Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεδομένα μετά τα νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Πλησιάζει το ορόσημο των 1.000 μονάδων, με ενεργοποίηση των «ισχυρών χεριών» σε μετοχές πρώτης γραμμής. Ποια «χαρτιά» βλέπουν νέα ιστορικά υψηλά. Οι στηρίξεις για τους δείκτες.

Τα δεδομένα μετά τα νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο

Με τις αγορές σε πλήρη σύνθεση σήμερα, καθώς επανέρχεται η Wall Street, με τα ευρωπαϊκά σε θετικό κλίμα
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long να οδηγούν σε νέα υψηλά 8ετίας, η σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται πως θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη χθεσινή.

Στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2022, η προσοχή κυρίως στους τραπεζικούς κολοσσούς, με την Goldman Sachs να έχει σειρά.

Από τις 4.003 (-0,38%) νωρίτερα τα futures του S&P500, στα 79,63$ (-0,64%) το WTI και στα 3,54% το 10ετές των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη από τις 15.134 (0,31%) ο DAX, από τις 7.860 (0,20%) ο FTSE100 και στο ΧΑ, μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, ο ΓΔ στις 981,26 (1,33%), με τον FTSE25 στις 2.384,20 (1,62%) και τον ΔΤΡ στις 723,23 (2,48%).

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης τα 90 εκατ. των συναλλαγών, με 22,60 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων σε μετοχές «πρώτης γραμμής», με τη Wall Street σε αργία, που σημαίνει ότι ειδικά εχθές ενεργοποιήθηκαν «ισχυρά χέρια» κυρίως από το Λονδίνο.

Σε Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Mytilineos, Εθνική οι πρώτες 5 επιλογές τους και μάλιστα σε νέα υψηλά για Eurobank (1,18) και νέα ιστορικά υψηλά για Mytilineos (21,08), με την αποτίμηση της εταιρείας να ξεπερνά το όριο και των 3 δισ. (!) «τρέχοντας» ένα 3,84% για το 2023 και 32,83% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Επίσης σε νέα υψηλά η Motor Oil (23,14) με αποτίμηση 2,55 δισ. δείχνει να «κλειδώνει» την επανείσοδό της στον MSCI Greece, στοίχημα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προλάβει και η Πειραιώς. Στο 1,6745 (5,45%) με την αποτίμηση οριακά πάνω από τα 2 δισ. Σχεδόν ένας μήνας το επίμαχο διάστημα που ακολουθεί και η επίμονη παρουσία «ισχυρών χεριών» σε όλο και υψηλότερες τιμές παραπέμπει σε αγορές προεξόφλησης.

Μία από τις εξηγήσεις των χρηματιστών περιλαμβάνει και την επικείμενη ετυμηγορία του οίκου Fitch (27/1) που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, εάν θα κάνει την έκπληξη. Ωστόσο δεν είναι η μόνη, καθώς συντρέχουν άλλοι ουσιαστικοί λόγοι για το «τρέξιμο» των «ισχυρών χεριών».

Προφανώς στον σχεδιασμό τους συνεκτιμάται η πολιτική παράμετρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «διαστέλλει» τον χρόνο (δυνητικής) διεξαγωγής των εκλογών (Απρίλιο ή Μάιο), με την προσοχή στην πρώτη κάλπη.

Παράμετρος (ως προς τον χρονισμό της) που φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από τον ΟΔΔΗΧ, που βγαίνει σήμερα -κατά πάσα πιθανότητα- με καθαρή έκδοση 10ετούς διάρκειας μάλλον για 2,5-3 δισ. (ανάλογα με την προσφορά). Ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει από νωρίς τους στόχους του Οργανισμού.

Σε προεκλογική περίοδο η χώρα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέο πακέτο παροχών, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη.

Παράλληλα ωστόσο ενεργεί ο επιχειρηματικός κόσμος με συμφωνίες, διεργασίες σε διάφορα μέτωπα.

Κλείδωσε η παράταση στο due dilligence της ΔΕΗ για την Enel Romania, με τη διοίκηση να καταθέτει ως μη δεσμευτική προσφορά το ποσό του 1,2-1,3 δισ., σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου.

Είναι επίσης συμφωνίες όπως λ.χ. των μελών της οικογένειας Παυλίδη με την ECM για την πώληση της Μάρμαρα Παυλίδης σε ποσό που ανεβάζει τον πήχη των εύλογων αποτιμήσεων, της συνεργασίας Emma Capital/Olympia Group με την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού της Box Now Group, της έγκρισης του σχεδίου ανταλλαγής χρέους έναντι μετοχικής συμμετοχής μεταξύ MIG-Attica Συμμετοχών (σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου) και αρκετών που κυοφορούνται.

Η «βουτιά» στο 3% της κινεζικής ανάπτυξης το 2022 (χαμηλότερα των προσδοκιών), η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων στο NYSE, οι συνεδριάσεις Fed, ECB στο τέλος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι επιμέρους παράμετροι που θα πρέπει να συνεκτιμώνται αυτή την περίοδο. Περισσότερο δε απ' όσους θεωρούν πως το 4ψήφιο για το ΧΑ θα είναι περίπατος και χωρίς το ενδεχόμενο ενδιάμεσων διολισθήσεων, ειδικά με γνώμονα τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Λήξη της πρώτης σειράς για το 2023, στην αγορά Παραγώγων με 1.520 ΣΜΕ τρέχουσας και 1.019 επόμενης με ανοδικό περιθώριο/premium 1,32% και 1,29% αντίστοιχα. Για αυτό χρήσιμο είναι να έχουμε κατά νου και τις (υψηλότερες) στηρίξεις για τον ΓΔ στις 970 μονάδες και για FTSE25, ΔΤΡ στις 2.360 και 710 μονάδες αντίστοιχα, για σήμερα-αύριο και βλέπουμε μέχρι και Παρασκευή, σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v