Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο μετά τα macro ΗΠΑ

Απώλεια των πρωινών κερδών για τον Γενικό Δείκτη μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Περιορισμένες οι συναλλαγές. Με πλεονέκτημα οι αγοραστές σε 19 μετοχές του FT 25. Κινητικότητα και στα mid caps.

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο μετά τα macro ΗΠΑ

Σε οριακές απώλειες οδηγήθηκε ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον δείκτη να περνά σε θετικό έδαφος λίγο αργότερα. 

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά στις 818 μονάδες. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Σε αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,
ενισχύουν προσεκτικά τις θέσεις τους.

Η θετική εικόνα της προθεσμιακής αγοράς στη Wall Street διευκολύνει τους long, με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη ο DAX να αντιδρά προς τις 12.257 (0,70%), επηρεάζοντας μέχρι το Λονδίνο. Στις 6.828 (0,05%) ο FTSE100.

Αφορμής δοθείσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές συνεχίζουν στον ρυθμό της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 825 μονάδες, με τον FTSE25 έως τις 1.992 και με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 550 μονάδες.

Χαμηλού κόστους η αντίδραση, στηρίζεται κυρίως σε συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια και μετρημένους Έλληνες διαχειριστές. Συνδρομή στη στάση τους ο αμερικανικός παράγοντας, με την JPMC να βλέπει περιθώριο απόδοσης έως 10% για τον MSCI Greece Standard. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το ελληνικό «καλάθι», δηλαδή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Mytilineos, μπορεί να «γράψει» υψηλότερες τιμές/χρηματιστηριακή αξία.

Παράλληλα η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς βάζει μαχαίρι στα υπερκέρδη των τραπεζών από το... παρκάρισμα φθηνής ρευστότητας (δηλαδή των 2,1 τρισ. που έχει χορηγήσει η Φρανκφούρτη -κυρίως μέσω TLTROs), στο πλαίσιο ευρύτερης περιοριστικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Σε blue chips η κύρια στόχευση των επενδυτών, αποτυπώνεται συναλλακτικά σε ΟΤΕ (15,19), Jumbo (13,56), Mytilineos (15,02) και ΟΠΑΠ (12,40), με την Εθνική από τα τραπεζικά χαρτιά στα 3,265 ευρώ και Eurobank (6,895), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,98) να ακολουθούν.

Εμφανές πλεονέκτημα των αγοραστών, σε 19 από τις 25 μετοχές του FTSE25.

Ανάλογη τάση και για τα mid caps, καθώς στις 14 από τις 20 του FTMidCap οι αγοραστές ενισχύουν τις θέσεις τους.

Ωστόσο, παρά τη διακριτή βελτίωση του κλίματος -με ικανοποιητική αύξηση συναλλακτικότητας/τζίρου την Τετάρτη-, η συνέχεια σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία της Wall Street σήμερα-αύριο.

Τεχνικά, ενδεχόμενο «κλείσιμο» εβδομάδας για τον ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες θα ενίσχυε το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο.

Στο 3,76% -μέχρι τώρα- η θετική μεταβολή για τον ΓΔ (σε εβδομάδα), με 1,10% για τον FTSE25 και 2,42% για τον ΔΤΡ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v