Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο άνω του 2% και 23 στις 25 μετοχές του FT 25 με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη. «Ανάσα» και στα ομόλογα. Ξεχωρίζουν Coca Cola, Aegean, Πειραιώς, Εθνική. Η κρίσιμη αντίσταση.

Καθολική η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

«Ανάσες» στις αγορές ομολόγων, μετοχών, συναλλάγματος, με παράλληλη πτώση των τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδα Ιουλίου.

Καταλύτης αναστροφής-αφορμή για αλλαγή σκυτάλης από τους πωλητές στους αγοραστές η εσπευσμένη παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας συνδυαστικά με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επανέφερε -σχετική- ισορροπία στην αγορά ομολόγων του ΗΒ, τη στερλίνα πάνω από το 1,13$ και περιόρισε -εν μέρει- τη φυγή κεφαλαίων από Ευρώπη προς ΗΠΑ.

Για τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνουν λόγο αναλυτές, με τους αγοραστές σε μετοχές των DAX, FTSE100 να διευκολύνονται από τη θετική εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα futures του S&P500, η χθεσινή σημαντική αντίδραση δείχνει να έχει συνέχεια και σήμερα, με ενδεικτικά τα futures του «δείκτη των δεικτών» από 1,60% υψηλότερα (και τις 3.748 μονάδες).

Στις 12.570 (2,95%) ο DAX, στις 7.038 (1,87%) ο FTSE100 και με 2,36% ο Γενικός Δείκτης προς τις 825 μονάδες (*).

Στην καλύτερη -συγκριτικά πάντα- πορεία του ΧΑ αναφέρεται η Deutsche Bank, με τον γερμανικό οίκο να σημειώνει τις βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια, την έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί διεθνώς, όπως αναλυτικά γράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Ο Γιώργος αναφέρεται επίσης στη στροφή -σε «αρκούδα»- του Marko Kolanovic της JP Morgan, σε μία συγκυρία που contrarian επενδυτές όπως ο Ed Yardeni εκτιμούν πως η Fed θα βάλει φρένο στην πολιτική των επιθετικών αυξήσεων στη συνεδρίαση της 1ης-2ας Νοεμβρίου. Επειδή... κοντός ψαλμός, που λένε, ο ΧΑΜαιλέων έχει το ενδιαφέρον παρασκήνιο για τον ιδρυτή της Yardeni Research, με τον χαμηλών τόνων παράγοντα να έχει «αποτύπωμα» στη Wall Street.

Στα 30 εκατ. η αξία συναλλαγών, σαφώς περισσότερες απ' ό,τι εχθές, ένδειξη πως (κυρίως) traders αλλά και (δευτερευόντως) επενδυτές έχουν ενεργοποιηθεί, μετά από αρκετές «άνυδρες» συνεδριάσεις.

Σε blue chips-σηματωρούς (ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil κ.α.) σημαντικές εντολές των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να πλησιάζει προς τις 2.000 μονάδες, επίπεδο αλλαγής τάσης (σε εβδομαδιαίο).

Επίσης με αγορές σε Coca Cola HBC, Viohalco, AEGEAN, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., με ενδεικτικό το ότι νωρίτερα, στις 14:40, σε μόλις 2 από τις 25 του δείκτη (Quest, Jumbo) μικρό πλεονέκτημα είχαν οι πωλητές.

Ανάλογη εικόνα και στα mid caps, με μόλις 2 από τις 20 (Τεχνική Ολυμπιακή, BriQ) ενώ στις 81/33 ήταν η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

(*) σύμφωνα με τις «τεχνικές συντεταγμένες» (στον χθεσινό Εκηβόλο), η πρώτη σημαντική αντίσταση (σε εβδομαδιαίο) για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 828 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v