Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούνται «καύσιμα» κόντρα στις έξωθεν πιέσεις

Μικρές απώλειες για τον ΓΔ, προέχει η επιβεβαίωση στηρίξεων, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα στο Χρηματιστήριο, πού ποντάρουν οι επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Ζητούνται «καύσιμα» κόντρα στις έξωθεν πιέσεις

Στο κόκκινο η Wall Street, με το βλέμμα στο Κογκρέσο αλλά και τον πληθωρισμό.

Ισχυρή διόρθωση για τον S&P500 κατά 2,08% στις 3.748,57 μονάδες, με τα futures του να παραπέμπουν σε κάποιας μορφής αντίδραση. Ωστόσο ελεύθερη πτώση στις αγορές των crypto, μετά την αποχώρηση της Binance από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου FTX. Στο 4,068% το 10ετές των ΗΠΑ, στο 4,2304% το 5ετές και στα 85,77$ το πετρέλαιο WTI.

Ωστόσο είναι ο πληθωρισμός, η ανακοίνωση στοιχείων και δεικτών που συνεξετάζονται από κοινού με τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, που πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα-αύριο οι ευρωπαϊκές αγορές θα επηρεαστούν ανάλογα.

Από τις 13.666,32 (-0,16%) ο DAX, από τις 7.296,25 (-0,14%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αθόρυβη άνοδος στις 891,80 (0,48%) για τον ΓΔ, με αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 19,02 εκατ. και το μέγα πακέτο των 2,28 εκατ. μετοχών της ΔΕΗ στα 6,20 ευρώ να αποτελεί ένα από τα λίγα άξια συζήτησης θέματα της χθεσινής συνεδρίασης.

Πακέτα όμως και σε μετοχές των Εθνικής, Eurobank, που ανακοινώνουν σήμερα οικονομικά αποτελέσματα, της Πειραιώς ανακοινώνει αύριο, της Alpha Bank που ανακοίνωσε καλά μεγέθη, αλλά και στον τίτλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Ημέρα αποτελεσμάτων η σημερινή και μάλιστα δεικτοβαρών εισηγμένων, με τον ΟΤΕ (15,95) από τα σημεία αναφοράς της συνεδρίασης αλλά και με τις Helleniq Energy (6,80), TITAN (11,96), AEGEAN (4,87), αλλά και αναμονής για την εξέλιξη κρίσιμων διεργασιών σε διάφορα μέτωπα. Το ενεργειακό παραμένει ένα από τα «καυτά», που ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης ή δίνης σε ένα ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 2.177,26 (0,63%) ο FTSE25, που όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης πλησιάζει στις τιμές αρχών του έτους, πρακτικά μηδενίζοντας τις απώλειες που είχαν καταγραφεί έως τα χαμηλά του Ιουλίου.

Εμφανής διαγραμματικά η πορεία αναστροφής, σε πλαγιοανοδικό κανάλι, με ζητούμενο για τους long ένα θετικό «κλείσιμο» έτους, όπως η οικονομία που για φέτος θα «τρέξει» με έναν ρυθμό του 5,5%-6%, αρκετά ταχύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Είναι, όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, η χρονιά που οι εισηγμένες μοιράζουν 2,1 δισ. σε μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, επανεπένδυση μετοχών κ.α., επιβεβαιώνοντας -αν μη τι άλλο- την ανθεκτικότητα ενός σημαντικού κομματιού της εγχώριας (εισηγμένης στο ΧΑ) επιχειρηματικότητας.

Για αυτό και η προσοχή σήμερα στο τι θα ανακοινώσει η διοίκηση Τσαμάζ -οι προοπτικές του ομίλου ΟΤΕ-, τι σήμα θα δώσει η διοίκηση Βασιλάκη -για την AEGEAN, σηματωρό του τόσο νευραλγικού τουριστικού κλάδου.

Αλλά και της Helleniq Energy με τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας -ειδικά στη διύλιση- (ακολουθεί η Motor Oil την προσεχή εβδομάδα) όπως και της ΤΙΤΑΝ.

Προφανώς για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί το μέγεθος μετράει για Eurobank, Εθνική, καθώς ο ΔΤΡ είναι μακράν long σε σχέση με την αγορά αλλά και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις 636,54 μονάδες με διψήφιο ποσοστό θετικής μεταβολής, μετά τη νέα χθεσινή άνοδο με αιχμή τη Eurobank (1,071).

Η Moody's αναλύει το σκεπτικό της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, ακολουθώντας -κατά κάποιο τρόπο- την HSBC, που τελευταία είχε δώσει νέες τιμές-στόχους.

Τεχνικά απαραίτητη είναι η επιβεβαίωση στηρίξεων, που για τον ΓΔ ορίζεται στην περιοχή των 880 μονάδων.

Τέλος, να επισημανθεί πως σε ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι τελικές τιμές διαμορφώθηκαν με σημαντικό premium από την αντίστοιχη των προσυμφωνημένων συναλλαγών, παραπέμποντας σε λήψη θέσεων από «ισχυρά χέρια».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v