Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση επαναφοράς στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε δύσκολο περιβάλλον η προσπάθεια των long να τον επαναφέρουν πάνω από τις 800 μονάδες. Πώς χάθηκε το αβαντάζ για τις τράπεζες. Η απώλεια σημαντικών στηρίξεων, οι αποτιμήσεις και τα νέα δεδομένα στις αγορές.

Επιχείρηση επαναφοράς στο Χρηματιστήριο

Πρώτη συνεδρίαση για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Μήνας που για τους long αφήνει σημαντικές απώλειες, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ενίσχυση των ανησυχιών για το τι ακολουθεί.

Σε χαμηλά επίπεδα κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, σε δοκιμασία τα χαμηλά έτους στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αρκετός ο Σεπτέμβριος για να χαθούν τα όποια πλεονεκτήματα της υπεραπόδοσής του έναντι των ξένων.

Πέντε σερί εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο, αμαχητί απώλεια και των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, την Παρασκευή, εξαέρωση μεγαλύτερη του δισ. ευρώ, με πραγματικό καθαρό τζίρο καν στο 10% μετά από συντονισμένες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Στις 525,17 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να περνά σε αρνητικό έδαφος (για το 2022) την τελευταία εβδομάδα.

Στις 1.916,25 ο FTSE25, με σημαντικές στηρίξεις να έχουν χαθεί αρκετά πριν τη διόρθωση των τραπεζικών, απόρροια σταθερών πωλήσεων στην πλειονότητα των blue chips καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Με χαμηλούς τζίρους η τελευταία φάση της διόρθωσης, για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ένδειξη της στάσης πωλητών-αγοραστών αλλά και της επιφυλακτικότητας των ξένων (στην πλειονότητά τους), δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των long για επαναφορά.

Βαρύ το κλίμα εκτός, προφανώς επηρεάζει τις κινήσεις όσων ξένων παραμένουν ενεργοί στο ΧΑΑ, εύλογα η προσοχή στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, με την πρώτη «τιμολόγηση» για το 10ετές να γίνεται στο 4,326%.

Στο 4,601% το αντίστοιχο ελληνικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος χρήματος, τον δανεισμό/χρηματοδότηση επιχειρήσεων κ.λπ. Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό είναι η εκτίναξη του 10ετούς γερμανικού πάνω από το όριο του 2% στο 2,0260%, σε μία περίοδο που το ευρώ παραμένει σταθερά κάτω από το 1/1, με το 0,9660 σημαντική στήριξη-σημείο αναφοράς.

Στα υφιστάμενα προβλήματα έρχεται να προστεθεί η αύξηση του κόστους θαλάσσιων μεταφορών (συμφόρηση πλοίων στην Ευρώπη λόγω αυξημένης ζήτησης άνθρακα/υψηλότερες τιμές διέλευσης σε Βόσπορο και Σουέζ/από 2023), η αδυναμία της Ευρώπης να βρει διέξοδο στο ενεργειακό, με τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου να δοκιμάζεται.

Σε αυτή τη συγκυρία, η ελληνική αγορά διαθέτει ορισμένα αντισώματα -μένει να επιβεβαιωθούν ως προς την ανθεκτικότητά τους το τέταρτο τρίμηνο (που για το ΧΑ ξεκινά από Δευτέρα 3 Οκτωβρίου), με 2-3 σημαντικές συμφωνίες να καταδεικνύουν τους κλάδους ενδιαφέροντος των ξένων.

H συμφωνία Sani/Ikos με το GIC της Σιγκαπούρης χαρακτηρίστηκε από τους FT ως η μεγαλύτερη επένδυση της μετά Covid-19 περιόδου για τον τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη.

Επενδύσεις πάνω από 5 δισ. στην Ελλάδα από κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας, την προσεχή Πέμπτη οι ανακοινώσεις των επιτελών της Google για την παρουσία της στην εγχώρια αγορά.

Κατ' αρχάς ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της παρουσίασης των 4 συστημικών τραπεζών στο 3ήμερο (20-22/9) της Bank of America στο Λονδίνο, μένει να φανεί εάν θα έχουν επενδυτικό αποτέλεσμα.

Τα 58,5 δισ. αποτίμησης των εισηγμένων συνδυαστικά με τη μερισματική απόδοση του 2,8% είναι θεωρητικά δέλεαρ για κάποιον που θα αναζητούσε ευκαιρίες σε καλές τιμές. Πλην όμως είναι τόσο αυξημένη η αβεβαιότητα, ανησυχία ενόψει των όσων ακολουθούν, που λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τεχνικά οι 795 μονάδες είναι για τον ΓΔ χαμηλό σημείο αναφοράς που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να βγάλει τεχνικής μορφής (και μόνο) ανοδική διόρθωση από λίγο χαμηλότερα, συγκεκριμένα από τις 780 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v