Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με τον τζίρο σε… έλλειψη

Coca Cola, Mytilineos και Alpha Bank βοήθησαν να ανέβει ελαφρά ο Γενικός Δείκτης, στις 874 μονάδες, σε μια ήπιων τόνων συνεδρίαση. Πωλητές σε Lamda, Eurobank και ΕΥΔΑΠ.

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με τον τζίρο σε… έλλειψη

Ευδιάκριτα επιφυλακτική η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (θα είναι η έκτη αύξηση από την αρχή του χρόνου και η τέταρτη διαδοχική κατά 75 μονάδες). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, ενώ αύριο την σκυτάλη παίρνει η BoE.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μία Αγορά χωρίς ρυθμό, νεύρο και ενδιαφέρον, που έχει την καταπληκτική ικανότητα, εκεί που δίνει κάποια ψήγματα αισιοδοξίας, εκεί να απογοητεύει και τους τελευταίους συγκρατημένα αισιόδοξους, που παρακολουθούν τις συναλλακτικές της επιδόσεις.

Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση δεν έλλειψαν τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας έξι τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Και ενώ συνεχίζεται το “rotation” στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να διακρατούν τα πρόσφατα κεκτημένα, ή και να κινούνται και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, το κοντέρ της συναλλακτικής δραστηριότητας τείνει να μηδενίσει σε όλο και περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αρκετές από τις οποίες τερματίζουν τη συνεδρίαση με ελάχιστες, ή και μηδενικές συναλλαγές.

Το τελευταίο δεν είναι τίποτε άλλο από την πλέον εμφατική απόδειξη πλήρους απουσίας από το Χ.Α., των “κωδικών λιανικής”, την ώρα που ενεργοί traders συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε “χαρτιά” που είναι σαφώς ευκολότερη η “επιβίβαση” και η “αποβίβαση”.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι πως λιγότερο από 10 τίτλοι, διακινούν περισσότερο από το 90% του ημερήσιου τζίρου.

Προβληματισμό για τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, εκφράζει και ο Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως “μία μετοχή που δεν έχει εμπορευσιμότητα, δεν είναι δηλαδή άμεσα ρευστοποιήσιμη, είναι προβληματική στη διαχείρισή της. Δεν λέμε ότι η αξία της είναι μηδέν, απευθύνεται ωστόσο σε περιορισμένο γκρουπ επενδυτών με μεγάλη υπομονή και ενδεχομένως κάποια ειδική γνώση για την αξία της. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας Εταιρείας Εισηγμένης σε ένα Χρηματιστήριο, είναι η άμεση ρευστοποίησή της.

Όταν ο κανόνας της εμπορευσιμότητας δεν ικανοποιείται η ρευστοποίηση, ή αγορά των μετοχών απαιτεί χρόνο, ενδεχομένως δημιουργεί μεταβλητότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για το “κτίσιμο” μεγάλων θέσεων.

Μια μετοχή που πραγματοποιεί 1000 - 2000 τεμάχια συναλλαγών την ημέρα, όταν θα έρθει η “ώρα της εξόδου” θα χρειαστεί μάλλον κάποιες παραπάνω ώρες συνεδρίασης, ή ακόμα και συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση της θέσης.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με την ελεύθερη διασπορά του Χρηματιστηρίου. Πρακτικά, μια Εταιρεία πρέπει να έχει τις μισές μετοχές της εκτός βασικών μετόχων. Στο Χ.Α. ο αριθμός αυτών των Εταιρειών είναι 55. Υπάρχουν άλλες 66 Εταιρείες που η ελεύθερη διασπορά κινείται μεταξύ 40% και 20% και 30 βρίσκονται μεταξύ 20% και 1%.

Όσο μικρότερη είναι η διασπορά, τόσο χαμηλότερη είναι η συναλλακτική δραστηριότητα αυτών των τίτλων. Στην τελευταία δε κατηγορία το σύνολο των μετοχών που αλλάζει χέρια είναι μόλις 4%.

Αυτό το ποσοστό απλωμένο σε 250 συνεδριάσεις, μας κάνει 0,016% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε μετοχές αυτής της κατηγορίας, που η απόλυτη τιμή του στο ταμπλώ είναι κάτω από ένα ευρώ, πιο πολύ κοστίζει η προμήθεια της Χρηματιστηριακής στο πινακίδιο, παρά η αξία της πράξης.

Πρακτικά, μία από τις 30 μετοχές της τελευταίας κατηγορίας που δεν είναι στην Εναλλακτική Αγορά, ή στην κατηγορία των “ειδικών χαρακτηριστικών” και δεν έχουν ειδικό διαπραγματευτή (market maker), για την εκποίηση μιας θέσης 1000 μετοχών στην τιμή του προηγούμενου κλεισίματος, μπορεί να χρειαστούν έως και 10 συνεδριάσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής.

Και τούτο διότι οι περισσότερες από τις Εταιρείες αυτές, έχουν την “κακή συνήθεια” να μην ανοίγουν όλες τις συνεδριάσεις της χρονιάς.

Υπάρχουν πολλοί εισηγμένοι επιχειρηματίες που φοβούνται το άπλωμα της διασποράς, μένοντας σε πολύ πενιχρά νούμερα που δεν βοηθούν την συναλλακτική δραστηριότητα των μετοχών τους.

Θεωρούν ότι η μετοχή γίνεται πιο ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, ή μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μια ενισχυμένη μειοψηφία μετόχων, που θα δημιουργεί διαρκώς θέματα διαχείρισης.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή τους δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από Θεσμικά Κεφάλαια, ή να μπει σε κάποιο δείκτη αναφοράς που παρακολουθούν Θεματικά Επενδυτικά Κεφάλαια.

Το βέβαιο είναι ότι μια μετοχή πρέπει να δίνει δυνατότητες εισόδου και εξόδου σε έναν επενδυτή. Και ο συντονισμός αυτός περνάει και μέσα από την ευθύνη των βασικών μετόχων”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μικτή η εικόνα και ήπιες μεταβολές, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,54% επιστρέφει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,04% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,558% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,79%, αυξημένη από το 1,35% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας του Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,83 (-0,16%) και 872,13 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 871,92 (+0,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 874,21 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 874,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Ο τζίρος στα 45,7 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΠΡΕΜΙΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 45,7 εκατ., τα 40,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,1), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,7), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,4), ΔΕΗ (2,4), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2), Jumbo (1,9) και Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,11%, Εθνική +1,43%, Eurobank -0,79%, Πειραιώς +0,89%), όμως με αυτές τις συναλλαγές, δεν μπορεί να αναμένεται κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η προσπάθεια της μετοχής της ΕΤΕ και το κλείσιμο σε νέα υψηλά 5μηνου.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 597,77 (-0,52%) και 604,66 μονάδων (+0,63%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 604,34 (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 605,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 585 - 564, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 616, 638 και 650 μονάδες, όμως θα χρειαστεί και κάποια είδηση.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,60%), ΕΛΠΕ (-0,15%), ΕΥΔΑΠ (-1,79%), ΛΑΜΔΑ (-1,85%), ΜΟΗ (-0,06%), ΜΠΕΛΑ (-0,84%) και ΣΑΡ (-0,79%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, έκλεισε η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,48%).

Επιστροφή αγοραστών στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,95%), κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 9,59 ευρώ (+1,16%). Το ημερήσιο “stop long” στα 8,41 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 9,26 – 9,24 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 9,50, μπορεί να δώσουν κίνηση προς τα 10,10 και 10,50 ευρώ, αν υπάρξει και η αναμενόμενη είδηση.

Με σαφώς αδύναμη εικόνα, συνεχίζει να ταλαιπωρείται, με κλεισίματα πέριξ των 4,00 ευρώ, η μετοχή της Quest (+1,13%). Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 4,075 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 4,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 3,90, δεν αποκλείεται να φέρει νέο κύμα ρευστοποιήσεων, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Συνεχίζει να απογοητεύει τους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές” του, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,60% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,73 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 2,00 – 2,07 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 1,58 ευρώ, θα απαιτηθούν αυξημένα αντανακλαστικά.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+193,23%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+132%), ΠΡΔ (+49,72%), ΜΑΘΙΟ (+43,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+39,84%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%), ΔΟΜΙΚ (+32,57%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,56%) και ΙΝΤΕΤ (+30,48%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μετά τα αποτελέσματα 9μηνου, σε νέα υψηλά 20ετιας και πλέον η Autohellas (+2,51%).

Επιστροφή πωλητών σε ΦΒΜΕΖΖ (-2,89%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (-7,26%) και ΓΚΜΕΖΖ (-4,11%), εν μέσω εντυπωσιακής μεταβλητότητας. Ο πρώτος τίτλος κινήθηκε μεταξύ +8,87% και -13,98% και ο δεύτερος μεταξύ -8,14% και +12,69%.

Νέα υψηλά 7 μηνών για την Αλουμύλ (+1,45%).

Παρουσία πωλητών σε ΣΑΤΟΚ (-20%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΒΙΟΤ (0%), ΛΥΚ (-1,52%), ΝΑΥΠ (-5,56%), ΦΟΥΝΤΛ (-6%), ΜΟΥΖΚ (-2,93%), ΑΤΤ (-0,70%), ΙΝΛΙΦ (-2,56%), ΠΑΠ (-0,84%), ΕΛΤΟΝ (-0,48%), ΚΡΕΚΑ (0%), ΑΒΑΞ (-1,73%), ΕΠΙΛΚ (-12,61%) και ΝΑΚΑΣ (-6,84%).

Κοντεύει να μηδενίσει το κοντέρ συναλλαγών στους ΕΣΥΜΒ (0%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/10 για Πετρόπουλο (+1,84%) και στις 21/10 για Epsilon Net (+1,85%).

Βγήκε “bid” σε Σπύρου (0%) και Μοτοδυναμική (+1,81%).

Αύξησε συναλλαγές η Τεχν. Ολυμπιακή (-3,66%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΕΠΕΝ (+8,77%), ΣΠΙ (+1,25%), ΒΙΟΣΚ (+0,33%), ΞΥΛΚ (+0,51%), ΙΛΥΔΑ (+0,43%), ΣΠΕΙΣ (+2,19%), ΦΡΙΓΟ (+3,31%), ΚΕΚΡ (+2,13%) και ΜΑΘΙΟ (+0,71%).

Πλαγιοανοδικά από τα 3,28 ευρώ (κλείσιμο 12/10) η Performance (+1,65%).

Καθυστερημένοι αγοραστές στην Ιντερτέκ (+2,73%), έστειλαν τον τίτλο σε νέα υψηλά 134 μηνών (χωρίς ουσιαστικές τεχνικές αντιστάσεις).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 868 - 856 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 - 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2096 - 2065 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2130 και 2186. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, περιμένοντας κάποια σημάδια από τη FED (η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων είναι σήμερα το βράδυ) για το αν έχει πλάνο να περιορίσει την επιθετικότητα και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές”, αναφέρει η Beta Sec.

“Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η συνεδρίαση της FED στις 20.00, όπου αναμένουμε άλλη μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75μβ και πιθανότατα να είναι και η τελευταία αυτού του μεγέθους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν περιμένουμε μεγάλες κινήσεις στις Διεθνείς Αγορές και στον ΓΔΧΑ. Στο εσωτερικό, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εγχώρια Μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο για 4ο συνεχόμενο μήνα, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στις 4 μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρωζώνης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Federal αποφασίζει σήμερα μια ακόμη αύξηση στα παρεμβατικά της επιτόκια, πιθανότατα κατά 75 μ.β. Με την Επενδυτική Κοινότητα να αναμένει την αποκρυπτογράφηση της ρητορικής του Τζέρομ Πάουελ, ώστε να πιθανολογήσει τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσουν οι μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, εκτιμώντας ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα κερδηθεί. Εύλογη η νευρικότητα στις Αγορές, με δεδομένο τον ηγετικό ρόλο της Federal στο χώρο των Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρατηρείται ένα ‘rotation’ στους Δεικτοβαρείς τίτλους, με έναν Τραπεζικό δείκτη να είναι αισθητά καλύτερος, χωρίς παρόλα αυτά να έχει κάνει την μεγάλη διαφορά. Η Αγορά περιμένει τις συνθήκες εκείνες για να μας δώσει τάση και καλώς, ή κακώς είμαστε σε μία διαφορετική συγκυρία από το εξωτερικό. Το μεγάλο ‘trigger’ που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η επενδυτική βαθμίδα και όλα δείχνουν ότι αυτό θα καθυστερήσει, μιας και το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Να σημειωθεί ότι η Αγορά δεν θα ‘μας πάρει από το χέρι’ την ημέρα που θα έρθει η αναβάθμιση, αλλά θα προεξοφλήσει νωρίτερα την εξέλιξη. Ο Τραπεζικός κλάδος φαίνεται να είναι το κλειδί, μιας και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εξελίξεις πριν την αλλαγή. Μέχρι τότε η Αγορά θα ταλαντώνεται ανάμεσα στα δύο επίπεδα των 800 και 900 μονάδων και μόνο μία κατοχύρωση που θα μας πιστοποιήσει ότι κάτι έρχεται, μπορούμε να λάβουμε σαν τεχνικό δεδομένο. Τα αποτελέσματα συνεχίζουν και είναι καλά, οι μερισματικές αποδόσεις καλά κρατούν, ενώ βλέπουμε deals ανά περιόδους, που είχαμε ξεχάσει τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε. Οι Εταιρείες δεν είναι υπερτιμημένες, αλλά σαφώς φτηνότερες ακόμα και αν συγκριθούν με Αναδυόμενες Αγορές. Από την άλλη, το 2022 κλείνει με σημαντική ανάπτυξη, σε σχέση πάντα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι περισσότερες των εκτιμήσεων κάνουν λόγο για σημαντική ανάπτυξη και το 2023. Το θέμα είναι ότι το ποτήρι δύσκολα κάποιος μπορεί να το δει μισοάδειο και σίγουρα πιο εύκολα μισογεμάτο. Άλλωστε αν όλοι είχαμε τις ίδιες απόψεις, η Αγορά θα παρέμενε σταθερή”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Παρά τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου σε Δεικτοβαρείς Αμερικανικές Εταιρείες, οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και σήμερα από την Fed φαίνεται να είναι τιμολογημένες, με τις Αγορές να ποντάρουν σε ηπιότερες μελλοντικές αυξήσεις.

Στον αντίποδα, τα θετικά macro συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, με την Αμερικανική Οικονομία να εμφανίζει “ανοσία” στις επιτοκιακές “ενέσεις” της Fed, αφήνοντας χώρο για επιθετικότερη “θεραπεία”.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στην αντίσταση των 875 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Κατοχύρωση της ζώνης αυτής, θα ανοίξει τον δρόμο για τις κορυφές Ιουνίου – Αυγούστου και τις 900 μονάδες.

Πιθανή οπισθοχώρηση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 855 και 845 μονάδων, διατηρώντας ανέπαφη την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Τα βλέμματα της Επενδυτικής Κοινότητας θα είναι στραμμένα στην σημερινή συνεδρίαση της Fed, με μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης να είναι πλήρως προεξοφλημένη.

Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν στην ομιλία του J. Powell και τα μηνύματα που θα περάσει στην Αγορά, για την κλίμακα των επερχόμενων αυξήσεων”, όπως εκτιμά ο κ. Πετράκης (τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες πιέσεις στο Ευρώ.

Ταλαιπωρείται πέριξ των $1650 ο Χρυσός και κάτω από τα $19,60 το Ασήμι. Κάτω από τα $20400 το Bitcoin, προς τα $1550 υποχωρεί το Ethereum.

Στα 3,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, από 1,2 δισ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στα 11,7 δισ. ευρώ.

Στο πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020 υποχώρησε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI), καθώς διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global.

Περίπου το 52% των Γερμανικών Εταιρειών αναμένει επιδείνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε 24000 Εταιρείες που διεξήχθη από την Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, γνωστή ως DIHK. Μόνο το 8% αναμένει βελτίωση.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προτού σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ πρέπει παράλληλα να ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της στις αρχές του επόμενου έτους, επιτρέποντας στα υφιστάμενα ομόλογα να λήξουν με φιλικό για την Αγορά τρόπο”, τόνισε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Κατά 239000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Automatic Data Processing (ADP).

Κατά 0,5% μειώθηκαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, με το σταθερό επιτόκιο 30ετους δανείου στο 7,06%, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της Ένωσης Τραπεζιτών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, που δημοσιοποιούνται στις 10/11, καταθέτει η Optima Bank, ενώ θέτει υπό αναθεώρηση και την τιμή - στόχο των 5,42 ευρώ για τη μετοχή.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “αναμένεται κερδοφόρο τρίμηνο, αλλά πιο αδύναμο σε σχέση με το Q2, λόγω σχεδόν μηδενικών εσόδων από μη-βασικές δραστηριότητες. Τα σχετικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο ανέρχονταν σε 181 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 110,7 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. το β' τρίμηνο και 191,8 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω χαμηλότερων λειτουργικών εσόδων, υψηλότερων λειτουργικών δαπανών και υψηλότερων προβλέψεων (άνοδος 24% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο)”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν κάθετη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.987 συμβόλαια).

Στα 4.638 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.527 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 679, 532 για τον Νοέμβριο και 147 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.109,75), κινήθηκε μεταξύ 2.091,0 και 2.112,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 595,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.764), Εθνική (968), Eurobank (446), Πειραιώς (1.237), ΔΕΗ (559), Μυτιληναίο (129), ΟΠΑΠ (210), Cenergy (214).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 120.954, Πειραιώς 40.166, MIG 12.980, ΔΕΗ 24.419, Eurobank 14.737, Εθνική 20.361.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer               NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.838.268 τεμ., (από 58.838.268 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.228.505 τεμ. (3.263.982), Eurobank 34.734.612 τεμ. (34.234.612), ΟΠΑΠ 1.468.231 τεμ. (1.476.228), Εθνική 10.060.794 τεμ. (10.086.247), ΟΤΕ 1.044.009 τεμ. (1.044.009).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v