Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού μπαίνει ο πήχης στο Χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Βαθιές ανάσες πήραν οι επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά ο προβληματισμός για τα πολλά ανοικτά μέτωπα παραμένει. Οι κρίσιμες ανακοινώσεις της εβδομάδας που ξεκινά και το rebalancing. Οι τεχνικοί στόχοι της αγοράς.

Πού μπαίνει ο πήχης στο Χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Θεαματική η επάνοδος των αγοραστών την τελευταία εβδομάδα, με τον S&P 500 στις 4.158,23 μονάδες, τον DAX στις 14.462,19 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στις 891,41 μονάδες.

Επαναφορά, που εξελίχθηκε από αρκετά χαμηλότερες τιμές στις αρχές Μαϊου δίνοντας την ευκαιρία σε traders και επενδυτές να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες (και σε εγκλωβισμένους να μειώσουν ή και διαγράψουν ζημιές τους)

Ενδιαφέρων μήνας ο φετινός Μάϊος, καθώς τείνει να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα του "Sell in May..." εάν οι τοποθετήσεις, που έγιναν στα διαστήματα 16-20/5 και 23-27/5 επιχειρηθεί -πιθανότατα- να ρευστοποιηθούν σε υψηλότερες τιμές τον Ιούνιο. Ούτως ή άλλως οι καιροί είναι πρωτόγνωροι και για τις αγορές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Αργία αύριο Δευτέρα στην Wall Street (Memorial Day) αλλά σημαντική έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τα "ενεργειακά" της ΕΕ, την Τρίτη ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Μαϊου στην Ευρώπη και στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Δεν φαίνεται να πλήττουμε, ούτε στα “ενεργειακά” καθώς οι Βρυξέλλες προχωρούν με.. μισό αποκλεισμό στο ρωσικό πετρέλαιο, ούτε στα "οικονομικά" με πληθωρισμό για την ευρωζώνη στο 7% (σύμφωνα με την Eurostat) αλλά ούτε και στα «ειδικού ενδιαφέροντος». Το τελευταίο αφορά στο αίτημα της Αθήνας (αλλά και άλλων χωρών του ευρώ Νότου) για μεγαλύτερη ευελιξία στο πως θα υπολογιστούν τα πρωτογενή μεγέθη το 2023.

Ειδικότερα η ελληνική πλευρά, εύλογα και ορθά έχει ζητήσει την εξαίρεση (κυρίως) των αμυντικών και επενδυτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος. Αίτημα σχετικό και με τη εξαίρεση δαπανών συνέπεια της ενεργειακής κρίσης τίθεται στο τραπέζι.

Ειδικού βάρους και τα "τουριστικά" με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αισιόδοξο ως προς την έκβαση του, παράμετρος σημαντική και για τα «πολιτικά», με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τις σκέψεις του Πρωθυπουργού για κάλπες το φθινόπωρο. Ωστόσο, προέχουν-βραχυπρόθεσμα- ένα όσο το δυνατόν καλύτερο «κλείσιμο» Μαϊου (και 5μηνου) στις συνεδριάσεις Δευτέρας-Τρίτης και μία εκκίνηση Ιουνίου, ενδεικτική των όσων θα ακολουθήσουν.

Στα του ΧΑ, κλάδος-κλειδί και οδηγός ο τραπεζικός. Με άνοδο 8,25% στις 609,79 μονάδες-τη μεγαλύτερη από κάθε κλαδικό, την προηγούμενη εβδομάδα προσέλκυσε κεφάλαια με γνώμονα αφ' ενός την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου αφ' ετέρου την ένταξη της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece. Διψήφια απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank, με 10,38% στα 0,9934 ευρώ και Εθνική με 8,86% στα 3,60 ευρώ, Πειραιώς με 8,41% στα 1,16 και Eurobank με 7,41% στα 1,02 ευρώ να συμπληρώνουν το τραπεζικό καρέ.

Μία καλή εβδομάδα για τον κλάδο, που μπορεί να έχει συνέχεια. Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης η στήριξη για τον ΔΤΡ έχει ανέβει στις 600 μονάδες, σημαντικές είναι οι 610 ενώ η τάση είναι long για 4 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Οι 637 μονάδες είναι μία αντίσταση, που σε ανοδική αγορά θα δοκιμαστούν (πιθανόν να διασπασθούν).

«Πρώτες ύλες» και «κατασκευές» ήταν κλάδοι με επίσης σημαντική αντίδραση 5,44% και 3,55% αντίστοιχα, ενώ δεν είναι τυχαίο πως η τελευταία εβδομάδα ήταν η πρώτη μετά από εβδομάδες με θετικό πρόσημο για όλους τους κλαδικούς δείκτες.

Προφανές, πως το κλίμα συντηρείται από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, διεργασιών σε επιχειρηματικό επίπεδο, προσδοκίες για την τουριστική περίοδο. Αξιον αναφοράς, πως σε περίοδο του χειρότερου sell off τριών δεκαετιών που χτύπησε τις αναδυόμενες αγορές για την εγχώρια επιβεβαιώθηκε η -συγκριτικά πάντα- ανθεκτικότητα της. Οσον αφορά στο ΧΑ η συνολική αποτίμηση των 64,7 δισ. δικαιολογεί περιθώρια μεγέθυνσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται σχετικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης και Γιώργος Α. Σαββάκης.

Η ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου, συνεχίζεται αύριο με την ΕΧΑΕ, ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΚΡΙ-ΚΡΙ την Τρίτη.
«Κλείσιμο» Μαϊου και με rebalancing και αποκοπή μερισμάτων (των 0,11/μτχ για τα Πλαστικά Θράκης, των 0,03/μτχ για την ElvalHalcor) με την Τεχνική Ανάλυση σύμμαχο των long.

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης η υπέρβαση των 890 μονάδων δίνει προβάδισμα στους αγοραστές. Σημαντική περιοχή, καθώς αποτελεί σημείο διέλευσης του ΚΜΟ 200 ημερών αλλά και σύγκλισης των ΚΜΟ 30 και 50 ημερών. Το νέο επίπεδο αντίστασης ορίζεται στις 910 μονάδες (κάλυψη 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά) ενώ η συσσώρευση δυνάμεων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δημιουργεί προϋποθέσεις διαφυγής, με πιθανότερη την ανοδική. Ενδεχόμενο, που (υπό) στηρίζεται και από τον ικανοποιητικό τζίρο των 70-80 εκατ. μέσο όρο τριών τελευταίων εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v