Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα ξεκινούν οι αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη με κέρδη άνω του 1% εν μέσω θετικών σινιάλων από τις διεθνείς αγορές. Ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών. Χωρίς μέρισμα σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα ξεκινούν οι αγοραστές

Παρασκευή βράδυ, Wall Street: Dow Jones +2,15%, S&P 500 +1,92%, Nasdaq +1,79%.

Σήμερα το πρωί, Ασία - Ειρηνικός: Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα, όπου ξεχωρίζει το +2,65% για τον δείκτη Hang Seng (αργία στην Ιαπωνία).

Τα futures των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών προϊδεάζουν για θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εβδομάδα που ξεκινά, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τις ευρωπαϊκές αγορές και κατ' επέκταση και για το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και το τελευταίο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε μερικώς αποστασιοποιημένο από τις αγορές της Ευρώπης, αδυνατώντας να ακολουθήσει στην προσπάθεια αντίδρασης, από τα πρόσφατα χαμηλά.

Ασφαλώς η προσοχή των ενεργών επενδυτών είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «την Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης».

Από εκεί και πέρα, ο πληθωρισμός Ιουλίου στην Ευρωζώνη την Τρίτη 19 Ιουλίου, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ την προσεχή Πέμπτη, που σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που θα προηγηθεί, αλλά και η ολοκλήρωση της τακτικής συντήρησης του Nord Stream I και η θεωρητική επανέναρξη λειτουργίας του επίσης την Πέμπτη 21 Ιουλίου, κάνουν την ατζέντα της εβδομάδας ακόμα πιο πλούσια.

Εκτός από την ανακοίνωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη την Πέμπτη, αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις της ανεργίας, του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία και οι δείκτες ΡΜΙ στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ερχόμενοι στα καθ' ημάς, ασφαλώς και πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταδιακή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιστρέψουν στο επίκεντρο της προσοχής οι επιχειρηματικές συμφωνίες.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι των αναλυτών δηλώνουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως «η μεγάλη εικόνα θα συνεχίσει να καθορίζεται από το διεθνές ενεργειακό τοπίο και δη από τις τιμές του φυσικού αερίου, επισκιάζοντας κάθε άλλη εξέλιξη που σχετίζεται με εταιρική κερδοφορία, επιχειρηματικές συμφωνίες, ή ακόμα και με την εξέλιξη του έκτου κύματος της πανδημίας».

Μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές του μη τραπεζικού 25άρη, η αδύναμη εικόνα στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό και αν θα παραμείνουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος οι περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,50 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,475 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της Ελινόιλ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,0737 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,070015 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v