Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δεικτη. Με τον πολιτικό παράγοντα να εισέρχεται δυναμικά στη χρηματιστηριακή εξίσωση, εντός και εκτός, οι κινήσεις των παικτών. Σε Alpha Bank - Coca Cola τα βλέμματα.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-σηματωροί της συνεδρίασης

Κέρδη στη Wall Street σε αναμονή των ενδιάμεσων εκλογών, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας αλλά με άνοδο 1,28% για τον Nikkei στο Τόκιο και νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε μικρή πτώση.

Μεικτές τάσεις χθες στα ευρωπαϊκά, ξεκίνημα εβδομάδας με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ανοδος 0,55% για τον DAX στις 13.533,52 μονάδες, διόρθωση 0,48% για τον FTSE100 στις 7.299,99 και με 0,71% για τον Γενικό Δείκτη στις 885,30 μονάδες.

Υψηλά 3μήνου για το ΧΑ, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά με αξία συναλλαγών 50 εκατ. και το ήμισυ αυτών σε μόλις 5 μετοχές, καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της αγοράς. Για πολλούς, η σημαντικότερη παθογένειά της-αδύναμο σημείο της στις προσπάθειες ουσιαστικής αναβάθμισής της.

Ενα ΧΑ που θα παρουσιαστεί τέλη Νοεμβρίου στο Λονδίνο, με «δύναμη πυρός» 8 το πολύ 12 εταιρείες και μάλιστα οι... μισές εξ αυτών δεν δικαιολογείται να είναι εισηγμένες στην Αθήνα, πρακτικά αξίζουν για πολλά περισσότερα. Τέλος πάντων, θα αναφερθούμε εν καιρώ πηγαίνοντας προς τις 28-29 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ-Morgan Stanley.

Από τις 624,38 μονάδες ο ΔΤΡ με μεταβολή 15,69% στον μήνα και 8,60% για το 2022, με την προσοχή και των βραχυπρόθεσμων στην ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μήνου, με πρώτη -σήμερα- την Alpha Bank (0,967).

Από τις 2.158,55 ο FTSE25 με 10,11% και 0,45% αντίστοιχα, περνώντας χθες σε οριακά έστω θετικό έδαφος.
Ενας από τους λόγους της επενδυτικής επιμονής ξένων διαχειριστών, η αδιαμφισβήτητη οικονομική ευρωστία επιχειρήσεων, εταιρειών, ενός σημαντικού μέρους της (εισηγμένης) επιχειρηματικότητας.

Coca Cola HBC (22,10) σήμερα αλλά και ΟΤΕ (16), Helleniq Energy (6,60), AEGEAN (4,87), TITAN (11,66) κ.α. ακολουθούν, προφανώς επηρεάζοντας τη στάση των επενδυτών.

Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση πως η είσοδος της πολιτικής παραμέτρου αλλάζει τους όρους και του επενδυτικού/επιχειρηματικού σκηνικού. Για πολιτική «κόλαση» από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, σε ποιους απευθύνονται τα (χθεσινά) μηνύματα Μητσοτάκη αναλύει ο Φίλιππος Πανταζής, με όσα όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν και για τις ισορροπίες σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα η διπλή κίνηση: για επίσπευση των ερευνών για πετρέλαιο (στα ΝΔ της Κρήτης), για ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, αλλά και η αβεβαιότητα για τους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ και αποθήκης αερίου (όπως σημειώνει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου) αναδιατάσσουν το σκηνικό.

Εύλογα, πλέον, επιχειρηματικοί παράγοντες επιφυλάσσονται για το πώς και υπό ποιες συνθήκες θα προχωρήσουν νευραλγικοί διαγωνισμοί μεγέθους λ.χ. Αττικής Οδού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αρκετούς, ερώτημα που μένει να απαντηθεί στην πορεία είναι ποια «ξένα κεφάλαια» θα επενδυθούν στην αγορά/οικονομία μίας χώρας που εισέρχεται σε τοξική προεκλογική περίοδο.

Ερωτήματα που αναμφίβολα θα τεθούν και στο πλαίσιο του Road Show της ΕΧΑΕ-Morgan Stanley, αν και μέχρι τότε μεσολαβεί χρόνος πολύς και πυκνός, σύμφωνα με εκτιμήσεις σημαίνοντων παραγόντων της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Αυτά αναπόφευκτα, πλην όμως βραχυπρόθεσμα -με ορίζοντα την Παρασκευή- κυρίως traders έχουν τα «εργαλεία» για να κινηθούν τόσο στο τραπεζικό όσο στο blue chips και mid caps μέρος της αγοράς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με κεκτημένη long φορά με σηματωρό σήμερα την Alpha Βank.

Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ σηματωροί για τον FTSE25, με τον Οργανισμό να ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς το Μουντιάλ (20 Νοεμβρίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v