Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ισχυρά χέρια κρίνουν τα επόμενα βήματα στο Χρηματιστήριο

Σε ποιους τίτλους εστιάζουν οι παίκτες, σε μια διχασμένη αγορά πολύ λίγων, εάν δει κάποιος τον τζίρο των €66,4 εκατ. την Τρίτη, με το 44% να πραγματοποιείται σε καρέ μετοχών.

Τα ισχυρά χέρια κρίνουν τα επόμενα βήματα στο Χρηματιστήριο

Eθισμένη στα «κόκκινα» η Νέα Υόρκη, από χαμηλότερα επίπεδα τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεύτερη σερί νίκη των αγοραστών στα blue chips κόντρα στους πωλητές των τραπεζών.

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street, με τους επενδυτές να εκτιμούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο ακόμη μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στις 14 Δεκεμβρίου. Οριακά στο πράσινο τα futures του S&P500 νωρίτερα, αλλά σε απόσταση από την περιοχή των 4.000 μονάδων.

Από τις 14.343 (-0,72%) ο DAX, από τις 7.521 (-0,61%) o FTSE 100, με κύριο ερώτημα τι ύψος αύξησης επιτοκίων θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου.

Στην Αθήνα, ο FTSE25 στις 2.191,15 χωρίς μεταβολή έναντι του ΔΤΡ στις 615,95, μετά από διόρθωση 1,28% (ήδη -5,78% σε εβδομαδιαίο) αποτυπώνει εύγλωττα τον διαχωρισμό της αγοράς, επί της ουσίας blue chips vs τραπεζικών.

Στο μείον 1,66% για τη μετοχή της Eurobank στο 1,007 ευρώ αντιπαραβάλλεται το νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos στα 18,52 ευρώ, με αποτίμηση 2,64 δισ. μεγαλύτερη της Alpha Bank (των 2,30 δισ.) και της Πειραιώς (των 1,60 δισ.).

Στο μείον 2,70% της Alpha Βank στο 0,9788, η νέα άνοδος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έως τα 20,04, μόλις 0,10 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά. Οπως επίσης η Εθνική στα 3,70 ευρώ έναντι της Motor Oil στα 20,46, νέο υψηλό -σχεδόν- 3ετίας.

Φυσιολογική η απόκλιση, θα πει κάποιος, εάν συγκρίνει ισολογισμούς, συνεκτιμώντας την υπεραπόδοση που είχαν τα τραπεζικά χαρτιά έναντι των blue chips μέχρι και το rebalancing της 30ής Νοεμβρίου.

Επίσης λογική η διόρθωση, αφορμής δοθείσης με το θέμα κυβέρνησης-τραπεζιτών, διευκολύνοντας -πρακτικά- όσους «έκλεισαν» θέσεις ακριβώς μία εβδομάδα πριν (30/11), με τον ΔΤΡ στις 660 plus και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις τούς δίνεται η δυνατότητα να επανατοποθετηθούν από τις 610 μονάδες.

Μία πρώτη ένδειξη ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση το χωρίς απώλειες «κλείσιμο» της Εθνικής στα 3,70 και το συν 0,31% της Πειραιώς στο 1,28 ευρώ. Μετοχή επικαιρότητας του κλάδου η Αlpha Bank, όπου όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων, ο Paulson φεύγει, ο Holterman έρχεται.

Για τον δεικτοβαρή τραπεζικό, σημείο καμπής το κόστος τιμολόγησης των αναπόφευκτων... παραχωρήσεων, που θα γίνουν από την πλευρά των διοικήσεων. Η συνάντηση της Δευτέρας στην ΤτΕ επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως και θα γίνουν και θα περάσουν από τον SSM.

Συνεπώς, μένει να φανεί το εύλογο σημείο επανεισόδου. Η AXIA Ventures έκανε μία συνοπτική εκτίμηση της κατάστασης, η Morgan Stanley, όπως από νωρίς μας ενημερώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, «μετρά» πόσο θα κοστίσουν τα μέτρα για δάνεια-καταθέσεις. Το πιθανότερο να είμαστε κοντά σε «τοπικό πυθμένα» -δυνητικό σημείο εισόδου στον κλάδο. Προφανώς θα εξαρτηθεί και από τις ανακοινώσεις Fed-ECB στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Σε μία εβδομάδα δηλαδή (με το τελευταίο triple witching του 2022 μία μέρα μετά, Παρασκευή).

Στο επίκεντρο ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός κλάδος, οι καθαρές εισροές (κυρίως) σε Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil δείχνουν τη ροή του χρήματος.

Ενδιαφέρον, επίσης, για το μέγεθος του ΑΕΠ τρίτου 3μήνου που θα ανακοινωθεί σήμερα. Περισσότερο δε εάν υπερβεί το 7,7% του Οκτωβρίου.

Αυτά για μία αγορά των πολύ λίγων, εάν δει κάποιος τον χθεσινό τζίρο των 66,4 εκατ., με το 44% να πραγματοποιείται σε καρέ εισηγμένων/μετοχών. Συγκεκριμένα σε μόλις Eurobank, OTE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Mytilineos, δηλαδή περί τα 30 εκατ.

Εάν αυτό θεωρούν στη Λεωφόρο Αθηνών και την κυβέρνηση αγορά, τότε έτσι είναι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v