Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Ευθυγραμμίζεται με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εγχώρια αγορά, κινούμενη προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στον τραπεζικό κλάδο εντοπίζονται οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κόντρα στο ρεύμα κινείται ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ηπιες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά, χαμηλότερα στις 895 (-0,35%) ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στη Fed τα ηνία της τάσης, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην ομιλία του επικεφαλής της την Παρασκευή, στο Jackson Hole. Στις 4.195 (-0,85%) τα futures του S&P 500 νωρίτερα, με τους οικονομολόγους να περιμένουν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με απώλειες από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Μιλάνο, καθώς το κλίμα στην Ευρώπη βαραίνει περισσότερο υπό την πίεση των νέων υψηλότερων τιμών στην ενέργεια. Σερί τεσσάρων εβδομάδων ακρίβειας-ρεκόρ στα ενεργειακά, με συνέπεια τις νέες πιέσεις, κυρίως στο γερμανικό χρηματιστήριο. Μείον 1,02% για τον DAX στις 13.410 μονάδες, διευρύνοντας τη διόρθωση σε 3% σε διάστημα εβδομάδας. Δεν θα μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά οι επενδυτές στο ελληνικό, ει μη μόνον να επιχειρήσουν -και σήμερα- την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων.

Από τις 899,14 οι πρώτες εντολές, σταδιακά χαμηλότερα έως τις 893 μονάδες, έχοντας ως σημείο αναφοράς για στήριξη τις 887/886 μονάδες. Με 3,2 εκατ. τζίρο η αρχική διόρθωση, με ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια ο ΔΤΡ να χάνει 1,14% στις 588 μονάδες. Στις 580 το ελάχιστο όριο στήριξης, σημείο αναφοράς σε ημερήσιο.

Στα 4,3 εκατ. η αξία συναλλαγών στο ημίωρο, με 2 μικρά πακέτα σε Πειραιώς, Motor Oil, συνολικά 882 χιλ. ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς, πρώτη στη σχετική κατάταξη, με αγορές αρχικά έως το 1,144, λίγες πωλήσεις τη συνέχεια προς το 1,128 ευρώ. Η μετοχή, από τις 4 τραπεζικές με (ημερήσια) long τάση.
Πωλήσεις και στην πλειονότητα των blue chips, με Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να διορθώνουν στα 24,48 9-1,29%), τα 17 (-0,53%) και 13,60 (-1,02%) αντίστοιχα.

Κόντρα στη διόρθωση η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -στο 1,806 (1,92%)-, αποτέλεσμα και της Δ.Π. προς τους μετόχους της REDS/Καμπάς. Στα 2,48 ευρώ η τιμή της σχετικής προαιρετικής πρότασης, όριο που έπιασαν νωρίτερα οι πωλητές.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Lamda Development, ΟΛΠ με αγορές και AEGEAN, Quest χωρίς μεταβολή με αγοραστές περιορίζουν στο 0,64% τις απώλειες για τον FTSE25, στις 2.158 μονάδες.

Πλεονέκτημα για τους πωλητές -σε 44 μετοχές-, έναντι 31 όπου υπερτερούν οι αγοραστές.

Κινητικότητα, από τα mid&small caps -πέραν της μετοχής της Reds/Καμπάς-, σε Ιλυδα, Βιοσώλ/Unibios, Ελαστρον, Alumil, EXAE κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v