Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση με τζίρο... Δεκαπεντάγουστου

Πίεση στις μετοχές, με συναλλαγές που δεν πλησιάζουν καν στο μισό τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Εκτός από τις ανησυχίες για διεθνή ύφεση, στην αγορά επιδρά και η είσοδος σε προεκλογική περίοδο. Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν μέσα στην αστάθεια.

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση με τζίρο... Δεκαπεντάγουστου

Ισχυρή διόρθωση στα ευρωπαϊκά, δείχνουν αντοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οσο πυκνώνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης τόσο θα πιέζονται στις αγορές μετοχές και ομόλογα.

Το «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης -μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης- έχει ξαναφέρει σε πλεονεκτική θέση τους πωλητές.

Εξοικειωμένοι -πλέον- οι επενδυτές και δη οι βραχυπρόθεσμοι με τις συνεχείς μεταβολές του κλίματος στις αγορές, προσαρμόζονται ανάλογα με την περίσταση από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Τάση που αποτυπώνεται στους δείκτες ταχύτητας/μεταβλητότητας από Νέα Υόρκη σε Τόκιο, μέχρι Φρανκφούρτη και λοιπές ευρωπαϊκές αγορές.

Από τις 3.714 (-1,35%) τα futures του S&P500 αλλά με τον VIX/CBOE στις 31,57 μονάδες, ενδεικτικός της προσαρμοστικότητας των επενδυτών.

Στα ευρωπαϊκά, στη Φρανκφούρτη δοκιμάζονται για τον DAX οι 13.000 μονάδες, υπό την πίεση πωλήσεων (κυρίως σε βιομηχανικά) έως 2,15% χαμηλότερα. Εν μέρει διαφοροποιημένη η εικόνα στην Αθήνα καθώς η διόρθωση για τον ΓΔ κυμαίνεται στο 0,75% (834,40 μονάδες).

Συναλλαγές... Δεκαπενταύγουστου, δεν πλησιάζουν καν στο μισό τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας ενώ βάσει της μέχρι τώρα ροής πιθανότατα θα είναι χαμηλότερα των χθεσινών. Με τζίρους 50-55 εκατ., τάση δεν μπορεί να βγει είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Υποτονικό το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι τόσο λόγω ανησυχιών για ύφεση όσο για την είσοδο (και) της αγοράς σε προεκλογική περίοδο.

Debate UBS vs Citigroup, για το πόσο πιθανή είναι μία ύφεση, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τις θέσεις/εκτιμήσεις των δύο πλευρών.

Με ΟΤΕ η προσπάθεια των long να διαχειριστούν τις πιέσεις/διόρθωση των περισσότερων μετοχών του δείκτη.
Στις 2.010 (-0,80%) ο FTSE25, με τον ΔΤΡ στις 534 (-1,74%), με μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή του Οργανισμού.

Στο εύρος των 16,40-16,73 οι εντολές, με ΟΠΑΠ, Motor Oil και Sarantis να δημιουργούν το καρέ των αγοραστών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ χωρίς μεταβολή και για Alpha Bank, Lamda Deveopment, Viohalco, Coca Cola, ΔΕΗ οι μεγαλύτερες απώλειες.

Κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο αλλά χωρίς κάτι το άμεσα ανακοινώσιμο λ.χ. από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής-ΓΕΚ, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να αναφέρεται σε ό,τι πιο τελευταίο σχετικά.

Στα 17,44 (-0,22%) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 9,46 (-1,46%) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σαφώς υπέρ των πωλητών η τάση, με 65 μετοχές να διορθώνουν και για 20 να δίνεται υψηλότερη τιμή.
Σταθερά στο limit up το Mezz της Πειραιώς, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ακολουθεί και ο... αντίστοιχος τίτλος της Eurobank.

Στο 0,525 (5%) η μετοχή της Intralot (στο 0,58 ευρώ οριστικοποιήθηκε η τιμή συμμετοχής στην αμκ),
στο 0,55 ο τίτλος της Ευρωσύμβουλοι, στα 3,48 της Ideal.

Λιγότερος των 15 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 13:50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v