Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοδρόμηση και καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Νέα πτώση για την μετοχή της ΔΕΗ, πιέσεις σε Εθνική, Mytilineos και Πειραιώς. Ανοδική κίνηση για Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Στα 48 εκατ. ευρώ υποχώρησε ο όγκος συναλλαγών. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Οπισθοδρόμηση και καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφουν τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, έχοντας ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, σε μία συνεδρίαση που επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ προστέθηκε και η επιστροφή των ανησυχιών, όσον αφορά τις πιθανές εξελίξεις στο ενεργειακό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, “ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα, για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών Ρωσικού Φυσικού Αερίου αυτό τον Χειμώνα, προτρέποντας τις Κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς Πυρηνικούς Σταθμούς”, δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, στους Financial Times.

Αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών, έπαιξε και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έφτασε το 9,1% (το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1982).

Τα βλέμματα των ενεργών επενδυτών και στην διήμερη κατάθεση, σήμερα και αύριο, του προέδρου της Federal Reserve στο Κογκρέσο, Τζερόμ Πάουελ, για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

“Η Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και έχει τη δυνατότητα να το επιτύχει”, τόνισε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι “η Αμερικανική Οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, όμως μία ‘ομαλή προσγείωση’ έχει γίνει πιο δύσκολη”, με το NYSE να καλείται να τιμολογήσει τις νέες δηλώσεις.

Η προσοχή και στην Κίνα, καθώς γκρεμίζονται ξανά τα “junk bonds” Ακινήτων. Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται νέο πτωτικό “ντόμινο”, καθώς η “μόλυνση” περνάει από τον έναν Κατασκευαστή στον άλλο.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 3,888% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), όμως στην παρούσα φάση, αυτό δεν φάνηκε να λαμβάνεται υπ΄ όψιν από τις μετοχικές Αγορές, που επέδειξαν διαθέσεις “νότιας” κίνησης.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ακόμα χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, με τους υπόλοιπους τίτλους να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς οι εν δυνάμει πωλητές να επιδείξουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και με τους αναλυτές να αναζητούν τις επόμενες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

“Αν είναι κάτι που έγινε απαιτητό στα χρόνια της Ελληνικής κρίσης, ήταν η αύξηση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων. Το μεγάλο κέρδος της δεκαετίας 2010 - 2020 ήταν η έξοδος των Ελληνικών Εταιρειών από τα σύνορα της Χώρας είτε με εξαγωγές, είτε με τη δημιουργία Μονάδων παραγωγής και Θυγατρικών στο εξωτερικό”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το αποτέλεσμα δεν ήρθε μόνο από την ανάγκη αύξησης των μεγεθών, αλλά και από την αδυναμία, ή τον κορεσμό της Εσωτερικής Αγοράς για κάποια πολλά χρόνια να απορροφήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει αυξητικούς ρυθμούς στην κερδοφορία των Επιχειρήσεων.

Η παγκοσμιοποίηση άνοιξε πόρτες σε Αγορές, που οι Ελληνικές Εισηγμένες αξιοποίησαν για την αύξηση των μεγεθών τους. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες ήταν πετυχημένες, δεν έλειψαν και οι αστοχίες που είτε οφείλονται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, είτε σε επιδείνωση των επιμέρους οικονομικών συνθήκων (Νόμισμα, πολιτική κατάσταση, ρυθμιστικό πλαίσιο, ή απλά μια κακοκαιρία) που επέδρασσαν αρνητικά στην πορεία της εξέλιξης των μεγεθών.

Το πλεονέκτημα των Ελληνικών Επιχειρήσεων είναι ότι στέκονται κάπου στην μέση του χάρτη: Από τη μία πλευρά υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς, αλλά με μεγάλο ανταγωνισμό από ώριμες και εδραιωμένες Επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά οι Αγορές της Αφρικής και της Ασίας με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και ρίσκο.

Το 2021 ήρθε η ώρα να κάνουμε ταμείο για αυτή την προσπάθεια αλλαγής που σταδιακά παρατηρείται και το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Από τις 150 Εισηγμένες Εταιρείες της Κύριας Αγοράς (εξαιρούνται οι τράπεζες αν και έχουν εισόδημα από το εξωτερικό) οι 96 έχουν έστω και ένα ευρώ στον κύκλο εργασιών τους το οποίο προέρχεται εκτός Ελλάδας. Από τα 49,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιούν οι 96 Εταιρείες, τα 24,3 δισ. ευρώ αφορούν πωλήσεις που τιμολογούνται εκτός Ελλάδας, δηλαδή σχεδόν η μισή δραστηριότητα.

Οι 20 πρώτες Εταιρείες κάνουν από το 60%, έως το 98% του τζίρου τους στο εξωτερικό, ενώ με λίγη διάθεση ψαξίματος προκύπτει ότι το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού σε δεύτερο χρόνο στην Εσωτερική Αγορά μεσολαβούν μεταποιητές, για να πουληθεί το τελικό προϊόν στο εξωτερικό.

Επίσης σε ομιλικό επίπεδο, κάποιοι κλάδοι εντάσεως κεφαλαίου, κυρίως στην λιανική, λειτουργούν “παραμορφωτικά” μειώνοντας την συνεισφορά των εξαγωγών στην τελική εικόνα.

Για τις Εταιρείες που δημιούργησαν βάσεις και Υποδομές, η αύξηση της δραστηριότητας στο εξωτερικό δίνει περισσότερες επιλογές και αυξάνει την αναγνωρισιμότητά τους.

Ειδικά το τελευταίο κομμάτι δεν είναι άσχετο με την χρηματιστηριακή τους πορεία. Πόσο μάλλον όταν η ανάγκη γρήγορης μεγέθυνσης πλέον, γίνεται μέσω διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

“Καλά είναι τα ‘local stories’, αλλά το διεθνές αποτύπωμα σίγουρα βοηθάει περισσότερο στην προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων επενδυτών”, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,3), Εθνική (2,9), Μυτιληναίο (2,1), Alpha Bank (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), Motor Oil (2), ΔΕΗ (2), και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική και Πειραιώς, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι “η μεταβλητότητα, ήλθε για να μείνει”.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η προσπάθεια αντίδρασης των παραπάνω τίτλων, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος τις Alpha Bank (+0,54%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,861 ευρώ (-3,26%), της Εθνικής (-2,57%) μέχρι τα 3,131 ευρώ (-2,88%), της Eurobank (-0,55%) μέχρι τα 0,8632 ευρώ (-4,93%) και της Πειραιώς (-0,89%) μέχρι τα 0,992 ευρώ (-2,17%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 526,72 (-3,11%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 544,41 (+0,14%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 542,24 (-0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 539,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να αφήσει πίσω του τις 550, 562 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap), 594 - 604 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και 626 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,22%), ΕΥΔΑΠ (+0,53%), ΜΟΗ (+1,96%), ΟΛΠ (+0,13%), ΟΠΑΠ (+0,93%), ΣΑΡ (+3,36%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,63%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΧΑ.

Η ετήσια τακτική γ.σ. της ΕΕΕ (-0,62%) ενέκρινε μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς μέρισμα στις 7/7/2022, ενώ η καταβολή θα ξεκινήσει στις 2/8/2022.

Η μετοχή δείχνει δυσκολία να διατηρηθεί υψηλότερα των 21,00 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 20,86 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), μπορεί να ανοίξουν “δίαυλο επικοινωνίας” με τα 19,80 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 19,255 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 24,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

“Η Τέρνα Ενεργειακή είναι στόχος, για άλλη μία φορά, του ενδιαφέροντος σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να είναι ανακοινώσιμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Η γ.σ. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση 2021. Η αποκοπή του δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε για τις 4 Ιουλίου.

Για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,63%), η πρώτη στήριξη στη ζώνη 17,20 – 16,90 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 16,24 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για να κινηθεί προς νέα υψηλά η μετοχή, σε πρώτη φάση, πρέπει να αφήσει πίσω της τις αντιστάσεις στα 18,30 και 18,80 ευρώ.

Δύο συνεδριάσεις κράτησε η αντίδραση της ΔΕΗ (-3,69%) και οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, ενώ σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο για την μετοχή, είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,335 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,65 – 6,85 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα πρόσφατα χαμηλά των 5,18 – 5,15 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+52,99%), ΜΑΘΙΟ (+44,15%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+36,31%), MOH (+32,36%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,64%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της AS Company (-4,57%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,1163285315 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1105121049 ανά μετοχή).

Στα 129 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε από το ΔΣ της Εισηγμένης, η Α.Μ.Κ. της Intralot (+13%). Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Α.Μ.Κ. θα δικαιούνται να αποκτήσουν 1,4999665907674 νέες μετοχές, για κάθε μία παλιά μετοχή της εταιρείας. Στο 0,58 ευρώ η τιμή διάθεσης.

Μένει να φανεί, μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι “βοήθειες στο χαρτί”.

Στις 13/7 η γ.σ. της Phoenix Vega Mezz καλείται να αποφασίσει την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €18.005.288,10, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από 0,05 ευρώ, σε 0,0356 ευρώ ανά μετοχή, για επιστροφή κεφαλαίου €0,0144/μετοχή. Να σημειωθεί ότι μετά το σημερινό +19,42%, η απόδοση είναι πάνω από το 23% (!)

Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+8%), ΑΝΔΡΟ (+3,76%), ΙΝΤΕΤ (+5,09%), ΠΑΙΡ (+11,73%), ΕΛΒΕ (+2,29%), ΒΙΟΚΑ (+3,33%), ΛΟΓΟΣ (+2,29%), ΕΒΡΟΦ (+1,45%), ΟΠΤΡΟΝ (+4%), ΙΛΥΔΑ (+0,21%), ΦΙΕΡ (+10,34%), ΜΟΥΖΚ (+4,67%), ΛΑΝΑΚ (+2,70%), ΚΑΡΕΛ (+0,79%) και ΞΥΛΚ (+5,82%).

Αντανακλαστική κίνηση σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,68%), λόγω ΦΒΜΕΖΖ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρωσυμβούλους (+5,56%) και Epsilon Net (+1,82%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΕΝΤΕΡ (-0,77%), ΠΡΟΦ (-1,99%), ΒΥΤΕ (-0,36%) και REALCONS (-1,24%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-2,28%).

Παρουσία πωλητών σε ΒΙΟΤ (-10,98%), ΒΙΝΤΑ (-6,43%), ΕΛΓΕΚ (-2,73%), ΓΕΒΚΑ (-2,12%), CENER (-2,70%), ΣΠΙ (-1,25%), ΒΙΟΣΚ (-1,69%), ΚΕΚΡ (-1,19%), ΑΤΤΙΚΑ (-3,23%), ΠΕΡΦ (-2,03%), ΣΙΔΜΑ (-1,50%), ΚΛΜ (-1,03%), ΟΛΥΜΠ (-0,31%), ΠΛΑΙΣ (-0,28%) και ΝΑΥΠ (-4,70%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Πρώτη θετική ένδειξη για την τεχνική εικόνα του ΓΔ, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), καθώς αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 860 (gap), 875 – 895 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 904 (ημερήσιο “stop short”) και 920 μονάδες. Για κίνηση προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες, θα απαιτηθεί δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, αλλά και σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση του Χ.Α.. Σε αντίθετη περίπτωση και ιδιαίτερα αν παραβιαστούν οι 800, “καραδοκεί η καταπακτή” που οδηγεί προς τις 789 – 780 και 740 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2054 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αν αυτή στεφθεί με επιτυχία, ο επόμενος στόχος των αγοραστών θα είναι οι 2090 – 2092 (gap), 2110, 2115 – 2163 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2194 (ημερήσιο “stop short”) και 2202 μονάδες. Η όποια επιστροφή των πωλητών, δεν πρέπει να συνοδευτεί με παραβίαση της στήριξης στις 1939 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η επιβεβαιωμένη ανακατάληψη της περιοχής των 845 μονάδων, συνιστά τον άμεσο στόχο για τους αγοραστές, με την αντίσταση στις 860 μονάδες να ακολουθεί. Από την άλλη, ασφαλώς και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εμφάνιση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου (Τετάρτη και Πέμπτη), όπου πιθανόν και να προκύψουν νέες ενδείξεις, σχετικά με την πιθανή μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εικόνα του ΓΔΧΑ διαφαίνεται σταθεροποιητική, βοηθούμενη και από την αποκλιμάκωση της απόδοσης της Ελληνικής 10ετιας, η οποία πλέον κινείται χαμηλότερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων. Αναμφισβήτητα, θετικά λειτουργούν και οι διανομές κερδών από τις Δεικτοβαρείς Εισηγμένες το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το περιβάλλον δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί και όπως έχουμε ξανά αναφέρει, παρόλο που οι ανοδικές αντιδράσεις είναι πιθανές, είναι δύσκολο να εδραιωθεί η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Ένα διευρυμένο εύρος τιμών για τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να είναι η ζώνη των 780 - 880 μονάδων, συνεκτιμώντας και τις αποκοπές μερισμάτων των ‘μεγάλων’ του ταμπλώ. Ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει και η κατάθεση στο Κογκρέσο του κεντρικού τραπεζίτη της FED κ. Πάουελ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Βραχύβια αποδείχτηκε η αντίδραση στις Διεθνείς Αγορές, με την ανοδική κίνηση να ανακόπτεται από την σημερινή ανακοίνωση πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 9,1%, το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ 40 ετών”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Στην είδηση αυτή ήρθε να προστεθεί και η νέα πτώση στο Πετρέλαιο, με τον “Μαύρο Χρυσό” να εμφανίζει απώλειες άνω του 15% τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, καθώς οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση εντείνονται όλο και περισσότερο, το τελευταίο διάστημα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να καταλάβει το “φρούριο” των 840 μονάδων, τεστάροντας παράλληλα την βραχυπρόθεσμη τάση στις 845 μονάδες. Όσο ο ΓΔ παραμένει κάτω από αυτά τα επίπεδα, η τάση παραμένει πτωτική, με μια ενδεχόμενη απώλεια των 810 μονάδων να ανοίγει τον δρόμο για την κύρια στήριξη των 790 μονάδων και τα χαμηλά του πολέμου.

Κατοχύρωση των 845 μονάδων, θα εξουδετερώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη τιμών στο πτωτικό “χάσμα” των 860 μονάδων και τους κατερχόμενους ΚΜΟ 30 ημερών, που εντοπίζονται σε αυτήν την περιοχή.

Οι ταλαντωτές μετά την πρόσφατη διόρθωση έχουν επανέλθει σε ουδέτερα επίπεδα τιμών, αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, με την αδυναμία υπέρβασης των 540 - 545 μονάδων να διατηρεί ενεργό το σήμα πώλησης. Απώλεια των 520 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 500 μονάδων, ενώ στον αντίποδα κατοχύρωση των 545 μονάδων θα ακυρώσει το σήμα πώλησης, προσβλέποντας τις 570 - 575 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για αυτή τη βδομάδα θα είναι ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης J. Powell, ο οποίος καταθέτει ενώπιο του Κογκρέσου σήμερα και αύριο.

“Οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν τις δηλώσεις του, σχετικά με την τιθάσευση του πληθωρισμού και το αναπτυξιακό κόστος που δύναται να επωμιστεί η Αμερικανική Οικονομία, με τις πιθανότητες μιας ύφεσης να έχουν αυξηθεί έως και 50% τους επόμενους 12 μήνες”, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις, μέχρι στιγμής, οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, στον απόηχο της είδησης του Reuters, σύμφωνα με την οποία “ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου των 18,4 λεπτών ανά γαλόνι στη βενζίνη”, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική επιβράδυνση, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, απώλειες για το Ασήμι, υποχωρούν Bitcoin και Ethereum.

“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, η αγοραστική δύναμη του πλούτου που διακρατείται σε Δολάρια, θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα οκτώ χρόνια. Αλλά τα Κρυπτονομίσματα μπορούν ‘να τα πάνε καλύτερα’. Μπορούν να χάσουν τη μισή τους αξία σε μόλις λίγους μήνες”, τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times.

Οι τιμές των Τροφίμων στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς σχεδόν ρεκόρ, για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, παρά τον σε μεγάλο βαθμό αυτάρκη Αγροτικό τομέα”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για δύσκολα χρόνια προετοιμάζει τους Γερμανούς ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μέσω συνέντευξής του στο ZDF heute journal. Προβλέπει πέντε χρόνια οικονομικής στενότητας τοποθετώντας αρκετά μακριά, σε σχέση με προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, την υπέρβαση των οικονομικών και ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και για τη Γερμανία.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις -23,6 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -21,2 τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν άνοδο στις -20,5 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο -24.

Η Societe Generale εκτιμά ότι “μια ‘τυπική’ ύφεση θα οδηγήσει τον S&P 500 στις 3200 μονάδες. Και ένα σοκ στασιμοπληθωρισμού, όπως αυτό της δεκαετίας του 1970, θα μπορούσε να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη, έως και 30% χαμηλότερα”.

Η Morgan Stanley, προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πρέπει να υποχωρήσει στις 3000 μονάδες, για να αντανακλά η Αγορά πλήρως το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης”.

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι “οι μετοχές αποτιμούν μόνο μια ήπια ύφεση, μένοντας εκτεθειμένες σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Σε “equalweight”, από “overweight” υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΤΕ η Barclays. Ο Οίκος μειώνει και την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 17, από 19 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 829,77 μονάδες (-1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 837,49 (-0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 836,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 51,1 εκατ., από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ), ενώ ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco και Motor Oil και στο χαμηλό Jumbo και ΟΤΕ.

Περίπου ισορροπημένη και σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.259 συμβόλαια).

Στα 3.100 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.854 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 2 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.020, 922 για τον Ιούλιο και 98 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.997,5), κινήθηκε μεταξύ 1.955 και 1.997,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 534), κινήθηκε μεταξύ 534 και 534 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (85.000 Eurobank, 6.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.934), Εθνική (1.971), Eurobank (4.137), Πειραιώς (1.104), ΔΕΗ (1.475), Fourli (115), ΟΤΕ (186).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 93.857, Πειραιώς 21.479, MIG 28.313, Eurobank 20.740, ΔΕΗ 18.209, Εθνική 12.945.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer           NSP          Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.192.145 τεμ., (από 58.192.145 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.399.283 τεμ. (2.399.283), Eurobank 35.002.446 τεμ. (35.002.446), ΟΠΑΠ 1.733.176 τεμ. (1.762.480), Εθνική 10.675.709 τεμ. (10.675.709), Πειραιώς 3.414.391 τεμ. (3.433.789), ΟΤΕ 1.155.794 τεμ. (1.155.794).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v