Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς επιχειρείται συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, με το διεθνές κλίμα ωστόσο να επιδεινώνεται μετά και τα νεότερα από Fed. Ανθεκτικές οι στηρίξεις, στο επίκεντρο επιχειρηματικές εξελίξεις και αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Πτώση στη Wall Street, σε αναμονή στοιχείων πληθωρισμού και οικονομικών αποτελεσμάτων, με τους πωλητές να έχουν αποκτήσει ξανά πλεονέκτημα.

Με τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι της επιμένουν στην άσκηση πιο περιοριστικής πολιτικής, «γύρισε» ο S&P500 στο «κόκκινο». Με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αντιδρώντας έως τις 3.608,29 μονάδες διαμορφώθηκε τελικά στις 3.577,03 οριακά στο χαμηλό ημέρας.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση στοιχείων για τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε οριακή μείωση στο 8,1% από το 8,3% του Αυγούστου.

Εύλογα οι κινήσεις των traders θα εξαρτηθούν, αφενός, από διάθεση προεξόφλησης, επηρεάζοντας τη στάση ομολόγων τους σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, συνακόλουθα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αφετέρου -μετά τη λήξη όμως της συνεδρίασης στο ΧΑ- από την επιβεβαίωση ή όχι των προβλέψεων, αν και η Fed δεν φαίνεται διατεθειμένη να αμβλύνει την πολιτική της.

Υποχρεώνοντας έτσι και την ΕΚΤ να συνεχίσει την πολιτική των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια, παρότι οι συνέπειες της κρίσης είναι βαθύτερες και βαρύτερες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Από τις 12.175 (-0,37%) ο DAX, από τις 6.826 (-0,86%) ο FTSE100, με την ανησυχία να παραμένει στο Λονδίνο μετά και τις νέες πυροσβεστικές κινήσεις της ΒοΕ.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε αντίδραση, με αύξηση συναλλαγών και τζίρου με σημαντικές προσυμφωνημένες πράξεις, γεγονός που εκλήφθηκε ενθαρρυντικά από μερίδα επενδυτών. Μένει να φανεί εάν οι χθεσινές αγορές από τα χαμηλά θα τους δικαιώσουν, κατ' αρχάς σε κλείσιμο εβδομάδας.

Στις 817,55 (1,06%) ο ΓΔ, στις 1.972,82 (1,21%) ο FTSE25, στις 542,25 (1,61%) ο ΔΤΡ.

Με συναλλαγές 18,110 εκατ., τζίρο 50,356 εκατ. ευρώ με 7,68 εκατ. μέσω πακέτων. Ξεχώρισαν ένα για 222 χιλ. μτχ. της Mytilineos στα 14,59 ευρώ και ένα για 1,2 εκατ. μτχ. της Eurobank στο 0,888 ευρώ.

Παράλληλα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται και στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, κυρίως ομίλων του μεγέθους/σημασίας λ.χ. JPMC, Goldman Sachs, Wells Fargo κ.α., σε μία συγκυρία που μέρος κεφαλαίων μεταφέρεται από κλάδους τεχνολογίας σε αυτούς της παλαιάς οικονομίας.

Επίσης εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο επηρεάζουν ανάλογα, δημιουργούν -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα τάση.

Ενδεικτική η πληροφορία πως η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου, είδηση που εκτίναξε τόσο την τιμή του μετάλλου στο Λονδίνο όσο μετοχών ομίλων λ.χ. Alcoa Co.

Προφανές πως η αυξημένη μεταβλητότητα συνεχίζεται, ότι οι κινήσεις των επενδυτών χαρακτηρίζονται από πιο βραχυπρόθεσμη λογική, γεγονός που κρατά σε υψηλά επίπεδα το ρίσκο μιας τοποθέτησης.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ μπορεί να συντηρείται η διαφοροποίησή του έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, πλην όμως τα μηνύματα, οι εξελίξεις από τα διάφορα μέτωπα -κυρίως το ενεργειακό- δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Καλό... 2023 οι προτάσεις μεταρρύθμισης της αγοράς ρεύματος, για του... χρόνου ο νέος δείκτης για τις τιμές αερίου.

Ενθαρρυντικό το ότι παρ' όλα αυτά το ΙΟΒΕ προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος και μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου για το 2023, ακόμη και με το ενδεχόμενο μείωσης των επενδύσεων.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για σημαντική μείωση του χρέους («βλέπει» κάτω από το όριο του 150% το 2027), ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Στις 27 Οκτωβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να προεξοφλούν ακόμη μία μεγάλη αύξηση 75 μ.β. (αλλά και ισόποση στις 15 Δεκεμβρίου).

Ομως, όσο δεν επιτυγχάνεται ουσιαστική λύση στο ενεργειακό, σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανίας θα παραμένουν υπό πίεση, η ΕΒΙΚΕΝ απευθύνει και νέα αγωνιώδη έκκληση προς το υπ.Ενέργειας, ζητώντας την εξαίρεση από το πλαφόν στη χονδρική.

Παράλληλο το υπέρβαρο για την πραγματική οικονομία, την κοινωνία με το κόστος καθημερινότητας να έχει εκτιναχθεί. Αναπόφευκτα αυτά επηρεάζουν την κατανάλωση/ζήτηση, συνακόλουθα την παραγωγή/αγορά εργασίας κ.ο.κ.

Για αυτό χρηματιστές θεωρούν πως παρά τη θετική εικόνα των εισηγμένων κατά το δεύτερο 3μηνο, είναι το τρίτο, κυρίως όμως το τρέχον (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) που θα κρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 και θα διαμορφώσουν τάση για το πρώτο του 2023. Και βλέπουμε. Εξηγώντας πως μέρος των εισροών/εκροών κεφαλαίων σε μετοχές γίνεται και με αυτή τη λογική πιο μεσοπρόθεσμα.

Τεχνικά, για όσο ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών μένει εντός ανοδικού καναλιού (16,70% στο 3μηνο), με τον ΔΤΡ πάνω από την ευρύτερη περιοχή των 500 μονάδων, τόσο για τον ΓΔ οι στηρίξεις των 805-780 μονάδων θεωρούνται ανθεκτικές.

Στο 1,30% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον ΔΤΡ έναντι 0,37% του FTSE25, με το premium να διατηρείται.

Στα 3,256 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με 2,26% (σε εβδομαδιαίο) έχει τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από τις συστημικές του κλάδου.

ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ElvalHalcor, Sarantis, Jumbo, Coca Cola HBC με long τάση, πάντα σε εβδομαδιαίο.

Και με τον ΑΔΜΗΕ να συνεχίζει όλο και πιο κάτω, στα νέα χαμηλά του 1,60 ευρώ.

Από τα mid caps, ξεχωρίζει η Autohellas (10,28 ευρώ), με τη διοίκηση να εγκρίνει στην αυριανή έκτακτη γ.σ. την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ/μτχ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v