Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Κάτω από τις 960 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω κινήσεων αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών. Ανοδος κόντρα στην τάση για Τιτάνα, Πειραιώς, ΟΤΕ. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Μικρής έκτασης διόρθωση στα ευρωπαϊκά, ανάλογη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε οριακά χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, με απώλειες 0,46% στις 14.727 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, με μείον 0,19% στις 7.711 ο FTSE100 στο Λονδίνο και με 0,49% στις 958 ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Φυσιολογική η στάση των επενδυτών, μετά την ισχυρή αντίδραση των προηγούμενων ημερών και της προσοχής πλέον προς την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, μεθαύριο Πέμπτη. Και σταδιακά στην ανακοίνωση μεγεθών 2022 για τις αμερικανικές τράπεζες, κάτι που πιθανότατα θα δώσει ανάλογη τάση στις ευρωπαϊκές.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών και το ελληνικό χρηματιστήριο, με κυρίως τους βραχυπρόθεσμους να κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους ειδικότερα σε τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα ρευστοποιούνται θέσεις σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips, με συνέπεια λίγο μετά τις 14:30 να επιβαρυνθεί περισσότερο η τάση από την πλευρά των πωλητών, καθώς ο μεν Δείκτης Τραπεζών διόρθωνε προς τις 653 (-0,75%), ο δε FTSE25 προς τις 2.325 (-0,66%). Με αξία συναλλαγών στα 38 εκατ., με 6,07 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί σε πακέτα μετοχών Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo και Attica Συμμμετοχών.

Με δύο μικρά διαστήματα που για τους πωλητές διαμορφώθηκαν τιμές (με θετικό πρόσημο) έως τις 709,42 για τον ΔΤΡ και έως τις 2,341,17 για τον FTSE25, οι εντολές πώλησης δίνονται με αρνητικό πρόσημο. Ομως συναλλακτικά είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές των ανοδικών συνεδριάσεων και -κατά κανόνα- με θετική απόδοση.

Ωστόσο εντύπωση προκαλούν οι πωλήσεις σε μετοχές που δεν είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις, με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Στα 13,26 ευρώ με απώλειες 1,56% για τον ΟΠΑΠ, την ώρα που επιχειρείται αλλαγή τάσης για τον ΟΤΕ με 0,48% στα 14,68 ευρώ. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είναι κυρίως οι δύο μετοχές του δείκτη που δεν ακολούθησαν την αντίδραση ούτε των blue chips ούτε των τραπεζικών. Αντίθετα φαίνεται να λύνεται ανοδικά σχηματισμός συσσώρευσης για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με αγορές έως 3,29% στα 13,20 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές.

Βαραίνει με 2,02% η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής χαμηλότερα στα 20,34 ενώ ενισχύεται 0,18% στα 11,04 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στην Alpha Βank ο μεγαλύτερος τζίρος, επίσης μεγαλύτερη η διόρθωση (όπως ισχυρότερη ήταν η αντίδραση τις προηγούμενες συνεδριάσεις) έως το 1,12 ευρώ. Τεχνικά ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) του 1,10 ευρώ σε κλείσιμο σήμερα-αύριο. Πάντως μέρος της ρευστότητας που προκύπτει από πωλήσεις στη μετοχή μετακυλίεται στην Πειραιώς, σε ένα κλασικό rotation μετοχών του κλάδου.

Σαφές προβάδισμα των πωλητών σε 70 μετοχές έναντι 37 όπου υπερέχουν οι αγοραστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v