Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα μέχρι να γίνει το ταμείο Αυγούστου

Θετική η έως τώρα αποτίμηση του καλοκαιριού για την εγχώρια αγορά που εξέπληξε ευχάριστα, κόντρα στους προβληματισμούς και τα ανοικτά μέτωπα. Αναμετράται με τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το βλέμμα στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα μέχρι να γίνει το ταμείο Αυγούστου

Επτά και σήμερα για το τέλος (και) χρηματιστηριακά του Αυγούστου. Με τη μέχρι τώρα πορεία των αγορών να επιβραβεύει τους long χωρίς όμως να βγάζει εντελώς εκτός παιδιάς τους short.

Το μέχρι τώρα "ταμείο" θετικό, με τον S&P 500 να αποδίδει 6,74% σε μήνα και 8,38% σε 3μηνο αλλά με τα futures να έχουν πάρει κλίση προς τις 4.225 μονάδες. Από την Fed εξαρτάται εάν οι long θα συνεχίσουν ή οι short θα βγουν χαμηλότερα. Ισως επ' αυτού γίνουμε σοφότεροι από την ομιλία του επικεφαλής της Τζ. Πάουελ στο Jackson Hole στα τέλη της εβδομάδας.

Σε χειρότερη θέση ο DAX, με συν 2,19% αλλά με μείον 3,13% στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Εκρηκτικό, και από πολιτική-κοινωνική άποψη η κατάσταση στην Γερμανία.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών; ευτυχώς -προσώρας- καλύτερο κλίμα. Στις παρυφές των 900 μονάδων ο ΓΔ με θετικό πρόσημο τόσο σε εβδομάδα (2,32%) όσο σε μήνα (8,34%), 3μηνο (4,55%) και συνολικά με οριακά στο συν (0,65%) από την αρχή του έτους. Αποτέλεσμα του 0,11% του FTSE25 στις 2.177,04 μονάδες, του 0,14% του ΔΤΡ στις 595,10 μονάδες, των 45 μετοχών με άνοδο έναντι 52 με διόρθωση. Με αυξημένες συναλλαγές (30,429 εκατ. μτχ), ανάλογο τζίρο (84,252) με το 45% μόνο σε μόλις μια μετοχή, αυτή του ΟΠΑΠ.

Αρκετές οι προσυμφωνημένες συναλλαγές την τελευταία εβδομάδα σε τραπεζικά χαρτιά, θα φανεί αυτές τις συνεδριάσεις εάν αφορούσαν σε "διανομή σε τοπικά υψηλά" ή τοποθετήσεις με βλέψεις για υψηλότερα.
Τα δυο Road Shows, που ακολουθούν για τον τραπεζικό κλάδο, στις 7 Σεπτεμβρίου της Goldman Sachs- στο Λονδίνο -στις 20 Σεπτεμβρίου της BofA/ML- επίσης στην αγγλική πρωτεύουσα θα μπορούσε να δικαιολογήσουν μεγαλύτερη εστίαση των funds προς τις τραπεζικές. Η κρησάρα των μεγεθών 6μηνου είναι ενδεικτική, προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα, πιστωτική επέκταση, χορηγήσεις μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ των long.

Η θετική έκπληξη από την αναβάθμιση πλειάδας μετοχών εισηγμένων, του οίκου FTSE Russell συνδυαστικά με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας επίσης δικαιολογούν την κινητικότητα της τελευταίας εβδομάδος. Παράλληλα οι διεργασίες στο επιχειρηματικό προσκήνιο (κυρίως παρασκήνιο) μπορεί να συντηρήσει (ή και ενισχύσει) το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι τέλος Αυγούστου. Προετοιμάζοντας το κλίμα για τον Σεπτέμβριο, μήνας που αναμένεται να έχει ειδήσεις.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις γενικές συνελεύσεις (τακτικές & έκτακτες) με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να κάνει λόγο για "καυτό" 20ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Θυμίζοντας και το "κλείσιμο" της Παρασκευής στα Παράγωγα, με το μικρό αλλά premium 0,66% για τα 1.303 Συμβόλαια επόμενης σειράς. Να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πως η θεαματική συναλλακτική δραστηριότητα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αφορούσε στην υποκείμενη -και μόνο- αγορά (2,5 εκατ. μτχ) και καθόλου στο ΧΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v