Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η αναμέτρηση του Χρηματιστηρίου με τις 900 μονάδες

Το ανοδικό σερί που έφερε την αγορά ξανά στο ψυχολογικό όριο και η αναβάθμιση της στάθμισης ελληνικών μετοχών από τον FTSE. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές και οι αστάθμητοι παράγοντες σε οικονομία-πολιτική.

Πού θα κριθεί η αναμέτρηση του Χρηματιστηρίου με τις 900 μονάδες

Ράλι ανακούφισης ή αρχή ενός επόμενου ανοδικού κύκλου; Οποια εκτίμηση και εάν επιλεγεί αυτό, που μετράει είναι η κάλυψη ενός 60% των φετινών απωλειών του S&P 500 μετά από ένα θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων στην Wall Street, όπως από νωρίς σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Συνεκτιμώντας όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα για το «πως στήθηκε από τα hedge funds το ράλι αντίδρασης στην αγορά των αγορών».

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό αποτυπώθηκε στην επαναφορά σε υψηλό 2,5 μηνών, στην περιοχή των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με χαρακτηριστικό την άνοδο της τελευταίας εβδομάδος (των 4 συνεδριάσεων) συνοδεία αυξημένων- για την εποχή- συναλλαγών.

Από τις 899,16 μονάδες ο ΓΔ με θετική μεταβολή 2,32%, από τις 2.177,04 ο FTSE 25 με 2,64%, από τις 595,10 ο ΔΤΡ με 3,95% και από τις 1.398,36 μονάδες με άνοδο 0,47% ο FTSE MidCap πάντα σε διάστημα εβδομάδος. Με θετική μεταβολή 8,34% για τον ΓΔ σε μηνιαία μέτρηση έναντι λ.χ 2,19% του DAX η διαφοροποίηση για το ελληνικό χρηματιστήριο και διακριτή είναι και ενθαρρυντική ένδειξη για την συνέχεια. Ανοδική απόκλιση, που αποδίδεται αφ' ενός στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα εκκίνησης για το ΧΑ αφετέρου (κυρίως) σε ουσιαστικούς λόγους που την δικαιολογούν.

Προσδοκίες δημιουργεί και η αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών στους δείκτες FTSE. Οι αλλαγές αφορούν στους FTSE Russell Emerging Europe και την ένταξη στον FTSE Large Cap των: Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και Jumbo από τον MidCap. Στον τελευταίο, από τον Small Cap εντάσσονται οι Viohalco, Lamda Development, Sarantis, AEGEAN, Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Quest. Στις 19 Σεπτεμβρίου το rebalancing.

Προσδοκίες για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ανθεκτικότητα σημαντικού μέρους εισηγμένων, προεξόφληση για καλύτερη αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους, στοιχήματα που μένει να κερδηθούν (ή όχι) συνθέτουν ένα καρέ, που καθιστά αρκετά ελκυστικό ένα τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό. Αναμφίβολα η έξοδος της χώρας από το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» ήταν ένα από αυτά, που κερδήθηκαν και εν μέρει «τιμολόγήθηκε» τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μπορεί να έχει συνέχεια; προφανώς και θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δώσει η Νέα Υόρκη αλλά και από την επίτευξη ορόσημων, που ακολουθούν. Μέχρι τέλος Αυγούστου, υπόλοιπο 8 συνεδριάσεων διάστημα, που δύσκολα θα ακυρωθεί η ανοδική τάση. Για δεύτερο σερί μήνα. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, σημαντικές βοήθειες από blue chips και αξιοπρόσεκτη μόχλευση σε mid & small caps.

Με την λήξη της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα, την Παρασκευή, η κατ' αρχήν κατεύθυνση για τον Σεπτέμβριο είναι long. Τάση, που αποτυπώνεται στα 1.303 ΣΜΕ Σεπτεμβρίου αλλά με το επισφαλές 0,66%. Θα κριθεί από τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τις χρεώσεις ρεύματος να έχουν πάρει «φωτιά» για τον μήνα που έρχεται. Αδιαμφισβήτητα σημαντικό το πρόβλημα, θα «τιμολογηθεί» για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ΜμΕ, νοικοκυριά.

Χρηματιστηριακά όμως δεδομένης της βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου η πορεία για τον ΓΔ θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συνεχίσει ή θα διορθώσει, με σημεία αναφοράς τις 610-580 μονάδες (σε βραχυπρόθεσμο εβδομαδιαίο) για την επόμενη εβδομάδα. Το 19,65% (σε διάστημα μηνός) για τον ΔΤΡ έχει εισφέρει ρευστότητα/υπεραξίες στο σύστημα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει πέραν των 610 μονάδων. Τα πακέτα, που άλλαξαν χέρια την τελευταία εβδομάδα παραπέμπουν περισσότερο σε άνοδο παρά σε διόρθωση, με πρώτο σημαντικό ορόσημο την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μία μέρα νωρίτερα (7/9) θα έχει προηγηθεί το τραπεζικό Road Show της Goldman Sachs, στο Λονδίνο.
Ορόσημο με σημασία η διπλή αξιολόγηση από Moody's και DBRS στις 16/9 ενώ στις 20/9 είναι η ημερίδα της BofA/Merrill Lynch, στις 20-21/9 η συνεδρίαση της Fed και 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία.

Αρκούν (από μόνα τους) αυτά για να επηρεάσουν ανάλογα επενδυτές και traders καθώς -πιθανότατα- τον Σεπτέμβριο θα φανεί ο χαρακτήρας του καλοκαιρινού ράλι (Ιουλίου-Αυγούστου) σε Νέα Υόρκη και διεθνείς αγορές. Με κυρίαρχη την παρουσία των ξένων (και δη αμερικανικών) επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο «ρηχό» χρηματιστήριο μας, θα είναι η στάση τους που θα κρίνει την συνέχιση ή όχι της αντίδρασης, ευκολότερα στα τραπεζικά χαρτιά αλλά και στα blue chips όπου έχουν (περισσότερο μεσο-μακροπρόθεμες θέσεις).

Κλάδοι και εισηγμένες «πρώτης γραμμής» διαγράφουν (στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου) καλύτερη πορεία, υπεραποδίδουν και λόγω προσδοκιών για -συγκριτικά- καλύτερο τρίτο-τέταρτο τρίμηνο. Τάση, που για να διατηρηθεί χρειάζεται την επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη. Συμφωνίες, που σύμφωνα με την PwC θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους από Σεπτέμβριο και μετά.

Οπως, ρόλο θα έχουν και ενδεχόμενες εξελίξεις σε άλλα μέτωπα λ.χ. το «πολιτικό» με ενδεικτικά όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη. «Ερχεται πολιτικός καύσωνας για ρεύμα, φυσικό αέριο και υποκλοπές» με την Βουλή να ανοίγει αύριο σηματοδοτώντας την αρχή της "μάχης' για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Παράμετρος, που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v