Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η νέα αναμέτρηση με τις 900 μονάδες

Από το ψυχολογικό όριο η εκκίνηση της συνεδρίασης. Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και οι προσπάθειες των αγοραστών να φέρουν την εγχώρια αγορά σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Η νέα αναμέτρηση με τις 900 μονάδες

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στην Νέα Υόρκη, ανάλογη εικόνα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Χρηματιστήριο Αθηνών. Αύριο Πέμπτη η αργία των Ευχαριστιών στην Wall Street, ακόμη μία έκτακτη Σύνοδος για την Ενέργεια στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να προχωρά στη... Σολομώντεια λύση ορίζοντας το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε σχεδόν τριπλάσια από την τρέχουσα. Και κυριολεκτικά αστεία όσα διαδραματίζονται στην βελγική πρωτεύουσα, που ενεργεί σε ρυθμούς Βερολίνου.

Στα καθ' ημάς με "πάτημα" του ΓΔ στις 900 μονάδες οι αγοραστές θα δοκιμάσουν και σήμερα προς λίγο υψηλότερες τιμές με αρωγό τα οικονομικά αποτελέσματα ισχυρών ομίλων, την έντονη κινητικότητα στο τραπεζικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο, μία εβδομάδα πριν το "κλείσιμο" Νοεμβρίου. Από τις 900,07 (0,93%) για τον ΓΔ, από τις 2.187,67 (0,84%) για τον FTSE 25, από τις 641,84 (1,51%) και για τον MidCap
από τις 1.369,05 (0,27%) μετά από μία συνεδρίαση με περισσότερη ουσία, με διπλάσιο τζίρο (από της Δευτέρας), με 6,44 εκατ. σε πακέτα (σημαντικά σε ΟΤΕ, Eurobank, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και με επιβεβαίωση στηρίξεων και για τους 3 βασικούς δείκτες. Χαμηλά σημεία αναφοράς οι 890 για τον ΓΔ, οι 2.160 για τον FTSE25 και οι 630 για τον ΔΤΡ κατά πάσα πιθανότητα χρήσιμα για σήμερα. Και βλέπουμε για Πέμπτη-Παρασκευή.

Ημέρες αποτελεσμάτων οι τρέχουσες, με ΟΠΑΠ (13 ευρώ), ΔΕΗ (6,36) αλλά και Fourlis (3,02), Revoil (1,275), Lavipharm (0,51) εχθές, κυρίως με Motor Oil (18), Lamda Development (5,81) σήμερα με ElvalHalcor (1,63) αύριο κ.λπ.

Θα μπορούσε η ανακοίνωση μεγεθών σηματωρών blue chips να συμβάλει στην δημιουργία προϋποθέσεων μόχλευσης και δοκιμής υπέρβασης των 903-905 μονάδων ήταν το ερώτημα μας την Κυριακή; Κατά πως φαίνεται σε αυτήν την προσπάθεια τους οι αγοραστές έχουν και τα αποτελέσματα και την προεξόφληση ενδεχόμενων εξελίξεων σε τράπεζες και ενέργεια. Το χθεσινό 5,26% της Alpha Bank στα 0,9848 έγινε κυρίως με την εικοτολογία, πως το Reggeborgh ενισχύει την θέση.

Τα νέα ιστορικά υψηλά (19,99) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής συνδυαστικά με τις αγορές έως τα 9,93 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προϊδεάζουν για ανακοινώσεις. Αλλωστε για τη μετοχή της πρώτης επιδεικνύεται αξιοθαύμαστη αντοχή στα υψηλά για μακρύ χρονικό διάστημα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες των αγοραστών.

Αρκούν αυτά ως "καύσιμα" για την προσπάθεια των long να κινηθούν υψηλότερα; εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ναι, με την προϋπόθεση να μην χαλάσει δραματικά το κλίμα εκτός (δεν φαίνεται) και να διαψευστούν οι προσδοκίες αναφορικά με την επίτευξη μίας σημαντικής επιχειρηματικής εξέλιξης (επίσης δεν φαίνεται).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v