Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες για συνέχεια στο πάρτι των long

Ισχυρά αντισώματα βγάζουν αρκετές εισηγμένες και αντιδρούν μετά την υπερπώληση του Σεπτεμβρίου, με οδηγό τον τραπεζικό, που ήταν σε premium έναντι των blue chips, στο επίκεντρο των ξένων οίκων. Η επαναφορά πάνω από τις 820 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες για συνέχεια στο πάρτι των long

Το καλύτερο 2ήμερο των long εδώ και μήνες στη Wall Street, θεαματική αντίδραση των αγορών στην Ασία και μετά την κίνηση-έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, και αίφνης οι επενδυτές κάνουν ένα από τα πιο ισχυρά ξεκινήματα Οκτωβρίου. Μήνας που είθισται οι αντοχές των αγοραστών να δοκιμάζονται.

Ωστόσο το χθεσινό άλμα του S&P500 στις 3.790, τα futures που νωρίτερα έδειχναν πάνω από τις 3.800 μονάδες, το πιθανότερο είναι πως θα δώσουν συνέχεια στην αντίδραση του 2ημέρου, για ένα 3 στα 3 που θα μπορούσε να σβήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών Σεπτεμβρίου από Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που διαφοροποιήθηκε και στη διάρκεια της ισχυρής διόρθωσης Σεπτεμβρίου, η χθεσινή επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες πραγματοποιήθηκε με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ένδειξη πως αρκετοί short παίκτες «πιάστηκαν στον ύπνο».

Είτε γιατί θεώρησαν πως ένα short squeeze θα είχε διάρκεια 1-3 συνεδριάσεων, είτε γιατί δεν περίμεναν λ.χ. την αποδοχή της πρότασης εξαγοράς του Twitter από τον mr Tesla, είτε ακόμη τη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση επιτοκίων από την RBA, η ουσία είναι πως τα κέρδη της αντίδρασης τα καρπούνται λίγοι.

Αντίδραση για την οποία είχε προϊδεάσει η ίδια η αγορά με το short covering στη μετοχή του ΟΤΕ στις συνεδριάσεις Πέμπτης-Παρασκευής, με την έκθεση της Eurobank Equities για τη Mytilineos, τις διακριτές τοποθετήσεις διορατικών ξένων ή και insiders στα τραπεζικά χαρτιά.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρουσα η τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στις αγορές, με τη Wall Street να δίνει τον ρυθμό και τις πρώτες αντιθετικές εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει η Fed ένα μήνα μετά (1-2 Νοεμβρίου), την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αλλά και τις επιχειρηματικές διεργασίες να δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές.

Προσώρας έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μίας ανοδικής διόρθωσης, μετά από πτώση 22% τον Σεπτέμβριο, ενέχει -πάντα- υψηλό κίνδυνο -η περίπτωση της Credit Suisse δεν μοιάζει με της Lehman αλλά είναι πολύ σοβαρή-, αλλά παράλληλα έχει ανοίξει... παράθυρο ευκαιρίας για τους long.

Στο ΧΑ, με ισχυρά αντισώματα αρκετές εισηγμένες, φυσιολογικό είναι να αντιδρούν μετά την υπερπώληση του Σεπτεμβρίου, με οδηγό τον τραπεζικό που ούτως ή άλλως ήταν σε premium, έναντι των blue chips στο επίκεντρο των ξένων οίκων. Νωρίς νωρίς η έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με τα φρέσκα νέα από τον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Τεχνικά, βραχυπρόθεσμα η εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται στις τεχνικές συντεταγμένες που είχαν αναφερθεί στον Εκηβόλο από τη Δευτέρα.

Σε συνεχή ροή παρακολούθησης/ενημέρωσης της συνεδρίασης, ανάλογα θα ενεργήσουμε στη διάρκεια της σημερινής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v