Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό καλάθι κρατούν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικοί είναι οι long στην εγχώρια αγορά, μετά την ισχυρή διήμερη άνοδο, οδηγώντας σε κάποιες ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών, καθώς αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν και οι αγορές στο εξωτερικό. Πώς κινούνται τράπεζες και blue chips.

Μικρό καλάθι κρατούν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Μερικό «κλείδωμα» βραχυπρόθεσμων θέσεων και αναμονή για τη συνέχεια, με την προσοχή και προς τη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Αρνητικό γύρισμα για τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, επιμέρους ρευστοποιήσεις από τις 12.640 έως τις 12.585 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Στις 7.059, χαμηλότερα 0,34%, ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πρώτες εντολές να δίνονται από τις 822,39 προς λίγο χαμηλότερα στις 819,99 μονάδες, με συναλλαγές 3,4 εκατ. στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Φυσιολογική, αναμενόμενη η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, ειδικά όσων είχαν προηγηθεί από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (Πέμπτης-Παρασκευής) Σεπτεμβρίου, μετρώντας ένα σερί 3 και 4 θετικών αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις μετοχών όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και ακόμη ορισμένων που να δικαιολογούν το μερικό «κλείσιμο» θέσεων σε διάστημα 3-4 συνεδριάσεων.

Σε ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo, Motor Oil, Eurobank οι μάλλον μοιρασμένες εντολές πωλητών-αγοραστών, με μικρό πλεονέκτημα για τους πρώτους αλλά και απρόσκοπτη απορρόφηση της όποιας προσφοράς από τους δεύτερους.

Αποτέλεσμα, με το οριακά θετικό «γύρισμα» βαριών χαρτιών όπως ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να επανέλθει στο «πράσινο» ο ΓΔ και τις 823 μονάδες. Λίγο μετά τις 11:00 ακολούθησαν εντολές αγοράς και στην Εθνική, με τον ΔΤΡ από τις 532 να αντιδρά 4-5 μονάδες, διατηρώντας την ανοδική φορά και τη θετική διαφορά από τα blue chips.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, εντολές έως τα 5,70 (3,28%), με τη διοίκηση να συνεχίζει τις αγορές ιδίων.

Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι το θέμα της ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο. Στροφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενδεχομένως και λόγω της έντονης κριτικής που δέχτηκε το Βερολίνο ως προς τη μονομερή απόφαση στήριξης -κατ' εξαίρεση- της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ.

Ενδεχόμενο που ούτως ή άλλως θα μπορούσε να αλλάξει κάποια από τα -μέχρι τώρα- δεδομένα στο φλέγον μέτωπο της ενέργειας. Μένει να δούμε στην πράξη.

Στις 32/34 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, μοιρασμένοι αγοραστές/πωλητές, με 98 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v