Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει... τάση στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, ακολουθώντας χαμηλότερα τις ευρωαγορές. Οι κινήσεις των τραπεζών για προσέλκυση κεφαλαίων και οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης. Ποια «χαρτιά» δείχνουν να έχουν υπερπωληθεί.

Βγαίνει... τάση στο Χρηματιστήριο

Μεικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας, σε άνοιγμα της συνεδρίασης από λίγο υψηλότερα παραπέμπει η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, από τις 12.113 ο DAX στη Φρανκφούρτη μετά την αντίδραση με 1,15% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τελευταία εβδομάδος, μηνός, τρίτου 3μήνου και 9μήνου, με συνολικές απώλειες 23,74% για το 2022.

Από τις 792,90 μονάδες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πρώτη συνεδρίαση Οκτωβρίου. Αρχή εβδομάδας που, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, θα βγάλει τάση για τη συνέχεια, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Aπό τις 1.904,45 για τον FTSE25, από τις 510,80 για τον ΔΤΡ και από τις 1.251,46 μονάδες για τον FTMidCap.
Στο προσκήνιο και οικονομία, αποτελέσματα, επιχειρηματικές διεργασίες, παρουσιάσεις κ.λπ., σε ένα μήνα που ξεκινά γεμάτος από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι παροχές της κυβέρνησης, σημείωνε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με τις Βρυξέλλες να προχωρούν με πολιτική «μαστίγιου και καρότου» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Κατάθεση σήμερα του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή και προφανές πως ζητήματα αμιγώς οικονομικά επανέρχονται στο επενδυτικό προσκήνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη στάση που θα ακολουθηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κλάδος-κλειδί, λόγω βαρύτητας, ο τραπεζικός, μένει να φανεί εάν μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια μετά από δύο κύκλους παρουσιάσεων σε Λονδίνο (Goldman Sachs) και Νέα Υόρκη (BofA). Ανάλογος κύκλος θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, πάλι στη Νέα Υόρκη (Wood).

Στο 0,856 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 3,026 της Εθνικής, στο 0,806 της Alpha Bank και στο 1,037 της Πειραιώς.

Μετοχές-σηματωροί ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. έρχονται από μεγαλύτερη ή μικρότερη διόρθωση Σεπτεμβρίου, σε αποτιμήσεις που θα δικαιολογούσαν επανατοποθετήσεις μέρους του «έξυπνου χρήματος».

Κλασική περίπτωση short covering το ανοδικό 2ήμερο για τη μετοχή του ΟΤΕ ( 29-30/9), μένει να φανεί εάν διαμορφώνεται βάση-σημείο αναφοράς από υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στα 14,85 η μετοχή.

Περίπου ανάλογη η περίπτωση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (12,28), μένει να φανεί εάν μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα.

Οπως επίσης μετοχές των Mytilineos (13,99), Motor Oil (16,14), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (8,74), αλλά και άλλων blue chips, που υπερπωλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Σε ρυθμό και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου η Νέα Υόρκη, με τα futures του S&P500 λίγο υψηλότερα, από τις 3.603,75 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v