Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω και της αργίας στη Wall, αναμένεται στη συνεδρίαση. Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές, σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης του ΓΔ.

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Αρχή εβδομάδας με περιορισμένες επενδυτικές προσδοκίες -λόγω της σημερινής αργίας στην Wall Street- αλλά
που από αύριο θα αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον, τόσο εκτός όσο εντός.

Στα όρια των 4.000 μονάδων ο S&P500, με τα αποτελέσματα 2022 των τραπεζικών ομίλων στο επίκεντρο -αύριο ανακοινώνει η Goldman Sachs-, από τις 15.088,81 ο DAX με θετική μεταβολή σχεδόν 9% στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 968,38 ο Γενικός Δείκτης. Με άνοδο 1,78% σε εβδομάδα και 4,15% από την αρχή του έτους, μετά από δύο σερί εβδομάδες με θετικό πρόσημο και σημαντική αύξηση συναλλαγών, τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη.

Σε απόσταση βολής από τις 973,27 μονάδες οι long έχουν το πλεονέκτημα έναντι των short, με ορίζοντα για τους βραχυπρόθεσμους την Παρασκευή -ημέρα λήξης της πρώτης σειρά για φέτος στα Παράγωγα.

Από τις 2.346,22 ο FTSE25 με 1,55% και 4,20%, από τις 705,73 ο ΔΤΡ με 4,12% και 10,17% στα αντίστοιχα διαστήματα εβδομάδας και από αρχή έτους.

Στην Αθήνα, μέσα της εβδομάδας, ο Αντρέα Ενρια -στις 19 του μηνός το επίσημο γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος-, σε μία περισσότερο εθιμοτυπική επίσκεψη για τις τελευταίες παραινέσεις του προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς τον Μάρτιο ολοκληρώνεται η θητεία του. Πέμπτη-Παρασκευή το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκέλσινγκερ να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, με την Intel πολύ κοντά σε συμφωνία για επένδυση στην ελληνική αγορά.

Ενδεχόμενο που εάν συνεκτιμηθεί με τις εξελίξεις στα μέτωπα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier, ΔEΗ-Enel Romania, ακόμη και το deal της Μάρμαρα Παυλίδης με την ECM Capital, διαμορφώνουν ένα ενθαρρυντικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον. Προφανώς και δεν είναι άμεσα μετρήσιμα τα οφέλη, δηλαδή βραχυπρόθεσμα, πλην όμως αφενός επιβεβαιώνουν την κινητικότητα, αφετέρου καταδεικνύουν την τιμολόγησή της, όταν λ.χ. η συμφωνία με την Elements Capital Management του Σάββα Λιασή ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ.

Μέτρο σύγκρισης για μία αγορά που η αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών δεν φτάνει καν τα 70 δισ., ούτε καν στο 1/3 της σχέσης ως προς το ΑΕΠ, για να έχουμε μία συγκριτική τάξη μεγέθους.

Σε αυτό το περιβάλλον, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενέργειες που ωφελούν την επιχειρηματικότητα, λ.χ. η διαπραγμάτευση της ΔEΗ με Viohalco, TITAN για τη σύναψη διμερών 10ετών συμβάσεων, όπως σημείωνε νωρίτερα η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Με το «καλημέρα» το πρώτο Eurogroup του 2023 υπό την προεδρία της Λετονίας, με τον Βορρά να πιέζει για τις παροχές που δίνονται από τις κυβερνήσεις για την ενέργεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.

Τιμή-στόχος στα 4,30 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings δίνει η Ambrosia Capital, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, με τον τίτλο στα 3,235 ευρώ και τον όμιλο να αποτιμάται στα 615,2 εκατ. Μέγεθος για FTSE25, όπου η εισηγμένη θα ενταχθεί -κατά πάσα βεβαιότητα- στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell.

Με τον «αέρα» των νέων υψηλών για μετοχές των Motor Oil (23 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (11,50), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,02), Jumbo (16,78) αλλά και Eurobank (1,16) η αρχή της εβδομάδας για τους αγοραστές. Σε μία συνεδρίαση που, λόγω Νέας Υόρκης, πιθανότατα θα χαρακτηρισθεί από μετριότερη συναλλακτική/επενδυτική δραστηριότητα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v