Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη συνεδρίαση «αναδιανομής» στο Χρηματιστήριο

Απέφυγε το «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης παρά τις πιέσεις. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Aegean, προτίμησαν οι αγοραστές. Συνεχίζει το σερί η Τιτάν. Πωλητές επικράτησαν σε Πειραιώς-Alpha.

Δεύτερη συνεδρίαση «αναδιανομής» στο Χρηματιστήριο

Μπροστά σε μία μίνι έκπληξη, βρέθηκαν σήμερα όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, καθώς μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο υποαπέδωσε έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά κινήθηκε και προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμα και όταν, ενδοσυνεδριακά, οι δείκτες DAX και CAC 40 βρέθηκαν να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν να χρειαστούν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών και η μεγαλύτερη κινητοποίηση των αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου να κριθεί το τελικό πρόσημο του ΓΔ, αλλά και το κλείσιμο οριακά ψηλότερα των 700 μονάδων, του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έστω και με αρνητικό πρόσημο.

Έκπληξη και από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι των αναλυτών περίμεναν συνεδρίαση πλάγιας κίνησης και χαμηλών συναλλαγών, θεωρώντας ότι οι ενεργοί επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα της Federal Reserve, όσον αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς οι πτωτικές μετοχές, ενδοσυνεδριακά, έφθασαν να είναι περίπου διπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που άλλαξε κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμώντας πως “οι Τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να τραβούν τα επενδυτικά βλέμματα, λόγω του σχεδίου αποεπένδυσης που αναμένεται από το ΤΧΣ, αλλά και λόγω πιθανής αναβάθμισης της Χώρας από την S&P, στις 21/4.

“Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι μια ‘ένεση αυτοπεποίθησης’ αλλά αν δεν συνοδευτεί από παράλληλες ενέργειες δημοσιότητας και προώθησης του Χρηματιστηριακού Θεσμού, θα μείνει ένας ωραίος τίτλος που θα αφορά λίγους. Και εδώ που φθάσαμε με 120 Εισηγμένες Εταιρείες και 17000 ενεργούς κωδικούς το μήνα, ο πήχης της υπέρβασης είναι εξαιρετικά χαμηλός. Επιβάλλεται μαζί με την άνοδο της Αγοράς να υπάρξει και ουσιαστική αύξηση του περιεχομένου και της συμμετοχής των επενδυτών. Τουλάχιστον ας δοθεί αυτή η μάχη τώρα που τα δεδομένα δείχνουν πιο ευνοϊκά”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., περισσότερο από την “κόπωση” που επέδειξαν οι θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, προβλημάτισε η εικόνα μερικής εγκατάλειψης που επέστρεψε για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι λίγες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, τήρησαν στάση αναμονής και παραμένει άγνωστο αν θα δραστηριοποιηθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Έτσι το Χ.Α. καλείται να δείξει αν η εικόνα των τελευταίων δύο συνεδριάσεων είναι περιστασιακή, ή κάπου εδώ η Εγχώρια Αγορά “ταβάνιασε” και θα περιμένει την επόμενη είδηση – καταλύτη, που θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος προειδοποίησε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Έτσι το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με μικτή αξία συναλλαγών 4,5 εκατ., όταν χθες στο ίδιο διάστημα έφθασε στα 6,5 εκατ.

Εικόνα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, κυρίως για τους Ευρωπαίους Εκδότες στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,25% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,58% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,182% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 966,75 (+0,47%) και 958,68 μονάδων (-0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 962,36 (+0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 963,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος στα 80,1 εκατ., από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΤΡΑΣΤ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) ενώ ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ, απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 80,1 εκατ., τα 74,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (4,3), Εθνική (3,6), Μυτιληναίο (2,9), Alpha Bank (2,7), ΔΕΗ (2,7), Motor Oil (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και Jumbo (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -1,05%, Εθνική +0,91%, Eurobank +0,61%, Πειραιώς -2,35%).

Μεταξύ 707,63 (+0,85%) και 696,03 μονάδων (-0,81%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 697,69 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 700,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 616 μονάδων. Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 690, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 740 και 752 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις, 655, 606 και 594 - 582 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση ενός πρόσθετου 10% της Grivalia Hospitality στην Eurolife Ζωής προχωρά η Eurobank, έναντι τιμήματος 48,3 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ενισχύουν, όπως όλα δείχνουν, τα αποτελέσματα χρήσης 2022. Τον Δεκέμβριο το Δ.Σ της Τράπεζας ενέκρινε τη σύναψη συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), βάσει της οποίας η Eurobank θα μεταβιβάσει 30.175.328 μετοχές της Grivalia Hospitality στην Eurolife, η οποία ελέγχεται κατά 80% από τη Fairfax”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των Τραπεζών από διαφορετικές πηγές, οι πιθανές συνέπειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια και κατ' επέκταση στα έσοδα από τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα Νοικοκυριά και οι Επιχειρήσεις, η επιδίωξη διανομής μερισμάτων, αλλά και το νέο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των δανείων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια στην Αθήνα, την 19η Ιανουαρίου”.

Εν τω μεταξύ, “την έναρξη ενός νέου κύκλου εξέλιξης, με στόχο την παροχή εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες της και την εμπέδωση της Αlpha Bank σε Τράπεζα αναφοράς για το Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σηματοδοτεί το 2023”, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, σε επιστολή του που διανεμήθηκε σε όλους τους εργαζομένους για το νέο έτος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου σήμερα “επιστρατεύτηκαν” τίτλοι που, θεωρητικά, είχαν μείνει πίσω.

Εξαίρεση η μετοχή της TITC (+2,99%), που συνέχισε την παραδοσιακή κίνηση που κάνει στις αρχές του χρόνου και η οποία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 9μηνου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-3,24%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,2375 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί ότι τελικά υποαπέδωσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,36%), ΔΕΗ (-0,56%), ΕΕΕ (-0,89%), ΕΛΠΕ (-3,24%), ΛΑΜΔΑ (-0,68%), ΜΟΗ (-0,44%), ΟΛΠ (-0,74%) και ΣΑΡ (-3,01%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo, “ο τελευταίος μήνας του 2022, έκλεισε για τον Όμιλο με μια νέα εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατά +22% περίπου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά, οι πωλήσεις του 2022, αυξήθηκαν κατά +14% περίπου, σε σχέση με το 2021 και κατά +12% περίπου σε σχέση με το 2019, ξεπερνώντας ακόμη και τις προσδοκίες της Διοίκησης. Για το 2023, η Διοίκηση του Ομίλου δεσμεύεται να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς αναπτυξιακή πελατοκεντρική στρατηγική, τηρώντας ταυτόχρονα σταθερούς τους στόχους της επενδυτικής αλλά και της μερισματικής πολιτικής. Η Διοίκηση θα δώσει την πρώτη της εκτίμηση για την πορεία των μεγεθών το 2023, εντός του πρώτου τετραμήνου και εφόσον διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα κι έμμεσα τη σχέση προϊόντος και τιμής δείξουν τάσεις σταθεροποίησης. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων του Ιανουαρίου του 2023 είναι απλώς εξαιρετικά, αλλά η Διοίκηση κρίνει ότι είναι μη συνετό αυτή τη χρονική περίοδο να αποτελέσουν βάση για το σύνολο του οικονομικού έτους”.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ (+4,17%) αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 20 μηνών. Στα 15,40 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 16,65 ευρώ.

Με πωλητή από την αρχή της συνεδρίασης ο τίτλος της ΕΕΕ (-0,89%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ αύξησε και τον όγκο συναλλαγών. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στα 21,83 (ημερήσιο “stop long”) και 21,75 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, η μετοχή θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 23,00 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, προσπαθώντας να αντιδράσει στις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, ήταν αυτός της Autohellas (+1,98%). Για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 10,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η προσοχή και στη ζώνη 10,02 – 9,90, η οποία αν καταστρατηγηθεί, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 9,22 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται ο ΚΕΚΡ (+43,79%), ακολουθούμενος από ΛΑΝΑΚ (+37,25%) και ΙΑΤΡ (+19,37%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Realcons (+2,83%) με αυξημένες συναλλαγές, πέντε για Lavipharm (+1,91%) και επτά για Ικτίνο (+0,38%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΛΟΥΛΗ (-5,22%), ΔΟΜΙΚ (-0,77%) και ΦΡΙΓΟ (-1,72%).

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές σε ΚΥΡΙΟ (-5,22%) και ΛΑΝΑΚ (-6,08%).

Σε υψηλά 8μηνου ο Κέκροπας (+3,96%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΤΖΚΑ (+0,52%), ΑΑΑΚ (+19,62%), ΜΟΝΤΑ (+3,11%), ΠΑΙΡ (+2,70%) και ΑΒΕ (+0,75%).

Κατέβασαν σημαντικά συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (0%).

Παρουσία πωλητών σε ΑΤΕΚ (-9,84%), ΕΚΤΕΡ (-2,58%), ΙΝΛΟΤ (-0,83%), ΒΙΟΣΚ (-1,76%), ΕΠΣΙΛ (-0,62%), ΣΑΤΟΚ (-3,57%), ΑΝΕΚ (-4,85%) και ΕΣΥΜΒ (-2,52%).

Από τα 5,24 ευρώ (κλείσιμο 27/12) κινείται πλαγιοανοδικά η Space (+2,45%), αλλά έχει μικρό πωλητή. Τα 6,20 ευρώ είναι το “make or break” για τη μετοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 902 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 902 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 931 - 937, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 893, 879 - 868 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2187 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2250 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2332, ελπίζει σε κίνηση προς τις 2384 και 2420 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2187, μπορεί να πιέσει προς τις 2168, 2132 και 2126 - 2098 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε οι μετοχές να κινηθούν υψηλότερα, λόγω της βελτιωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, στηριζόμενη στις ελπίδες για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός ηρεμεί”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Η συσσώρευση και η μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε ‘βαριά χαρτιά’ (Τράπεζες έναντι Βιομηχανικών Εταιρειών) είναι το βασικό σενάριο, καθώς η Αγορά αφομοιώνει υψηλά 11 μηνών. Οι επενδυτές επίσης έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Μια πρώτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα έχει βελτιώσει την διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ειδικότερα μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές το 2022. Τα εταιρικά αποτελέσματα του Δ΄ τριμήνου 2022, που σταδιακά ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, αλλά και εκείνα του Α΄ τριμήνου 2023, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και η Επενδυτική Κοινότητά εκτιμούμε ότι δεν θα ανταμείψει συνολικά και σημαντικά τις αποτιμήσεις μέχρι τότε. Δεν αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στις Αγορές εν αναμονή των αυριανών μεγεθών πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Το 973 ΓΔΧΑ ήταν υψηλό μετεκλογικό υψηλό του 2019 - 2020 με τον COVID να ακολουθεί, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Φυσικά ο ΓΔ δεν αντικατοπτρίζει την Αγορά μιας και αν αφαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο μπορεί να είναι στην ζώνη του 1400.

Πλέον ο Τραπεζικός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και προσδοκίες ότι θα βοηθήσει τον ΓΔ, να αλλάξει επίπεδο μετά από χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η 14η Μαρτίου του 1998 και η υποτίμηση, ήταν η απαρχή της ανοδικής κίνησης που τελείωσε το 1999 και που η Αγορά έδωσε πολύ μεγάλη απόδοση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αν κάποιος τώρα δει την κίνηση του τελευταίου διμήνου, μπορεί το Χ.Α. να έδωσε μία μεγάλη απόδοση, παρόλα αυτά η περιχέουσα ατμόσφαιρα και η ψυχολογία απέτρεψαν αρκετούς στο να συμμετάσχουν.

Η προηγούμενη χρονιά ήταν και η πρώτη της τελευταίας 15ετιας, που η Ελληνική Αγορά κινήθηκε κόντρα στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. Αυτό σαν δεδομένο σημαίνει πολλά, ενώ οι νέες εισαγωγές θα βοηθούσαν πολύ την κατάσταση.

Η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να βοηθήσει στις νέες εισαγωγές, μιας και το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό σε σχέση με μία δημόσια πρόταση σε σωστή αποτίμηση.

Αυτό είναι το κύριο μέλημα, αν θέλουμε να δούμε μία αναγεννημένη Χρηματιστηριακή Αγορά, που θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Δυστυχώς οι Τράπεζες λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, μιας και οι περισσότερες έχουν σταματήσει να ασχολούνται με νέες εισαγωγές, προτρέποντας τους πελάτες τους να δανειστούν. Φυσικά βλέπουν μόνο βραχυπρόθεσμα και όχι την μεγάλη εικόνα.

Εδώ είναι το Υπουργείο Οικονομικών και η ΕΧΑΕ να ασχοληθούν με το θέμα και όχι απλά να προσπαθούν με σπασμωδικές μικρές κινήσεις να δώσουν λύσεις”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Στο επίκεντρο της εβδομάδας βρίσκεται η ανακοίνωση του δείκτη CPI στις ΗΠΑ την Πέμπτη, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα καταγράψει έκτο συνεχόμενο μήνα αποκλιμάκωσης, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγέθη αποκλίνουν πολύ από τον στόχο της Fed, η οποία επιμένει στην “hawkish” ρητορική, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος της.

Η διαφοροποίηση των Ευρωπαϊκών σε σχέση με τις Αμερικανικές Αγορές είναι εμφανής, με τις Ευρωπαϊκές να υπεραποδίδουν αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η εξομάλυνση των κινδύνων που είχαν ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές, φαίνεται να επιτρέπουν την μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου στην Γηραιά Ήπειρο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελληνική Αγορά, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, προσεγγίζοντας τα προπολεμικά υψηλά και τις 973 μονάδες.

Η ζώνη 950 - 970 παραμένει το ισχυρότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς από το 2014, με το ΓΔ να μην διστάζει, παρά την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη του εικόνα.

Σε αντίστοιχο κομβικό σημείο βρίσκεται και ο δείκτης Τραπεζών, όπου στις 710 - 750 μονάδες κρίνεται η μακροχρόνια πτωτική τάση από την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Μια υπέρβαση των 750 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα αλλάξει άρδην την εικόνα των Τραπεζών, υποστηρίζοντας έτσι την κατοχύρωση τετραψήφιων μονάδων του Γενικού Δείκτη μετά από μια επταετία.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει εάν αυτές οι μακροχρόνιες κρίσιμες αντιστάσεις, μπορούν να διασπαστούν ανοδικά, υπό τις παρούσες μακροοικονομικές συνθήκες και ενόψει Εθνικών εκλογών, ή αν επιχειρείται μια πρώτη κρούση με στόχο την υπέρβαση τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης”, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Με οριακές μεταβολές και πάνω από τα $1875 ο Χρυσός, προς τα $23,45 πιέζεται το Ασήμι.

Στα $17350 το Bitcoin, προς τα $1325 κινείται το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

“Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σημαντικά στις επόμενες συνεδριάσεις της, για να μετριάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ταμείων Παρακαταθηκών.

“Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για επενδύσεις σε ομόλογα, καθώς πλανάται ο κίνδυνος ύφεσης φέτος, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις για Στοιχεία Ενεργητικού με ρίσκο, όπως οι μετοχές”, υποστηρίζει η Pimco.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023, ή στις αρχές του 2024, αντίθετα από ότι προβλέπει η Société Générale, για την οποία είναι πιθανή μια αναβάθμιση από τον Οίκο Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά αξιολογήσεων για την Ελλάδα είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από την DBRS, στις 17 Μαρτίου από την Moody's και στις 21 Απριλίου από την S&P.

Η Ελλάδα παραμένει με σύσταση “overweight” στις αγαπημένες και προτιμώμενες Αγορές της HSBC για το 2023, από τις Αναδυόμενες Αγορές που παρακολουθεί, καθώς αποτελεί ένα “φθηνό play” των ισχυρών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας. “Οι Τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψή τους και παραμένουν στο επίκεντρο του ισχυρού ‘story’ των Ελληνικών μετοχών”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ και με το αρνητικό οι ΟΤΟΕΛ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Πειραιώς και Lamda Development.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.991 συμβόλαια).

Στα 4.579 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.587 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 203 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 298 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.047, 890 για τον Ιανουάριο, 157 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.342), κινήθηκε μεταξύ 2.324,5 και 2.344,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 697), κινήθηκε μεταξύ 697 και 705 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Εθνική, 50.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.047), Eurobank (1.869), Πειραιώς (16.170), ΟΤΕ (205), MIG (563), Εθνική (1.802), ΔΕΗ (544), Cenergy (292), Ελλάκτωρα (228), Ιντρακόμ (109), ΓΕΚ (328), Jumbo (137), TITC (103), ΟΠΑΠ (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 140.063, Πειραιώς 50.952, Eurobank 13.642, MIG 16.739, ΔΕΗ 25.790, Εθνική 13.185.

Ας σημειωθούν τα 265 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.634.562 τεμ., (από 58.611.562 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.457.987 τεμ. (2.457.987), Eurobank 34.171.525 τεμ. (34.171.525), ΟΠΑΠ 1.576.057 τεμ. (1.576.057), Εθνική 10.075.043 τεμ. (10.091.145), ΟΤΕ 935.611 τεμ. (935.611), Πειραιώς 1.067.172 τεμ. (1.103.596).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v