Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω στο Χρηματιστήριο

Βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η επενδυτική άπνοια, που κάνει την εγχώρια αγορά να σέρνεται στα ρηχά, με την απαξία από την πλευρά κυρίως των ξένων να προβληματίζει. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, σε περιβάλλον ανόδου του κόστους χρήματος.

Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω στο Χρηματιστήριο

Επιμένουν οι πωλητές στη Νέα Υόρκη, νέα παρέμβαση της BoE για τη στήριξη των βρετανικών ομολόγων και η προσοχή των επενδυτών στραμμένη σε πληθωρισμό των ΗΠΑ και οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Με απώλειες νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, στο «κόκκινο» η προθεσμιακή αγορά στη Wall Street.
Από τις 12.220 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 6.885 ο FTSE100 στο Λονδίνο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμη μία συνεδρίαση επενδυτικής άπνοιας, με την αξία συναλλαγών -μετά βίας- να ξεπερνά τα 35 εκατ.

Επιεικώς... αστεία η κατάσταση στο χρηματιστήριο, που συνεχίζει να σέρνεται στα ρηχά, με την απαξία από την πλευρά κυρίως των ξένων να πρέπει να προβληματίζει τους καθ' ύλην αρμόδιους.

Με τόσο χαμηλό τζίρο, μειούμενο από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, λιγότερο από εβδομάδα σε εβδομάδα, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική αυτή η εικόνα της αγοράς. Πολύ δε περισσότερο, όταν αρκεί μία μέτρια εντολή αγοράς στη μετοχή λ.χ. της Coca Cola HBC στο τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας για να «τραβήξει» τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE25.

Ο υποτίθεται διεθνής δείκτης-καθρέφτης του ΧΑ, της εγχώριας επιχειρηματικότητας, αντέδρασε προχθές με τη συγκεκριμένη «βαριά» μετοχή. Αλλά και εχθές ήταν αρκετή μία εντολή πώλησης -αυτή τη φορά- σε 2 «βαριά» ΟΤΕ και Coca Cola HBC, για να γυρίσει πάλι ακριβώς στο «κλείσιμο» ο ΓΔ.

Εάν αυτό είναι το χρηματιστήριο που θέλουν οι κρατούντες, OK, αλλά έτσι δεν προχωράει η αγορά. Και μάλιστα σε μία περίοδο που το κόστος χρήματος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και θα ακριβύνει και άλλο. Σε μία περίοδο που η αγορά εταιρικών ομολόγων έχει «νεκρώσει» λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με τη μόνη -ίσως-οργανωμένη πηγή άντλησης «φθηνότερου χρήματος» να είναι επί της ουσίας... ωσεί λειτουργούσα.

Από τις 808,98 οριακά στο χαμηλό ημέρας ο ΓΔ, από τις 1.949,15 ο FTSE25, από τις 533,66 ο ΔΤΡ, με ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC να ξεχωρίζουν από τα blue chips και Eurobank από τα τραπεζικά.

Κλάδος-κλειδί σταθερά ο τραπεζικός εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά για το ΧΑ, συντηρώντας τη θετική διαφοροποίησή του -συγκριτικά πάντα- έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Με τις εξελίξεις στο θέμα των πλειστηριασμών να λειτουργεί υπέρ του κλάδου. Ετοιμη η τροπολογία που λύνει τα χέρια των servicers σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, από τις λιγοστές ενθαρρυντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν -κατά τι έστω- το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v