Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street

Επιμένει στο κόκκινο το αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον Nasdaq (-2%). Τέταρτη σερί πτώση για τον S&P 500. Στο 3,51% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Fed σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη διήμερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντί για 75 μονάδες που είχε αποφασίσει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Νωρίτερα, ο CEO της JP Morgan Τζέρεμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά. Οι καταναλωτές «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τους από τη στήριξη που έλαβαν από τα κυβερνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές θα τελειώσουν το 2023, τόνισε.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,03% ή 350 μονάδες στις 33.596, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,44% στις 3.941 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2% στις 11.014 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές των Travelers (+0,7%) και UnitedHealth (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4%) και Boeing (-3,6%).

Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η αξία των εισαγωγών αγαθών αυξήθηκε και οι εξαγωγές μειώθηκαν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4 δισ. δολάρια, ή 5,4%, στα 78,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη. Τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,51% ενώ το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,35%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε σε χαμηλό έτους καθώς «βούλιαξε» 3,5% στα 74,25 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.782 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0469 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v