Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο rebalancing η προσοχή των traders

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Ημέρα MSCI σήμερα, με την είσοδο Εθνικής και Μυτιληναίου στον δείκτη αναφοράς. Αναμένεται αυξημένος τζίρος και μεταβλητότητα. Η προσοχή και στις εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Στο rebalancing η προσοχή των traders

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τη Wall Street σε αργία, ενώ σήμερα το πρωί μικτές διαθέσεις δείχνουν οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μάκρο που ανακοινώθηκαν στην Κίνα και τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με την οποία «το εμπάργκο θα εξαλείψει περίπου το 90% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό. Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τιμή του Brent ξεπερνά τα $122 και του WTI τα $120.

Από την άλλη, ο επίσημος δείκτης PMI Μεταποίησης της Κίνας διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες τον Μάιο, από 47,4 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα και μικτές διαθέσεις δείχνουν να futures των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών για σήμερα, ενώ επιστρέφει σε συναλλαγές και η Wall Street.

Ημέρα MSCI σήμερα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς αναμένονται με ενδιαφέρον το rebalancing αλλά και η είσοδος των Εθνικής και Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας τις υφιστάμενες μετοχές από έξι (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank) σε οκτώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ως επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό του αυξημένου τζίρου, αλλά και της σημαντικής μεταβλητότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ΟΠΑΠ και ΚΡΙ ΚΡΙ ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο, ενώ η Κομισιόν ανακοινώνει τα στοιχεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού των Χωρών της Ευρωζώνης.

Από σήμερα, οι μετοχές της Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,29 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Επίσης, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 600.000 νέες (KΟ) μετοχές της Epsilon Net, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 559 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,60. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 54.200.000.

Όλα δείχνουν ότι ο Μάιος δεν θα αποφύγει να επιβεβαιώσει την κακή του παράδοση και το “sell in May, and go away” καθώς, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη μεγατόνων, η μηνιαία μεταβολή θα αποδειχθεί αρνητική τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η τελευταία αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά πάτησε σε στέρεες βάσεις ή ήταν αποτέλεσμα κάποιων εισροών σε αυστηρά επιλεγμένο αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων, με κοντινή ημερομηνία λήξης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v