Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί με βοήθειες από Coca Cola το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έναντι μεγαλύτερων πιέσεων στις ευρωαγορές. Υπεραποδίδει για δεύτερη συνεδρίαση η Coca Cola, βοήθειες στην τάση από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία». Περιορισμένος ο τζίρος.

Ισορροπεί με βοήθειες από Coca Cola το Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά, οριακές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεχίζεται η διόρθωση για τον DAX προς τις 12.190 μονάδες, μετρώντας σωρευτικά απώλειες 3,76% σε διάστημα εβδομάδος, σχεδόν 7% σε μήνα, κατά 15% σε 3μηνο και 23,24% για το 2022.

Στα ίδια διαστήματα για τον ΓΔ η διόρθωση διαμορφώνεται σε 1,08% (εβδομάδα), σε 3,30% (μήνα), ενώ δίνει ένα συν 3,22% σε 3μηνο και συνολικά μείον 8,76% από την αρχή του έτους.

Ειδοποιός η διαφορά του ΧΑ συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (κυρίως) για ξένα funds με σημαντικές θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σταθερά στα "κόκκινα" τα futures στην Wall Street, συνεχής η αφαίμαξη κεφαλαίων από ευρωπαϊκά assets με μετάγγιση τους (κυρίως ) προς την αγορά των ΗΠΑ, τάση που εξηγεί και την επίμονη παραμονή του Γερμανικού 10ετούς σταθερά πάνω από το όριο του 2%, νωρίτερα στο 2,3405%.

Δείχνει χαρακτήρα ελλείψει τζίρου το ΧΑ, ο εύγλωττος τίτλος του προηγούμενου σχολίου μας, καθώς με αξία συναλλαγών καν 20 εκατ.- λίγο μετά τις 15.10'- παραπέμπει σε παντελώς "στεγνή" ενδιαφέροντος αγορά.

Ούτε ιδιαίτερη πίεση από πωλητές αλλά ούτε και σπουδή για αγορές από την άλλη, για όσο δεν δίνεται σήμα για ουσιαστική κίνηση είτε χαμηλότερα προς τις 805 έως 780 είτε υψηλότερα προς τις 825 έως 840 μονάδες.

Στασιμότητα, απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος από αμφότερες τις πλευρές, πωλητών-αγοραστών, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στην αγορά Παραγώγων.

Μόλις 515 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά (Οκτωβρίου) με premium 0,13% , ακόμη λιγότερα στα 38 ( ! ) στην επόμενη (Νοεμβρίου) με discount 0,05%. Εικόνα "τέλματος" σε υποκείμενη αγορά μετοχών και παραγώγων, με την εικόνα της αγοράς να απέχει παρασάγγες από αυτήν που θα ήθελε να παρουσιάσει η διοίκηση της ΕΧΑΕ.

Ούτε καν 20 εκατ. άλλωστε, τι να πει κανείς.

Στις 809,67 το χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ, αντίστοιχα στις 1.948,30 για τον FTSE25 και στις 529,54 για τον ΔΤΡ.

Τάση ουδέτερη, ούτε προς χαμηλότερα αλλά ούτε και προς υψηλότερα για κανέναν από τους 3 βασικούς δείκτες, και δεδομένο πως μία μεγάλη εντολή θα μπορούσε να "ταράξει τα νερά" είτε σε τράπεζες είτε σε blue chips.

Προσώρας λίγο χαμηλότερα των σημερινών χαμηλών ημέρας είναι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (σε ημερήσιο) συνεκτιμώντας πως με την ανακοίνωση στοιχείων Δεικτών Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, και οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μηνου (κυρίως τραπεζικών ομίλων) στην Wall Street, την Πέμπτη-Παρασκευή πιθανότατα να διαμορφωθούν συνθήκες μεταβλητότητας και στα ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ.

ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ από τα blue chips και Εθνική από τα τραπεζικά κρατούν την τάση, με αγορές σε τιμές έως 1,82% υψηλότερες.

Μεγαλύτερη άνοδος για Coca Cola HBC (22,40) δεύτερη σερί συνεδρίαση, στα 12,20 (1,12%) ο ΟΠΑΠ και στα 15,21 (0,53%) ο ΟΤΕ.

Στα 3,218 (0,56%) ο τίτλος της Εθνικής.

Πλεονέκτημα για τους πωλητές (σε 56 μετοχές) έναντι των αγοραστών (σε 37 μετοχές), με 71 χωρίς μεταβολή.

Οι -σχεδόν- μισές με συναλλαγές καν...περιπτέρου, με Fourlis, Ικτίνος, Πλαίσιο, Intracom να διασώζονται- συγκριτικά πάντα- από τα mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v