Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίο ριμπάουντ 8,2% για τις τράπεζες

Ανάσα για τον κλάδο μετά τα χτυπήματα. «Ουρανοκατέβατο» χτύπημα 3,2% για τη ΔΕΗ (6,18 ευρώ), πιέσεις στην Coca Cola. Ανοδική κίνηση για Σαράντη, Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Συναλλαγές 83,9 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίο ριμπάουντ 8,2% για τις τράπεζες

Ανοδικά συνεχίζουν και σήμερα οι κύριοι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αναγκάζοντας αρκετούς αναλυτές να επισημάνουν πως, “οι φόβοι για τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής Παγκοσμίως, δείχνουν να έχουν υποβαθμιστεί σε κάποιο βαθμό, τις τελευταίες ημέρες”.

Καθαρά θετική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο και με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 890 μονάδων, διεκδικώντας το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/5 (900,35 μονάδες).

Σαφώς πιο επιλεκτικοί, στις κινήσεις τους, οι αγοραστές, τόσο στην υψηλή, όσο και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς ο τζίρος, αλλά και η αυξημένη επιφυλακτικότητα, δεν επιτρέπουν μαζικότερη συμμετοχή στην ανοδική αντίδραση, που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν πως λείπουν οι καινούργιες “επενδυτικές ιδέες” και αυτό ίσως οφείλεται και στην έλλειψη νέων εισαγωγών στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “η τελευταία εισαγωγή Εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έγινε πέρυσι τον Αύγουστο και αφορούσε την Real Consulting στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. η οποία έγινε με Ιδιωτική τοποθέτηση. Στην Κύρια Αγορά, νέα Εταιρεία έχουμε να δούμε από τον Ιανουάριο του 2021. Πρόκειται για την Interlife, η οποία ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι πληρούσε τις προδιαγραφές εισαγωγής (διασπορά, κερδοφορία κλπ), καθώς ήταν ήδη Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Κύπρου, πρακτικά δεν προσέφερε νέες μετοχές στο Επενδυτικό Κοινό. Αυτός είναι και ο απολογισμός νέων εισαγωγών Εταιρειών στο Χ.Α. από το 2020. Τα δύο αυτά ονόματα είναι εξαιρετικά λίγα για να αντισταθμίσουν την αποχώρηση, ή διαγραφή των 24 Εταιρειών που από το 2020 έως σήμερα, έχουν φύγει από το Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διετία, για διαφορετικούς λόγους αποχώρησαν από το Χ.Α. οι ΓΕΚΕ, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, ΙΑΣΩ, ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, PAPERPACK, EUROMEDICA, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΝΕΩΡΙΟΝ, FORTHNET, AXON, ΝΕΛ, ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ, ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ, ΠΕΡΣΕΥΣ, ΚΑΡΑΤΖΗ, ΝΗΡΕΥΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΕΛΤΡΑΚ και F.G. EUROPE.

Επί της ουσίας “καθαρόαιμη” προσφορά μετοχών από Εταιρεία, που να μην αφορά κάποια αναγκαστική δημόσια προσφορά μετοχών λόγω νομοθεσίας, όπως προβλέπεται για τις ΑΕΕΑΠ, έχουμε να δούμε από το 2014 και την περίπτωση της “Άνεμος”, Θυγατρική στις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Η δεκαετία του 2010 - 2020 σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή περίοδος για εγχειρήματα εισαγωγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ωστόσο η εικόνα ουδόλως έχει αλλάξει μετά την έξοδο της Χώρας από την μνημονιακή συγκυρία. Αν και η ρευστότητα της Αγοράς βελτιώθηκε, το μεγαλύτερο τμήμα της κατευθύνθηκε σε ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες ωστόσο απευθύνονται σε διαφορετικό προφίλ επενδυτών.

Από την ίδρυσή του το Χ.Α. έχει φιλοξενήσει 650 Εταιρείες. Από αυτές οι 495 έχουν αποχωρήσει. Η διαδικασία εισόδου και εξόδου από μια Οργανωμένη Αγορά, είναι κομμάτι του βίου των Χρηματιστηρίων. Σε περιόδους ανάπτυξης και υψηλών αποτιμήσεων το ισοζύγιο έχει θετικό πρόσημο, ενώ σε περιόδους ύφεσης οι βασικοί μέτοχοι, ή Επενδυτικά Κεφάλαια βρίσκουν την ευκαιρία να εξαγοράσουν την ελεύθερη διασπορά από το ταμπλώ, σε συμφέρουσες τιμές.

Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε την περίοδο 1999 – 2001 είχε στοιχεία υπερβολής, πολλές Εταιρείες μπήκαν στο Χ.Α. χωρίς να κατανοούν τη σημασία και τις δυνατότητες του Θεσμού, με αποτέλεσμα η παρουσία τους στο πέρασμα του χρόνου να εκφυλιστεί, ή να περιοριστεί.

Ωστόσο, πέρα από τη διόρθωση αυτής της υπερβολής, παρατηρήθηκε ότι ο μέσος βαθμός παραμονής των Εταιρειών μειώθηκε δραματικά: μέχρι το 1980 ο μέσος ρυθμός παραμονής των Εταιρειών ήταν πάνω από 30 χρόνια. Από το 1980 έως σήμερα, ο μέσος χρόνος παραμονής μειώνεται συστηματικά: Οι Εταιρείες που μπήκαν στο Χ..Α την περίοδο 1999 – 2000 και διαγράφηκαν, είχαν μέσο χρόνο παραμονής τα 14,6 χρόνια, ενώ όσες μπήκαν την περίοδο 2000 – 2010 έχουν χρόνο παραμονής τα 8,7 χρόνια.

Η επιτάχυνση του εισηγμένου βίου δεν είναι μια αφύσικη εξέλιξη, αφού πλέον το Χ.Α. λειτουργεί σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες σε όλο τον Πλανήτη, ενώ οι δυνατότητες χρηματοδότησης πλέον περιλαμβάνουν και άλλες επιλογές, πέρα από την άντληση κεφαλαίων από τις Αγορές, ή τον δανεισμό από τις Τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.

“Η ταχύτητα αποψίλωσης του ταμπλώ όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Αν δεν αντιστραφεί η ροή, ή έστω ισορροπήσει το ισοζύγιο εισαγωγών και διαγραφών, οι συνεδριάσεις του Χ.Α. θα θυμίζουν σεμνές τελετές μεταξύ φίλων”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Εν τω μεταξύ, το Χ.Α. και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022. Ειδικότερα για τον δείκτη FTSE25, δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη, ή διαγραφή.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, σαν επικρατέστερο σενάριο, προκρίνεται αυτό της υψηλής εξάρτησης από την πορεία των Διεθνών Αγορών, με επιμέρους επιλεκτικές τοποθετήσεις, αγνώστου επενδυτικού ορίζοντα, σε μετοχές Εισηγμένων, που “εσωκλείουν κάποιου είδους είδηση – εξέλιξη”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “τα αποτελέσματα της Alpha Bank θεωρήθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεων, ενώ η τελική γραμμή της ΔΕΗ απογοήτευσε”.

Σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα, για το Q1, η Εθνική Τράπεζα.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 3,479% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης, τη Δευτέρα 30/5/2022 θα διενεργηθεί έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση των παρακάτω ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου: α) σταθερού επιτοκίου 4,00%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2037, β) σταθερού επιτοκίου 4,20%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2042. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στις συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι: α) έως 250 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 30 Ιανουαρίου 2037, β) έως 150 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 30 Ιανουαρίου 2042.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που απέδωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,65% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε το διόλου ευκαταφρόνητο +8,25%, δίνοντας κέρδη σε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 0,22% και ο ΔΤΡ κέρδη 6,06%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με “σκληρό φώτο φίνις” ξαναπέρασε ο ΟΤΕ (7,8), αφήνοντας δεύτερη την ΕΕΕ (7,6), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,8), Εθνική (3,3), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,4), Alpha Bank (2,3), Jumbo (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2,1) και Ελ. Πετρέλαια (2,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+1,37%) και Εθνική (+3,15%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Eurobank (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (-0,17%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 617,52 μονάδες (+2,48%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 614,33 (+1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 609,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,19%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων και με ενδιάμεση στήριξη στις 565 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 598 - 611 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ελπίζει σε αναρρίχηση προς τις 644 και 650 μονάδες. Σε αρνητική εξέλιξη και επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 – 490 και 470 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η Διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κερδοφορία του 2022, καθώς και ότι θα μπορέσει να πληρώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 20 - 30% του ποσού. Παραμένει ο στόχος της Alpha Bank για απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (ROE), τουλάχιστον 6% το τρέχον έτος”.

Σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητικό πρόσημο υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,87%), ΔΕΗ (-3,29%), ΕΕΕ (-1,58%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,24%), ΕΛΧΑ (-0,62%), ΚΟΥΕΣ (-1,18%), ΜΥΤΙΛ (-0,12%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,17%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΛΑΜΔΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “πωλήσεις μετοχών TITC έχει πραγματοποιήσει η Fidelity, με αποτέλεσμα να μειώσει κάτω του 10% τη συμμετοχή της (9,99%). Συγκεκριμένα έχει πουλήσει 417364 μετοχές”.

Ο τίτλος της TITC (+1,11%) συμπλήρωσε τρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 11,82 ευρώ (κλείσιμο 13/5). Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 12,68 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), οι αγοραστές θα μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 13,41 – 17,70 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στα 11,80 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 11,22 ευρώ.

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής, όπως και ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ (-3,29%), οπότε δικαίως η μετοχή κατέγραψε νέα χαμηλά 18 μηνών. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί, αν χαθεί η στήριξη στα 6,10 – 6,00 ευρώ, καθώς δεν αποκλείεται να “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα” (!) Αν οι αγοραστές κάνουν την έκπληξη, η πρώτη αντίσταση στα 6,46 (ημερήσιο “stop short”) και ακολουθούν η ζώνη 7,35 – 7,40 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και τα 8,17 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν την έξοδο της μετοχής του ΟΛΠ (+1,11%), από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, παρά ταύτα ο τίτλος παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Μόνη ενθαρρυντική ένδειξη, ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 16,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 16,65 – 16,81 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), αλλά και υψηλότερα των 17,62 – 17,82 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 16,00, δεν αποκλείεται να βάλει τον τίτλο σε “ολισθηρό μονοπάτι”, προς τη αποφασιστική στήριξη των 15,06 – 14,98 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Σαράντη, “ντουμπλάροντας” τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 7,42 ευρώ (+9,44%). Οι αγοραστές έχουν σαν πρώτο στόχο να υπερκεράσουν τα 7,37 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθούν προς τα 7,97 – 8,24 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι “sellers” θέλουν να ξαναπιέσουν τον τίτλο προς τα 6,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+114,52%), ΕΥΠΙΚ (+50,2%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%), ΜΑΘΙΟ (+33,06%) και ΤΕΝΕΡΓ (+32,84%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έχει τελειώσει ο πωλητής σε ΦΒΜΕΖΖ (-1,54%).

Θα πρέπει να αναζητήσουν πειστικότερους αγοραστές οι ΣΠΕΙΣ (+5,11%), ΚΥΡΙΟ (+7,33%), ΑΝΔΡΟ (+3,70%), ΙΛΥΔΑ (+3,07%), ΕΠΙΛΚ (+3,03%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,93%), ΠΑΙΡ (+2,77%), ΓΕΒΚΑ (+2,69%), ΛΑΝΑΚ (+2,30%), ΣΠΙ (+2,09%), ΛΜΨΑ (+1,96%), ΠΕΤΡΟ (+1,88%), ΕΣΥΜΒ (+1,40%), ΤΖΚΑ (+3,81%), ΧΑΙΔΕ (+4,55%), ΕΠΙΛΚ (+3,03%) και ΚΛΜ (+1,67%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 11 μηνών και όλες οι συναλλαγές μετά τις 16.00 για την Foodlink (+5,41%).

Με αυξημένες συναλλαγές Μοτοδυναμική (+7,92%) και Μαθιός (+14,78%).

Σε υψηλά μήνα η Autohellas (+4,32%).

Τσίμπησαν λίγο οι συναλλαγές στα ΑΣΤΑΚ (+3,57%).

Προσπαθεί για ψηλότερα η Profile (+2,90%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Έλτον (-1,58%).

Κάτι κινήθηκε στην Fieratex (+3,40%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Κορδέλλου (+1,59%).

Παρουσία πωλητών σε ΜΕΡΚΟ (-2,59%), ΜΟΝΤΑ (-1,43%), ΜΑΣΟΠ (-6,25%), ΜΙΝ (-1,74%), ΙΝΤΚΑ (-4,35%), ΠΑΠ (-2,26%), ΒΥΤΕ (-0,51%), ΒΟΣΥΣ (-2,01%), ΦΡΙΓΟ (-2,45%), ΙΝΛΟΤ (-1,87%) και ΑΒΕ (-1,20%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το “gap” μεταξύ 880 και 888 μονάδων, ενώ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 847, 838 (ημερήσιο “stop long”), ή έστω υψηλότερα των 832 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα να επιδιώξουν αναμέτρηση με τις 886 – 898 μονάδες, μέσα στις οποίες συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 898, θα δώσει κίνηση προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες. Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 832 μονάδες, θα είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία της ζώνης 818 – 794, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Ο FTSE25 έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2010 μονάδων και με ενδιάμεση στήριξη στις 2052 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2010, μπορεί να σπρώξει προς τις 2000 και 1975 – 1970 μονάδες. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2141 – 2169, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν υπερκεραστεί με συνεχόμενα κλεισίματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις 2200 – 2240 (gap) και 2305 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε η αγορά να συσσωρεύσει, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Εφόσον οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν υπό έλεγχο, πιστεύουμε πως οι μετοχές προσφέρουν ανοδικό περιθώριο. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Τα αποτελέσματα θα είναι στο επίκεντρο και θα δημιουργήσουν χώρο για αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ανώτερα των εκτιμήσεων. Περιμένουμε επίσης πως οι ροές, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον όγκο της Αγοράς”, σημειώνει η Beta Sec.

“Οι ενεργοί επενδυτές σε μια προσπάθεια επαναξιολόγησης των αποτιμήσεων, μετά από θετικά Αμερικανικά μάκρο για την προσωπική κατανάλωση, αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα από την Κινεζική Alibaba. Εντός της χώρας, στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα, με την ΑΛΦΑ να εμφανίζει ένα καλό Α΄ τρίμηνο με καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη στα 134 εκατ. ευρώ, με δείκτη ΜΕΑ στο 12,2% και καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1 δισ. ευρώ. Από την άλλη, μειωμένη κατά 25% εμφανίστηκε η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της ΔΕΗ, στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ ταμειακές πιέσεις λόγω κεφαλαίου κίνησης, οδήγησαν σε μικρή αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 2,13 δισ. ευρώ, παρόλο που εισέπραξε το αντίτιμο για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η έκταση της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά οι εκτιμήσεις μας θα παραμείνουν συντηρητικές σε αυτή τη φάση”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Ο ούριος άνεμος των Διεθνών Αγορών ανέκοψε τους πωλητές στο Χ.Α., δίνοντας καθαρή υπεροπλία στους αγοραστές. Η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες επανέρχεται, με αυξημένες πιθανότητες υπέρβασής τους, στο βαθμό που συνεχιστεί η συναλλακτική αναβάθμιση, εν μέσω πάντα του ομιχλώδους διεθνούς περιβάλλοντος”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“H τάση του ΓΔ, ήταν θετική όλη την εβδομάδα που μας πέρασε χωρίς ιδιαίτερους τζίρους παρόλα αυτά είδαμε, σχεδόν στο σύνολό τους, οι μετοχές να κινούνται ανοδικά, με πολύ λίγες εξαιρέσεις όπως αυτή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έδειξαν αδυναμία” σύμφωνα με την Merit Sec.

Για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα παραμένουμε θετικοί και περιμένουμε προσπάθεια προσέγγισης των 896 μονάδων και πιθανή διάσπασή τους, δίνοντας εκ νέου ώθηση στην Ελληνική Αγορά.

Η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου παραμένει κοντά στα επίπεδα του 3,5%, ένα γεγονός το οποίο συνεχίζει να προβληματίζει μεγάλο μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας.

Την Τρίτη 31/5 θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου ο ΟΠΑΠ. Η Τετάρτη 1/6 είναι η ημερομηνία ισχύος της προσθήκης των μετοχών των Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και Μυτιληναίος στον δείκτη MSCI και την ίδια μέρα θα δημοσιευθεί το δελτίο Οικονομικής συγκυρίας για τον μήνα Μάιο από τον ΙΟΒΕ.

Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την προσεχή περίοδο θα είναι μια πιθανή ανακοίνωση έκπληξη από την ECB, που θα αλλάζει τον παρόντα σχεδιασμό για τα Ευρωπαϊκά επιτόκια, όπως και μια περαιτέρω αρνητική έκβαση στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, τονίζει η Merit Sec.

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, έδωσε την δυνατότητα στους επενδυτές να κινηθούν επιλεκτικά, αξιολογώντας τα αποτελέσματα τριμήνου, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή πολύ κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης” όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η υπερπουλημένη εικόνα των Αμερικανικών δεικτών (επτά πτωτικές εβδομάδες) έβγαλε αντίδραση, η οποία αξιοποιήθηκε με ανάλογο τρόπο από την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα, εστιάζοντας στις Εταιρείες που είτε λόγω μεγεθών, είτε λόγω επιχειρηματικών νέων δικαιολογούσαν καλύτερες αποτιμήσεις.

Αν και είναι νωρίς για να υποστηριχθεί ότι τα χειρότερα είναι στο παρελθόν, το ενδιαφέρον ενισχύεται προοδευτικά, αν και σχετικά επικεντρωμένο σε λίγες Εταιρείες.

Ζητούμενο παραμένει η ροή νέων να μην διακοπεί, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα περιορίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδέονται με εξαγορές, επενδύσεις κλπ, η Αγορά να μπει σε νέο κύκλο αναμονής.

Βασικός μοχλός της ανόδου τον Μάιο ήταν ο Τραπεζικός κλάδος. Μέχρι στιγμής οι Τράπεζες έχουν φανεί απόλυτα συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλειών είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης η οργανική κερδοφορία να βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα να ενισχύουν την τελική γραμμή.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους, ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του Τουρισμού και των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εικόνα των ισολογισμών, στο κομμάτι των νέων δανείων και των NPEs, ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντική από την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων με ισχυρότερο αποτύπωμα ανάπτυξης και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, αρχίζει να αποκτά βάσιμη πιθανότητα η ανταμοιβή των μετόχων με μέρισμα.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι Τράπεζες, χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης, καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα, καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητά τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία.

Βαθιά ανάσα πήραν οι αγοραστές, καθώς η τεχνική εικόνα έδειξε σημάδια ουσιαστικής αντιστροφής της τάσης, σε μια προσπάθεια ολικής επαναφοράς σε ανοδική Αγορά.

Οι 890 μονάδες δεν είναι απλώς το σημείο αναφοράς για την διέλευση του κινητού μέσου των 200 ημερών, αλλά εκεί που συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.

Από την Πέμπτη ο MACD ενεργοποίησε σήμα αγορών, το οποίο πιστοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το νέο επίπεδο αντίστασης έχει μετακινηθεί στις 910 μονάδες, όπου συμπληρώνονται αναλογίες διόρθωσης 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά.

Οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό ανοδικό περιθώριο, αφού κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και η εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση, υποστηρίζοντας την άνοδο της Αγοράς.

Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με θετικούς οιωνούς, από τεχνικής άποψης, καθώς η τάση έρχεται από συσσώρευση τριών εβδομάδων, με δυναμική ανοδικής διαφυγής.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοινώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ και Κρι- Κρι.

Ακόμα χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές των Πλ. Θράκης (€0,11) και Elvalhalkor (€0,03), την Τρίτη οι μετοχές της Intercontinental (€0,29), την Τετάρτη της Jumbo (€0,39) και την Πέμπτη οι μετοχές των Σαράντη (€0,15) και της Βιοχάλκο (€0,09).

Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου στην Ευρώπη (31/5) και η απασχόληση στις ΗΠΑ (3/6).

“Την Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές (Memorial Day)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

“Τα $150 θα μπορούσε να ξεπεράσει το Brent, αν υπάρξει απότομη συρρίκνωση στις εξαγωγές Πετρελαίου της Ρωσίας”, ανέφερε η Bank of America.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $28800 το Bitcoin, χαμηλότερα των $1770 το Ethereum.

Συρρικνώθηκαν τα κέρδη των Κινεζικών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα στην Κίνα. Τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν κατά 8,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση έναν χρόνο πριν. Είναι η χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.

Ηχηρή προειδοποίηση, σχετικά με το μέγεθος του τρέχοντος πληθωριστικού σοκ, έστειλε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

“Η αύξηση των τιμών είναι χειρότερη από τη δεκαετία του 1970”, δήλωσε στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος.

“Ο υψηλός πληθωρισμός και η σφιχτή Αγορά Εργασίας ασκούν ανοδική πίεση στην ετήσια αύξηση αμοιβών στην Ευρωζώνη. Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί ανοδική πίεση στις διαπραγματεύσεις καθορισμού των αμοιβών σε ολόκληρη την Περιοχή”, σημειώνει η Fitch.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δείκτη του Υπουργείου Εμπορίου, τον οποίο παρακολουθεί η Fed. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών κινήθηκε 6,3% υψηλότερα, σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άλμα 6,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Κατά 2,1% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα $860,8 δισ. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό έκανε άλμα κατά 23,8%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν βούτηξε στις 58,4 μονάδες, από τις 65,2 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει πτώση στις 59,1 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 893,19 μονάδες (+0,66%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 891,31 (+0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 891,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος στα 83,3 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΤΟΕΛ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΚΟΥΕΣ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Jumbo και στο χαμηλό οι Eurobank, Quest και Ελλάκτωρ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, καθώς πολλοί από τους θετικούς πρωταγωνιστές διακίνησαν ελάχιστες συναλλαγές, με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από νέα υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.618 συμβόλαια).

Στα 3.523 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.603 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 206, 205 για τον Ιούνιο και 1 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.152,75), κινήθηκε μεταξύ 2.140 και 2.160 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 609,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.439), Εθνική (5.450), Eurobank (5.275), Πειραιώς (2.379), ΔΕΗ (1.889), Μυτιληναίο (245), Ιντρακόμ (358), Lamda Development (108), ΟΠΑΠ (124).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 127.273, Πειραιώς 27.584, Εθνική 26.246, MIG 30.634, Eurobank 30.904, ΔΕΗ 17.021.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                        NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.625.469 τεμ., (από 59.625.469 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.077.762 τεμ. (2.077.762), Eurobank 36.957.164 τεμ. (36.957.164), ΟΠΑΠ 2.210.974 τεμ. (1.922.857), Εθνική 6.043.026 τεμ. (6.053.290), Πειραιώς 3.555.525 τεμ. (3.763.032), ΟΤΕ 1.990.828 τεμ. (1.697.461), ΑΔΜΗΕ 1.717.741 τεμ. (1.717.741).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v