Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε ασταθές διεθνές περιβάλλον, η εγχώρια αγορά επιχειρεί να σταθεροποιηθεί με σημείο αναφοράς τη ζώνη των 900 μονάδων. Καταλυτικός ο ρόλος blue chips και τραπεζών.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Mεικτές τάσεις οριακών μεταβολών στα ευρωπαϊκά, στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσεκτικό προβάδισμα των αγοραστών.

Με τα futures του S&P500 από τις 4.012 (0,22%), ο DAX οριακά 0,09% στις 14.459 και ο FTSE 100 οριακά μείον 0,03% στις 7.565 μονάδες. Εμφανής η στάση αναμονής των επενδυτών, ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την προσεχή εβδομάδα. Στις 13-14 του μήνα η Fed αποφασίζει για το ύψος της νέας αύξησης των επιτοκίων και μία μέρα μετά η ΕΚΤ, με τις εκτιμήσεις (για 0,50% ή 0,75%) να διίστανται.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές επιχειρούν να «δέσουν» τις κινήσεις τους, με σημείο αναφοράς την περιοχή των 900 μονάδων. Καταλυτικός ο ρόλος του δεικτοβαρούς τραπεζικού κλάδου, με ενθαρρυντική ένδειξη την ενεργοποίηση αγοραστών σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, μετά το 2ήμερο μίνι ξεπούλημα.

Στο επίκεντρο η Alpha Bank, με εντολές κάτω από το 1 ευρώ και με τον μέτοχο μειοψηφίας John Paulson να ανακοινώνει μείωση της συμμετοχής του χαμηλότερα του 5%, μένει να φανεί ποιος απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς του. Τυπικά η Reggeborgh είναι -πλέον- ο μεγαλύτερος ιδιώτης μειοψηφών μέτοχος της Alpha Βank, με ενδιαφέρον για το αν έχει αυξήσει το ποσοστό είτε άμεσα είτε έμμεσα. Κοντός ψαλμός.

Η προσπάθεια σταθεροποίησης στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο συνδυαστικά με τη συνέχιση των αγορών σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα δημιουργεί χώρο στους long να ενεργήσουν και σε άλλα χαρτιά του δείκτη.

Σε ΟΤΕ, Helleniq Energy, Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo κ.α., σε μία εμφανή επάνοδο αγοραστών.
Από την περιοχή των 620 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 2.190 για τον FTSE25.

Με αξία συναλλαγών στα 6,9 εκατ. στις 11:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v