Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «σήμα» από ΗΠΑ και οι τράπεζες

Ξεκινά αποφασιστικό διήμερο για τις αγορές, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να καθορίζει εν πολλοίς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές, μετά τις ανακοινώσεις του ΤΧΣ.

Χρηματιστήριο: Το «σήμα» από ΗΠΑ και οι τράπεζες

Με τον κλάδο της τεχνολογίας σε θέση οδηγού, με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει το μακροβιότερο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων μηνών, εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης του πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,80% στις 33.973,01 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,28% στις 3.969,61 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 1,76% στις 10.931,67 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συστήνουν επιφυλακτικότητα, ενόψει της εκκίνησης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου του 2022, η οποία ξεκινά ουσιαστικά την Παρασκευή, με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες (BlackRock, BofA, JP Morgan και Citigroup) να ανοίγουν την αυλαία.

Προσοχή, καθώς τη Δευτέρα η Wall Street είναι σε αργία (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό, με εξαίρεση το +1,18% του αυστραλιανού ASX 200, ενώ θετικό ξεκίνημα και μικρά κέρδη δείχνουν τα futures των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκινά κρίσιμο διήμερο για τις Αγορές μετοχών, με την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας να είναι προσηλωμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τόσο με τη σημερινή ανακοίνωση του ΔΤΚ Δεκεμβρίου (15:30) όσο και με τα τραπεζικά αποτελέσματα δ' τριμήνου που είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν αύριο.

Στα καθ' ημάς, η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο, όπου αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις της Αγοράς στη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ και με το ρεπορτάζ του Χρ, Κίτσιου να αναφέρεται σε «βαριά και χρονοβόρα διαδικασία».

Μένει να φανεί η συμπεριφορά στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με τους περισσότερους των αναλυτών να μην περιμένουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες από αγοραστές - πωλητές, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, απότοκο της «μεγάλης εικόνας» του ταμπλό κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου σημειώθηκε μαζική απόσυρση των αγοραστών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, με ταυτόχρονη επιστροφή και της συναλλακτικής επιφυλακτικότητας, για μεγάλο μέρος μετοχών.

Μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί υπέρβαση των προηγούμενων πολυετών υψηλών στις 973 μονάδες ή αν θα συνεχιστεί η συσσώρευση, περιμένοντας το νέο σήμα από τις Διεθνείς Αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Φίλιππος Νάκας είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,08 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,22.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v