Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πονοκέφαλος ο κίνδυνος μεταβλητότητας

Οι διεθνείς εντάσεις απειλούν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή αγορά κάνοντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Η τεχνική εικόνα και οι αστάθμιστοι παράγοντες. Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος.

Χρηματιστήριο: Πονοκέφαλος ο κίνδυνος μεταβλητότητας

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ταϊβάν οδήγησαν σε διόρθωση στην Νέα Υόρκη. Η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ στην Ταϊπέι "τιμολογείται" ήδη. Απώλειες 0,66% για τον S&P 500 στις 4.091 μονάδες, ενίσχυση των κρατικών ομολόγων, νέα άνοδος για τον χρυσό, χαμηλό 2 μηνών για το δολάριο έναντι του γεν, με την προσοχή των traders να εστιάζεται στο κρίσιμο διάστημα 4-7 Αυγούστου, στο οποίο το Πεκίνο ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί. Στην περιοχή πλέουν -ήδη- και πολεμικά του αμερικανικού ναυτικού.

Σε ετοιμότητα, συνεπώς, και οι αγορές από αύριο Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, με την σημερινή και τις δυο συνεδριάσεις που "κλείνουν" αυτή την εβδομάδα/πρώτη του Αυγούστου να απαιτούν αυξημένη προσοχή. Πιθανότατα η επανεμφάνιση της μεταβλητότητας να χαρακτηρίσει τις (εν γένει) αγορές μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών, συναλλάγματος κ.λ.π.

Προσώρας η πρώτη αντίδραση -εχθές βράδυ- στην Wall Street ήταν αρκετά ψύχραιμη, μάλιστα ήταν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που (και αυτά) επηρέασαν την στάση των traders. Ωστόσο στον ρυθμό ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων έγιναν αρκετές κινήσεις και από την πλευρά των long.

Στα ευρωπαϊκά, απλός θεατής η Ευρώπη -πόσο δε μάλλον σε αυτή την κρίση ΗΠΑ-Κίνας- με τις αγορές να δοκιμάζονται κυρίως από τις συνέπειες του μετώπου στην Ουκρανία, με τα ανησυχητικά μηνύματα για την οικονομία της Γερμανίας να "διαβάζονται" από την Φρανκφούρτη/ΕΚΤ.

Σε αυτή την διεθνή συγκυρία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η long φορά του Ιουλίου συνεχίζεται- τις πρώτες 2 συνεδριάσεις του Αυγούστου- με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Και λόγω οικονομικών μεγεθών (ειδικότερα δευτέρου τριμήνου) η επάνοδος ξένων funds, με συγκεκριμένα όπως JPMC, Goldman Sachs να έχουν προηγηθεί με αγορές από χαμηλότερες τιμές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Πειραιώς "κλείνουν την αυλαία" για τον δεικτοβαρή κλάδο, με την προσοχή-πλέον- στην αυριανή συνεδρίαση και στον ΟΤΕ.

Παράλληλα εξελίξεις στο προσκήνιο (κυρίως στο παρασκήνιο) "τρέχουν", όπως "δείχνουν" η συμφωνία της Lamda Development για τα McArthur Glen -σχετικό ρεπορτάζ από νωρίς του Χρήστου Κίτσιου- η νέα στοχευμένη εξαγορά Βασιλάκη για την Autohellas στην Πορτογαλία αλλά και οι συμφωνίες, που κυοφορούνται και θα ανακοινωθούν (να βοηθά λίγο και το διεθνές επενδυτικό κλίμα) μετά το 15Αύγουστο.

Τεχνικά, είναι εμφανής η προσπάθεια υπέρβασης των 860 μονάδων -για τον ΓΔ- δεύτερη από τις 9 Ιουνίου, με τους αναλυτές να εστιάζουν στην περιοχή (ΚΜΟ200 ημερών) τις 867 με το χθεσινό "κλείσιμο" στις 869,82 μονάδες να είναι ενθαρρυντική-για τους long- ένδειξη. Μάλιστα συνοδεύτηκε από συναλλαγές σχεδόν 60 (58,3) εκατ., αρκετών για αυτή την εποχή.

Προφανώς η εικόνα της προθεσμιακής αγοράς της Wall Street θα επηρεάσει την τακτική των traders, για αυτό και ζητούμενη θα είναι-όπως και εχθές- κατ' αρχήν η επιβεβαίωση των στηρίξεων. Πριν λίγο τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε "άνοιγμα" από 0,32% υψηλότερα και τις 4.106,25 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v