Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με ανακυκλούμενο χρήμα στις 900 μονάδες

Η προσέγγιση του κρίσιμου ορόσημου για τον Γενικό Δείκτη και ο «πονοκέφαλος» των περιορισμένων συναλλαγών. Οι μετοχές που «οδηγούν» την άνοδο και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Με ανακυκλούμενο χρήμα στις 900 μονάδες

Διόρθωση μετά από δύο σερί συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο στη Wall Street. Από 0,59% υψηλότερα τα futures του S&P500 νωρίτερα, ενώ είχε προηγηθεί μία μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση στις αγορές της Ασίας.

Από τις 14.310,81 (0,60%) ο DAX, σε αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό οι επενδυτές, από τις 7.385,17 (0,92%) ο FTSE100, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου μεθαύριο Πέμπτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «πάτημα» στις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά από συνεδρίαση που για ακόμη μία -πολλοστή- φορά η αξία συναλλαγών δεν υπερέβη τα 50 εκατ.

Προφανώς «ανακυκλούμενο χρήμα» ακολουθεί συγκεκριμένη ροή από τραπεζικά χαρτιά σε blue chips και τούμπαλιν, χωρίς -μέχρι τώρα- να επιτυγχάνεται η προσέλκυση νέου -περισσότερων επενδυτών. Η πολιτική παράμετρος είναι ένας από τους λόγους που επενεργούν ανασταλτικά, με τον Γιώργο Παπανικολάου να σκιαγραφεί το κυβερνητικό θέατρο που διαδραματίζεται με τις υποκλοπές.

Με συγκεκριμένα blue chips (ΔΕΗ, Motor Oil, Viohalco, TITANC) και τραπεζικά χαρτιά (Πειραιώς, Alpha Bank) η χθεσινή μικρή άνοδος για τον FTSE25 στις 2.189,22 (0,20%) και τον ΔΤΡ στις 646,40 (0,76%), με το κύριο μέρος των εντολών (από την πλευρά των αγοραστών) σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Βank, Motor Oil.

Με την πλειονότητα των ξένων διαχειριστών είτε να απέχουν είτε να συμμετέχουν επιλεκτικά, ενώ οι Έλληνες κατά κύριο λόγο προτιμούν να «κάνουν ταμείο» σε κάθε τέλος εβδομάδας. Τακτική που διευκολύνεται και από το γεγονός πως η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς τούς αποφέρει 5 σερί εβδομάδες με θετικό πρόσημο, με το ανάλογο αποτέλεσμα να εγγράφεται στην απόδοση των χαρτοφυλακίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Ωστόσο προβληματική παραμένει η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, με τον τζίρο καθηλωμένο σε λιγότερα των 50 εκατ. ευρώ παρά τα σποραδικά διαλείμματα αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Για τις συγκεκριμένες μένει να φανεί εάν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης προσέγγισης επιλεγμένων εισηγμένων από συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια», που χτίζουν θέσεις και ενόψει του Επενδυτικού Συνεδρίου της ΕΧΑΕ, στις 28-29 Νοεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v