Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τη long τάση

Κλειδί η υπέρβαση των 840 μονάδων για μια πειστική ανοδική διαδρομή. Οι αγοραστές μπορεί να διατηρούν μικρό πλεονέκτημα, σταθερά με αιχμή τα τραπεζικά χαρτιά για τον Οκτώβριο, πλην όμως η απουσία ισχυρών χεριών προβληματίζει.

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τη long τάση

Με το θετικό αποτέλεσμα της τελευταίας το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τον Γενικό Δείκτη στις 832,32 (2,24%) σε μία μέτριου κόστους αντίδραση, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,6 εκατ- κατά τι περισσότερα της προηγούμενης (3,7%) αλλά για ακόμη έναν κύκλο 5 συνεδριάσεων λιγότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Ανοδική διόρθωση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και μοχλό την πλειονότητα των blue chips, με αποτέλεσμα το 4,16% του ΔΤΡ στις 562,16 μονάδες και το 2,73% του FTSE25 στις 2.013,88 μονάδες. Στις 1.275,92 (0,56%) ο FTMidCap.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, στις διεθνείς αγορές με την Νέα Υόρκη να δίνει τον ρυθμό από Χονγκ Κονγκ σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Παρίσι, Μιλάνο.

Στην Wall Street, μετά από ένα 2ήμερο ακραίων διακυμάνσεων για τον S&P500 στις 3.583,07 μονάδες "μετρήθηκε" ακόμη μία εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο (-0,81%) ανεβάζοντας σε 24,82% την πτώση του από την αρχή του έτους.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου παραμένει στην ημερήσια διάταξη, με Bank of America αύριο, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix την Τρίτη, κ.α. δίνοντας αφορμή για ανάλογες κινήσεις από traders, επενδυτές.

Να σημειωθεί, πως την Παρασκευή θετικές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα της JPMC, ικανοποίησαν της Wells Fargo σε αντίθεση με της Morgan Stanley που απογοήτευσαν, δίνοντας στίγμα γραφής για τα του κλάδου στις ΗΠΑ.

Στα ευρωπαϊκά, αντίδραση 1,34% για τον DAX στις 12.437,81 μονάδες, απώλειες 1,44% για τον FTSE100 σε διάστημα εβδομάδας, με τις εξελίξεις στο Λονδίνο να έχουν θέσει σε επιφυλακή την Φρανκφούρτη.

Η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη-την Τετάρτη- αν και προεξοφλημένος σε σημαντικό βαθμό εκτιμάται πως θα επηρεάσει τις αγορές μετοχών, ομολόγων εν όψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές μπορεί να διατηρούν μικρό πλεονέκτημα, σταθερά με αιχμή τα τραπεζικά χαρτιά, για τον Οκτώβριο πλην όμως η απουσία ισχυρών επενδυτικών κύκλων αποστερεί από τους επενδυτές το ενδεχόμενο μία πειστικής-ουσιαστικής μεταβολής της κατάστασης.

Για το Μάνο Χατζηδάκη, ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 840 μονάδων θα ενίσχυε τη long τάση, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης υψηλότερα προς την περιοχή των 855 μονάδων (ΚΜΟ200 ημερών). Ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής σημειώνει, πως "...παρά το ότι η άνοδος δεν έχει συντελεστεί με αξιόλογη συναλλακτική υποστήριξη, το ενδεχόμενο προσέγγισης των 855 κερδίζει έδαφος...".

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την HSBC να σημειώνει, ότι οι επενδυτές αναζητούν καταλύτες για επενδύσεις στο εγχώριο banking. Στο σχετικό θέμα, του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρονται λεπτομέρειες/συμπεράσματα μετά την παρουσίαση στην Στοκχόλμη.

Στα 3,39 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με εβδομαδιαία μεταβολή 5,94% και 4,76% σε μηνιαία, στα 0,9266 της Eurobank με 4,42% και 0,50% αντίστοιχα, ενώ της Alpha Bank στα 0,8912 η μεταβολή είναι θετική (3,99%) στην εβδομάδα αλλά αρνητική (-0,87%) στο μήνα. Στα 1,137 της Πειραιώς με συν 5,28% αλλά μείον 3,56% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί, πως για Εθνική (με 15,62%) και Eurobank (3,95%) η μέχρι τώρα πορεία για το 2022 είναι θετική, έναντι απωλειών 2,225 για τον ΔΤΡ.

Τρίτη Παρασκευή την προσεχή και "κλείσιμο" μηνός στα Παράγωγα, με 1.787 ΣΜΕ τρέχοντος με premium 3,05% και 3,14% για 398 Συμβόλαια επί του Δείκτη για Νοέμβριο.

Αξιον αναφοράς, πως η πλειονότητα των ΣΜΕ επί των τραπεζικών μετοχών είναι σε premium. Ενδεικτικά στις 7.594 με 4,01% τα ΣΜΕ της Εθνικής και στις 4.997 με 4,33% της Eurobank.

Παρασκευή η ετυμηγορία της Standard & Poor's για το αξιόχρεο (ΒΒ+, σταθερή προοπτική).

Πού θα κριθεί η απόδοση τέταρτου τριμήνου, αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με το ΧΑ να συνεχίζει ψηλά στην σχετική κατάταξη των αγορών, σε μία συγκυρία που πρόσφατα η JPMC "έβλεπε" δυνατότητα ανόδου έως 10% για τον MSCI Greece.

Ανάλογη (λιγότερο ή περισσότερο) θετική προσέγγιση (με την JPMC, HSBC e.t.c) έχουν αρκετοί ξένοι οίκοι, αν και τα στοιχεία εισροών/συναλλαγών δεν επιβεβαιώνουν-προσώρας- την έμπρακτη/μετοχική παρουσία των ξένων funds.

Παράλληλα δεν διαφαίνεται δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των εγχώριων θεσμικών. Με νέες απώλειες (1,34%) για το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων η τελευταία εβδομάδα, με τον Κώστα Σιαμπράκο να σημειώνει την απώλεια 137,37 εκατ. (σε απόλυτα μεγέθη) με το σύνολο να διαμορφώνεται στα 10,176 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι διεργασίες σε κλάδους αιχμής συνεχίζονται- με τον κατασκευαστικό/υποδομών στο επίκεντρο- με μία θεαματική εκδήλωση ξεκινά η εβδομάδα. Τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό, όπου παρουσία του πρωθυπουργού, πλήθους επιχειρηματιών κ.λ.π παραγόντων θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα μήνυμα προς κάθε επενδυτική κατεύθυνση.

Χωρίς το μέρισμα (0,30/μτχ) την Τετάρτη οι μετοχές του ΟΠΑΠ, με δικαίωμα επανεπένδυσης για τους μετόχους του Οργανισμού.

Στα 5,865 ευρώ η μετοχή της Lamda μετά το 2,45% της Παρασκευής, στα 12,43 του ΟΠΑΠ μετά το 1,22% στην ίδια συνεδρίαση.

Κινητικότητα-μετά από καιρό- και στα mid caps, με Ικτίνο, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, BriQ, Papoutsanis, Intracom κ.α να ξεχωρίζουν την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v