Χρηματιστήριο: Με «αέρα» για τους long ο Νοέμβριος

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης Νοεμβρίου. Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, τα σενάρια ανοδικής διόρθωσης, η υπεραπόδοση των τραπεζικών τίτλων και οι μετοχές που ξεχωρίζουν.

Χρηματιστήριο: Με «αέρα» για τους long ο Νοέμβριος

Με τον αέρα του Οκτωβρίου, σήμερα, η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Με τα futures στη Νέα Υόρκη να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης -πρώτης ενός κρίσιμου διημέρου που εν πολλοίς θα φανεί εάν η Fed θα στείλει μήνυμα επιβράδυνσης της έως τώρα επιθετικής πολιτικής της.

Προφανώς και στα ευρωπαϊκά θα αναμένουν την ανακοίνωση αλλά κυρίως το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε μία συγκυρία που στη Wall Street συνεκτιμώνται τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μεγέθη όπως ο πληθωρισμός.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αρκετά διαφορετικό το κλίμα, μετά τη μέτριου κόστους σημαντική ανοδική διόρθωση, τις διψήφιες αποδόσεις Οκτωβρίου που φέρνουν τον Γενικό Δείκτη στις 874,27 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.121,14, τον Δείκτη Τραπεζών στις 604,30 και τον FTMidCap στις 1.313,54 μονάδες.

Με αυξημένες συναλλαγές 20,145 εκατ. τμχ., αξίας 75,016 εκατ., με σημαντικό μερίδιο 10,560 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Από 10% υψηλότερα η εκκίνηση για τον ΓΔ και 18% για τον ΔΤΡ, με τον τραπεζικό κλάδο οδηγό της συνολικότερης κίνησης για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long το ξεκίνημα του Νοεμβρίου, καθώς το χθεσινό 5,10% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 6,39 ευρώ και το 1,18% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 18,82 συνδυαστικά με το 4,33% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,63 ευρώ αποτελούν -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- προοίμιο σημαντικών επιχειρηματικών/επενδυτικών εξελίξεων.

Ανάλογες και από την υπεραπόδοση μετοχών όπως των Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Coca Cola HBC κ.α. ενόψει εξελίξεων, ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών κ.α., ικανών να αποτελέσουν λόγους για τη συνέχιση της ανοδικής φοράς και τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που σταδιακά εισέρχεται σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Με την Εθνική στα 3,67 ευρώ, τη Eurobank στο 1 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,938 και στο 1,248 ευρώ την Πειραιώς.

Για μερίδα επενδυτών, αναλυτών, ο χρονικός ορίζοντας αυτής της φάσης φτάνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προς το Road Show της ΕΧΑΕ/Morgan Stanley στο Λονδίνο. Μακρύς ο χρόνος, μπορεί να προκύψουν πολλά είτε προς όφελος των long είτε των short.

Μετοχές-σηματωροί όπως ΟΠΑΠ (μεθαύριο λήγει η περίοδος επανεπένδυσης του προμερίσματος), Coca Cola HBC, AEGEAN με την προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και R.E.D.S (μεθαύριο ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής-συμμετοχής στη δημόσια πρόταση), Mytilineos (μετά την παρουσίαση σε ημερίδες επενδυτών στο Λονδίνο) κ.α. πληρούν προϋποθέσεις παραμονής τους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Βραχυπρόθεσμα, η στάση των traders θα επηρεαστεί -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- από τις όποιες ανακοινώσεις της Fed. Η τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. αύριο Τετάρτη είναι το βασικό ενδεχόμενο, έχει προεξοφληθεί και αποτυπωθεί επενδυτικά. Τα σχόλια όμως του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Το ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων στη Wall Street ήταν μία απλή ανοδική διόρθωση ή αντίδραση προεξόφλησης πως η Fed θα αρχίσει να επιβραδύνει την επιθετική πολιτική της;

Τα πυρά Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών κολοσσών είναι μία παράμετρος που μένει να τιμολογηθεί και χρηματιστηριακά, σε μία συγκυρία που στη Wall Street ο τεχνολογικός κλάδος έχει διορθώσει ισχυρά και σημαντικό μέρος κεφαλαίων έχει μετακυλισθεί προς μετοχές εταιρειών παλαιάς οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v