Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα πωλητών-αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο

Πώς έχασε το πλεονέκτημα της «υπεραπόδοσης» η εγχώρια αγορά παρασυρόμενη από τα κύματα πωλήσεων στο εξωτερικό. Ο πονοκέφαλος του χαμηλού τζίρου και τα σενάρια για την πορεία της εβδομάδας. Η εικόνα των τίτλων του FTSE-25.

Κόντρα πωλητών-αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο

Σερί αρνητικών εβδομάδων συνιστούν προοίμιο πτώσης και όχι απλή διόρθωση μίας αγοράς. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορά στην «αγορά των αγορών», στην Wall Street που διακριτά -πλέον- έχει περάσει σε
άλλον ιστορικό κύκλο μετά τον ιστορικό ανοδικό 12ετίας.

Στις 3.693,23 μονάδες ο S&P 500 «μετρά» απώλειες 8,98% σε διάστημα Σεπτεμβρίου και σωρευτικά 22,51% από την αρχή του έτους. Στα αντίστοιχα διαστήματα, ο DAX στις 12.238,88 χάνει 5,30% και 22,67%, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τον Γενικό Δείκτη «μετριέται» με πτώση  10,70% και 10,66% στις ίδιες χρονικές περιόδους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως στο ΧΑ traders και επενδυτές είχαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χρηματιστηρίων, καθώς για σημαντικό διάστημα υπεραπέδιδε με εμφανείς τάσης διαφοροποίησης αλλά με τον Σεπτέμβριο να «παίρνει πίσω» αυτό το πλεονέκτημα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της ξεκάθαρης μείωσης θέσεων ξένων (και Ελλήνων) τόσο σε blue chips όσο σε τραπεζικά χαρτιά τον τρέχοντα μήνα.

Το μείον 11,22% για τον FTSE 25 στις 1.916,25 μονάδες, όπως το μείον 10,42% για τον Δείκτη Τραπεζών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. «Εξαέρωση» Σεπτεμβρίου με χαρακτηριστικό τον μέτριο τζίρο, ενδεικτικά 44,1 εκατ. (μέσος όρος τελευταίας εβδομάδος) υποπολλαπλάσιο της χρηματιστηριακής αξίας που χάνεται αυτόν το μήνα.

Μένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του και «κλείσιμο» 9μηνου, παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από αύριο μέχρι και Παρασκευή. Διάστημα πέντε συνεδριάσεων, που θα φανεί η στάση των διαχειριστών Α/Κ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Κώστα Σιαμπράκου (Meizon χρηματ. υπηρεσίες) την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν εισροές 33,4 εκατ. στα Αμοιβαία, δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μετά τις εισροές 15,3 εκατ. Παρατηρείται εισροή κεφαλαίων σε Α/Κ και δη σε Ομολογιακά (Ελλάδος) με 24 εκατ. μέρος των οποίων θα πρέπει να αναζητηθεί στις εκροές από την αγορά μετοχών.

Εάν η μεταφορά αυτή συνιστά τάση, στην λογική πως «θεσμικά χέρια» αναζητούν συγκριτικά ασφαλέστερες επιλογές μειώνοντας θέσεις σε blue chips, τραπεζικές τότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι «ταμείο» θα κάνουν οι διαχειριστές με το «κλείσιμο» Σεπτεμβρίου και 9μηνου την Παρασκευή.

Προφανώς και το διεθνές κλίμα δεν διευκολύνει τους long, ωστόσο είναι η έκταση της απομείωσης αξίας συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών που μέρος του «έξυπνου χρήματος» λογικά θα αναζητά σημεία μερικής επανατοποθέτησης.

Εικόνα θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδος, τέλος μηνός παραδοσιακά «εχθρικού» προς τους long. «Που ψάχνει άμυνες στα χτυπήματα το Χρηματιστήριο…» το εύλογο ερώτημα του Στέφανου Κοτζαμάνη, μετά την αμαχητί απώλεια και των 800 μονάδων (την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Θάνο Σταυρόπουλο). Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση παραγόντων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά μπορεί να ανταπεξέλθει και να υπεραποδώσει.

Σειρά παραμέτρων θα κρίνει την επιβεβαίωση ή όχι αυτής της θετικής εκτίμησης επαγγελματιών της αγοράς. Κατ' αρχήν στα «ευρωπαϊκά» τι σημαίνει για την Ευρώπη μία Ιταλία με ακροδεξιά κυβέρνηση (κατά την Amy Kazmin) σε μία συγκυρία, που η ΕΚΤ είναι «παγιδευμένη» μεταξύ... Συμπληγάδων επιτοκίων-πληθωρισμού, όπως εύστοχα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Με την Φρανκφούρτη -επί της ουσίας- να σύρεται από την Fed (και μάλιστα σε περιβάλλον υποτίμησης του ευρώ) και Βερολίνο, Βρυξέλλες να μην μπορούν να βρουν αντίδοτα στις συνέπειες των επάλληλων κρίσεων η πτώση δεν φαίνεται να ανακόπτεται άμεσα. Το πιθανότερο, θα δοθούν ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Στα καθ' ημάς το αποδίδει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρημ.) σημειώνοντας πως παρά την υποχώρηση της αποτίμησης των εισηγμένων σε λιγότερα των 60 δισ. ( ! ) είναι νωρίς να μιλήσουμε για μία καθαρή εικόνα αγορών. «Το ταμπλό έχει επί μέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά αποτελέσματα αλλά δεν έχει -προσώρας- καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη».

Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, για το ΧΑΑ, βραχυπρόθεσμα; σε ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων; Στις 7 και 21 Οκτωβρίου Fitch και Standard & Poor's αξιολογούν την Ελλάδα, 27 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, ενδεχομένως με αυτές τις 3 ημερομηνίες-ορόσημα να επιχειρηθεί η ενεργοποίηση επενδυτών.

Προέχει στο καθαρά βραχυπρόθεσμο το «κλείσιμο» εβδομάδος, Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου οι τελευταίες εισηγμένες (ενδεχομένως να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, μέχρι Δευτέρα 3 Οκτωβρίου).

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως συνεδρίαση ορόσημο (για την προσεχή εβδομάδα) είναι της Πέμπτης. Ημέρα, που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα 6μηνου, με το ενδιαφέρον να αφορά-κυρίως- τις όποιες εξελίξεις στο θέμα των επαφών της διοίκησης για το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού(;) ποσοστού της εισηγμένης. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, μετά την νέα διόρθωση, με 3,06% στα 15,85 ευρώ (την Παρασκευή) ανεβάζοντας σε 6,76% τις απώλειες εβδομάδος και σε 13,53% σε διάστημα μηνός. Εκ των πραγμάτων, μία εκ των σηματωρών της τελευταίας εβδομάδος Σεπτεμβρίου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σημειωτέον, πως σύμφωνα με τις τιμές Παρασκευής για ουδεμία από τις 25 μετοχές του δείκτη σημειώνεται θετική απόδοση (Σεπτεμβρίου), μάλιστα για ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, AEGEAN, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Sarantis το ποσοστό είναι διψήφιο.

Παρεμιπτόντως (πάντα για τον Σεπτέμβριο) η Πειραιώς με απώλειες 2,20% έχει την-συγκριτικά πάντα- καλύτερη πορεία από τα τραπεζικά χαρτιά και η ElvalHalcor (με μείον 4,80%) από τα blue chips.
Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων: ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 6μηνου: IDEAL Συμμετοχών, BriQ (27/9), ΑΔΜΗΕ, Attica Bank (28/9), ΕΥΑΘ, Lamda Development (29/9). Στα 58,7 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων (σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ 2022 !).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v