Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Κάτω και από τις 790 μονάδες υποχωρεί η αγορά, υπό το βάρος του επιδεινούμενου κλίματος διεθνώς. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, διορθώνουν ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ, πιέσεις για Motor Oil, Μυτιληναίο. Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων ο ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Σε αρνητικό έδαφος «γυρίζουν» τα ευρωπαϊκά, υπό το βάρος των ανησυχιών για την Ιταλία αλλά και της αρνητικής εικόνας στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street.

Σύντομης διάρκειας η προσπάθεια αντίδρασης των επενδυτών, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την προσοχή στο Μιλάνο, ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 12.352 στις 12.211 μονάδες ο DAX, με τα futures του S&P500 από τις 3.717 στις 3.671 μονάδες, ενώ μικροαναταράξεις σημειώνονται σε κύριες συναλλαγματικές ισοτιμίες (ευρώ/δολάριο - στερλίνα/δολάριο) και αγορές κρατικών ομολόγων.

Αμεση η τιμολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία, κυρίως της συνέχειας που ακολουθεί.
Πωλήσεις σε ομόλογα των περισσότερων κρατών, πάνω από το 4,47% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, προς το 2,2% του γερμανικού, αναπόφευκτα «τσιμπάει» και το αντίστοιχο ελληνικό, στο 4,668% νωρίτερα.

Χρηματιστηριακά, οι απώλειες είναι μεγαλύτερες στο ελληνικό από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτικό το μείον 1,66% για τον Γενικό Δείκτη προς τις 784 μονάδες, έναντι του μείον 0,52% του DAX στις 12.211 μονάδες.

Διευρυνόμενη διόρθωση, με αλλαγή κλίματος-τάσης με επίκεντρο τις σημαντικές απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής. Σε τροχιά διόρθωσης η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με σταθερές πωλήσεις τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες, χάνει σχεδόν 20% σε διάστημα μηνός. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διόρθωση στην ισχυρή άνοδο που είχε προηγηθεί, λόγω των επαφών της διοίκησης με funds για το ενδεχόμενο διάθεσης στρατηγικού μετοχικού ποσοστού σε ενδιαφερόμενο.

Ο χρονισμός συνδυαστικά με τη στάση αναμονής «ισχυρών χεριών» είχε ως συνέπεια την έξοδο (κυρίως) βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων. Η διοίκηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιβεβαίωνε τις συζητήσεις με funds, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν πως οι (όποιες) απαντήσεις θα δοθούν την Πέμπτη, στην ενημέρωση των αναλυτών.

Προσώρας, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ έως τα 14,93 ευρώ, συνακόλουθα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 8,26 ευρώ.

Προφανώς και η ισχυρή διόρθωση αμφοτέρων επηρεάζει τη στάση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων, επιτείνει τις πωλήσεις και σε άλλα blue chips -που ούτως ή άλλως ήταν ενεργές από την προηγούμενη εβδομάδα-, με συνέπεια ο FTSE25 να χάνει έως 1,65% στα χαμηλά των 1.883,19 μονάδων.

Οι πωλήσεις αφορούν στην πλειονότητα των blue chips, με εντολές από ΟΤΕ (σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, στα 14,51), ΟΠΑΠ (12,24), Mytilineos (13,43), Motor Oil (15,59), μέχρι ΤΙΤΑΝ (10,78), ΕΥΔΑΠ (7,20), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,598) κ.α., απόρροια προφανώς μείωσης θέσεων από funds ή θεσμικούς. Αναλυτές εκτιμούσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξηγηθεί λόγω «κλεισίματος» Σεπτεμβρίου, κυρίως όμως 9μήνου, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αλλωστε σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο αρκούν συναλλαγές αξίας μόλις 17 εκατ. ( στις 13:40) για να εξαερωθεί χρηματιστηριακή αξία 20πλάσια. Στρέβλωση που παρατηρήθηκε -τουλάχιστον- δύο φορές την τελευταία εβδομάδα.

Ξεκάθαρα υπέρ των πωλητών η... ζυγαριά, με 81 μετοχές στο μείον έναντι 27 με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v