεν είναι και στο υψηλότερο σημείο του ιστού, με ό,τι αυτό δημιουργεί στις τάξεις των ξένων διαχειριστών.

Πρώτο τρίμηνο και για την AEGEAN, εισηγμένη-σηματωρός για τον ζωτικό χώρο του τουρισμού. Στα 5,06 ευρώ η μετοχή, με αρνητική επίδοση (-8,83%) σε μηνιαίο αλλά θετική 5,31% από την αρχή του έτους.

Στα 456,2 εκατ. η αποτίμηση, με την προσοχή στις επισημάνσεις Βασιλάκη - Γερογιάννη. Ειδικότερα όσον αφορά στα κόστη λειτουργίας, λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αλλά και τα θεαματικά στοιχεία προκρατήσεων/πληρότητας κ.λπ.

Συνεδρίαση ενδιαφέροντος MSCI, με τις εισροές σε Εθνική και Mytilineos εμφανείς -ήδη- από τη Δευτέρα.

Στα 3,481 η μετοχή της Εθνικής, σε μία καλή εβδομάδα (10,19%) που ανεβάζει στο 18,72% την απόδοση από την αρχή του έτους.

Στα 16,85 της Mytilineos, επίσης σε μία καλή εβδομάδα (8,57%) με απόδοση 11,37% από την αρχή του έτους και το πολύ ενδιαφέρον πως με αποτίμηση 2,41 δισ. περνά -οριακά έστω- τη ΔΕΗ.

Ανατροπή που προέκυψε καθώς στο 6μηνο η μετοχή της Επιχείρησης διορθώνει 31,67% (!) σε αντίθεση με της Mytilineos που ενισχύεται 19,33% σε διάστημα 2022.

Εμμεσα ευνοημένη και η Jumbo, από τη στιγμή που ανατρέποντας τις προβλέψεις ορισμένων ξένων (λ.χ. Société Générale), παρέμεινε στον MSCI Greece. Στα 15,20 ευρώ η μετοχή, με μείον 1,94% στον μήνα αλλά με συν 20,63% από την αρχή του έτους. Στην αποτίμηση των 2,07 δισ.

Στα των διεργασιών αναμονή στην αγορά, για εξελίξεις σε ομίλους όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Cenergy Holdings, αλλά και κατασκευαστικές, πληροφορική, ενεργειακές.

Προς το τέλος Μαΐου, και τα στοιχήματα για τη φετινή τουριστική περίοδο όλο και πληθαίνουν για τους αισιόδοξους -μακάρι. Για τουριστική σεζόν πολλών ταχυτήτων κάνει λόγο η Εύα Δ. Οικονομάκη, σε μία συγκυρία που ο Φίλιππος Πανταζής ερμηνεύει τους λόγους που η κυβέρνηση επιλέγει χαμηλούς τόνους απέναντι σε Τουρκία και Ρωσία. Αρκεί να της βγει (η επιλογή).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v