Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφορά των long στο Χρηματιστήριο

Επέκταση των εντολών αγοράς από τα τραπεζικά χαρτιά σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς δίνουν ανοδική ορμή στον Γενικό Δείκτη, πετυχαίνοντας το πρώτο ζητούμενο της υπέρβασης των 826 μονάδων. Τζίρος υψηλότερα του εβδομαδιαίου μέσου όρου.

Επαναφορά των long στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, μετά τη χθεσινή πρωτοφανή αναστροφή στη Wall Street και το ράλι που ακολούθησε στις αγορές της Ασίας.

Η μεγάλη ανατροπή -εύρους 1.500 μονάδων- «έκαψε» τους short, πρόσφερε ένα «ράλι ανακούφισης» στους long, επιβεβαιώνοντας πλήρως πως η νέα κανονικότητα στις αγορές είναι μη κανονική. Ως εκ τούτου απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερες καλύψεις πριν από κάθε εντολή, ειδικότερα όταν πρόκειται για intraday, trading επιπλέον όταν στηρίζεται σε κωδικό μόχλευσης.

Απαραίτητη η σύντομη εισαγωγή μετά και τα χθεσινά, καθώς στη Νέα Υόρκη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισόδου.

Ακόμη και σε μία πτωτική αγορά όπως της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης, ευκαιρίες δημιουργούνται, εναλλακτικές διαμορφώνονται, τελευταία λ.χ. με τη μεταφορά ρευστότητας/θέσεων από μετοχές τεχνολογίας σε μετοχές «παλαιάς οικονομίας».

Ετσι το ενδεχόμενο τα μεγέθη που ανακοινώνουν λ.χ. JPMC, Goldman Sachs, Wells Fargo κ.α. θα μπορούσε να δώσουν ανοδικές ευκαιρίες.

Στα ευρωπαϊκά είναι περισσότερο η ορμή του short squeeze και λιγότερο η προεξόφληση ουσιαστικής δημοσιονομικής αναστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οδηγεί τους αγοραστές υψηλότερα, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, φτάνοντας μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον ΓΔ από τις 825,75 να αντιδρά έως 6 μονάδες υψηλότερα, πετυχαίνοντας το πρώτο/κατ' αρχάς ζητούμενο της υπέρβασης των 826 μονάδων. Σημείο αναφοράς -όπως σημειώνεται στον Εκηβόλο- που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε «κλείσιμο» ημέρας, εβδομάδας.

Προσεκτικοί οι επενδυτές στις εντολές τους, που γρήγορα εκτάθηκαν από τραπεζικά χαρτιά σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με αποτέλεσμα ο FTSE25, με «άνοιγμα» από τις 1.995, να ενισχυθεί προς τις 2.010 υπερβαίνοντας το όριο των 2.000 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά του πάνω από τις 1.980 επαναφέρει το long σήμα σε εβδομαδιαίο.

Με πλεονέκτημα/premium ο τραπεζικός κλάδος, προηγείται των blue chips, με τον ΔΤΡ να προσεγγίζει τις 560 μονάδες.

Με 2,84% ο ΔΤΡ έναντι 2,07% του FTSE25 διατηρεί το premium, καθώς Εθνική με 3,33% στα 3,355 και Alpha Bank με 3,20% στο 0,9042 ευρώ οδηγούν στην υπέρβαση της περιοχής αντίστασης των 550 μονάδων.
ΟΤΕ (15,28), ΔΕΗ (5,40), Mytilineos (15,24), ΟΠΑΠ (12,52), Coca Cola HBC (22,68), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,58), Jumbo (13,65) κ.α. ενισχύονται με εντολές αγοράς.

Από τις συνολικά 71 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι μόλις 9 με αρνητικό.

Σχέση ανοδικών/πτωτικών ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Τα 8 εκατ. -αξίας συναλλαγών- σχεδόν μία φορά πάνω από το αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης αλλά και πολύ υψηλότερα του εβδομαδιαίου μέσου όρου είναι ενδεικτικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v