Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βίαιη προσγείωση στη ζώνη των 800 μονάδων

Η βουτιά στις διεθνείς αγορές παρασύρει σε ντόμινο πωλήσεων και την ελληνική. Με πολύ μικρή αξία συναλλαγών, η εξαέρωση είναι πολλαπλάσιας χρηματιστηριακής αξίας. Χτυπήματα σε τράπεζες και blue chips.

Χρηματιστήριο: Βίαιη προσγείωση στη ζώνη των 800 μονάδων

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά, απειλούνται και οι 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. H Fed υποσχέθηκε ύφεση, μειώστε θέσεις στις μετοχές, προειδοποιεί η Citi, απηχώντας ανάλογη προσέγγιση και άλλων
επενδυτικών οίκων, με συνέπεια το βαρύ κλίμα να επιβαρύνεται έτι περαιτέρω.

Από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Μιλάνο, υπό το βάρος και της αρνητικής εικόνας της προθεσμιακής αγοράς στη Νέα Υόρκη.

Διευρύνονται οι αρχικά μέτριες απώλειες για τον DAX, στις 12.344 από τις 12.505 μονάδες, «γύρισμα» ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά. Με απώλειες ο FTSE100 στις 7.050 (-1,53%), στο «κόκκινο» τα futures του S&P500 από 0,86% χαμηλότερα, ενώ στις ανησυχίες των επενδυτών προστίθεται η αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών της Κυριακής, στην Ιταλία.

Ανοδική η φορά της απόδοσης των κρατικών τίτλων, από την αρχή της εβδομάδας, με το ιταλικό 10ετές σταθερά πάνω από το όριο του 4% και από νωρίς σήμερα να «τσιμπάει» προς τα 4,238%.

Στο 4,582% το αντίστοιχο ελληνικό, πλησιάζει προς το 2% το γερμανικό-σημείο αναφοράς.

Υπό το βάρος αυτών, οι ρευστοποιήσεις εντείνονται -μετά τις 12:30-, με τις εντολές να «σαρώνουν» από τραπεζικά χαρτιά μέχρι blue chips, με ενδεικτικό το «γύρισμα» κατά 1,84% του EuroStoxx Banks προς τις 84,79 μονάδες.

Ντόμινο πωλήσεων, που φτάνοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιτείνει την ούτως ή άλλως πτωτική τάση, σε διάστημα εβδομάδας σωρευτικά, ισχυρότερη σε μήνα.

Με τον ΓΔ στις 805 μονάδες, οι απώλειες φτάνουν το 3,72% στην εβδομάδα και 9,72% στον μήνα.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 στις 1.936 η διόρθωση ανέρχεται σε 3,80% και 10,25% αντίστοιχα, ενώ ο ΔΤΡ στις 532 μονάδες μετρά απώλειες 4,58% στην εβδομάδα και 10,15% σε μήνα.

Για τον τραπεζικό κλάδο -που ουσιαστικά στήριξε την τελευταία ανοδική διόρθωση-, η αλλαγή τάσης έγινε διακριτή Δευτέρα-Τρίτη, όταν θεσμικά χαρτοφυλάκια άρχισαν να «κλειδώνουν» θέσεις τους στις μετοχές των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στα blue chips, ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές είναι πωλητές από τα μέσα Σεπτεμβρίου πλην 3-4 εξαιρέσεων, κάτι που αποτυπωνόταν στην υποαπόδοση του FTSE25 έναντι του ΔΤΡ.

Στις 13/87 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, επίσης ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται εδώ και μία-μιάμιση ώρα.

Με αξία συναλλαγών σχεδόν 20 εκατ., η... εξαέρωση πολλαπλάσιας χρηματιστηριακής αξίας.

Ανάλογη της Τετάρτης, όταν με τζίρο μόλις 42,5 εκατ. «χάθηκαν» 600 εκατ. (σε όρους αποτίμησης).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v