Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2022

Mandate από Lamda στην Axia - Θα κάνει πίσω η Fed; - Κέρδη χωρίς τζίρο για Προοδευτική - Σφηνάκια για ΣΠΥΡ, ΟΛΠ, Καλλιμάνη

Mandate από Lamda στην Axia - Θα κάνει πίσω η Fed; - Κέρδη χωρίς τζίρο για Προοδευτική - Σφηνάκια για ΣΠΥΡ, ΟΛΠ, Καλλιμάνη

ΑΓΟΡΕΣ: Στην όπερα των... αρκούδων εισέρχεται ένας από τους βετεράνους στην αμερικανική αγορά μετοχών.

Ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, μια ιδιαίτερη μορφή στο επενδυτικό κύκλωμα της Wall Street με χαμηλό προφίλ, τα τελευταία χρόνια αποφασίζει να βγει προς τα έξω και να προειδοποιήσει πως το επιτόκιο της Fed δεν θα φτάσει το 4,5%-5% και εξηγεί στο Bloomberg γιατί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί από τις συνθήκες που κυοφορούνται να αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά ακόμη.

Ο Ed Yardeni διαφωνεί με την τάση που έχει διαμορφωθεί, υποστηρίζοντας πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed θα είναι η τελευταία της. Η θεωρία του είναι σταθερή εδώ και δεκαετίες: η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί ύψιστη ανησυχία, όχι μόνο εγχώρια αλλά και παγκοσμίως.

Ενας χρησμός που τον κατατάσσει στη μειοψηφία σε αυτή τη φάση, αλλά στην αγορά λένε πώς έχει αρκετούς αφανείς υποστηρικτές στα trading floor…

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Με μηδενικό κύκλο εργασιών και με προ φόρων κέρδη 2,575 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Προοδευτική. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κινήσεων της διοίκησης για ρύθμιση υποχρεώσεών της μέσα από την επίτευξη μεγάλων «κουρεμάτων».

Ήδη φέτος διευθέτησε με την DoValue δάνειο 3,2 εκατ., ωφελούμενη κατά 2,5 εκατ. και ένα ακόμη ύψους 1,23 εκατ. με την Intrum, κερδίζοντας 780 χιλ. ευρώ.

Τώρα, σειρά για νέες «διευθετήσεις» έχει το χρέος προς τους ιδιώτες, καθώς ο λογαριασμός των προμηθευτών στις 30/6/2022 κυμαινόταν γύρω στα 4,4 εκατ. ευρώ (ταμείο την ίδια ημερομηνία 1,845 εκατ. ευρώ).

Βέβαια, υπάρχουν κάμποσες ακόμη δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και οδηγούν σε πιθανές απαιτήσεις και πιθανές υποχρεώσεις, αλλά τουλάχιστον κάτι φαίνεται πως αρχίζει να κινείται στην εταιρεία, μήπως και κάποια στιγμή καταφέρει να επαναδραστηριοποιηθεί.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: «Ανάσες» πήρε στο πρώτο φετινό εξάμηνο η εισηγμένη, καθώς βελτίωσε δραστικά τον κύκλο εργασιών της (από τα 10,45 στα 12,9 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά της κέρδη (από 250 χιλ. στο 1,3 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας παράλληλα και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Βέβαια, οι υποχρεώσεις της εισηγμένης κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι (ξένα προς συνολικά κεφάλαια στο 87%), ωστόσο σχεδόν όλος ο δανεισμός είναι μακροπρόθεσμος και το κεφάλαιο κίνησης (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον βραχυπρόθεσμο παθητικό) θετικό (στο +1,28 εκατ. ευρώ).

 

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ: Υπό τους Τούρκους της Dardanel, η ιστορική ελληνική βιομηχανία κατεψυγμένων ιχθυηρών, που πέρασε από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να επιστρέψει στην αγορά. Όμως η επιστροφή δεν φαίνεται να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Το κενό που άφησε η Καλλιμάνης τα προηγούμενα χρόνια το κάλυψαν άλλοι παίκτες, όπως π.χ. η Pescanova. Οι πωλήσεις της στην τελευταία χρήση εκτοξεύθηκαν στα 54,77 εκατ. ευρώ από 32,623 εκατ. ευρώ, ενώ κατάφερε να εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,34 εκατ. ευρώ.

Το brand Καλλιμάνης είναι, βέβαια, γνωστό και ίσως αυτό να αποτελέσει το μοναδικό ισχυρό της χαρτί για να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους.

Μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη.

 

LAMDA-MALLS: H Axia πήρε εντολή από την εισηγμένη να βρει στρατηγικό επενδυτή για τα εμπορικά κέντρα του ομίλου που ελέγχονται από Lamda Malls και Lamda Olympia Village.

Σημειώστε ότι υπάρχουν και τα δύο εμπορικά κέντρα, που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό…

 

ΟΛΠ: Επενδυτικό πρόγραμμα 55 εκατ. ευρώ «τρέχει» ο OΛΠ, για την αναβάθμιση των υποδομών, των θέσεων επισκευών καθώς και τη βελτίωση/επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει η ναυπηγοεπισκευαστική του μονάδα.

Λόγω των έργων, η δυναμικότητα της μονάδας σε θέσεις επισκευής θα μειωθεί προσωρινά (σ.σ. εκτιμάται ως το τέλος του έτους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v