Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι κρίνει την κατάκτηση των 1.000 μονάδων

Με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει και τα «ισχυρά χέρια» να ενισχύουν θέσεις σε κορυφαίες εισηγμένες, ανεβαίνουν τα στοιχήματα για συνέχιση της ανοδικής τάσης, με διορθώσεις...

Χρηματιστήριο: Τι κρίνει την κατάκτηση των 1.000 μονάδων

Βαρίδι η Goldman Sachs στη Wall Street αλλά ράλι για τον Nikkei στο Τόκιο και στα ευρωπαϊκά οι αγοραστές διατηρούν μικρό πλεονέκτημα.

Από τις 15.187 (0,35%) για τον DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 987,01 (0,59%) για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε νέα υψηλά 8 ετών και 8 μηνών οδήγησαν οι επενδυτές την αγορά, μετά από μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με συναλλαγές, τζίρο και σύνθεση αγοραστών που παραπέμπει στην εισροή κεφαλαίων από «ισχυρά χέρια».

Αποτέλεσμα, η νέα άνοδος για τον FTSE25 στις 2.397,09 (0,54%), για τον ΔΤΡ στις 730,31 (0,98%) και με τον FTMidCap στις 1.491,01 (0,54%), με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε υποαπόδοση διαρκείας έναντι των τραπεζικών και των blue chips.

Ο λόγος, η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε πολύ συγκεκριμένα 8, το πολύ 12 χαρτιά, με ενδεικτικό το γεγονός πως από τον τζίρο των 90 και εκατ., τα σχεδόν 42 εκατ. άλλαξαν χέρια σε Πειραιώς, Mytilineos, Eurobank και Alpha Bank, σε μόλις 4 μετοχές, με τις 3 τραπεζικές.

Ξεκάθαρη η στόχευση των «ισχυρών χεριών» σε ένα περιβάλλον όπου ο τραπεζικός είναι ο ένας από τους δύο-τρεις κλάδους αιχμής, με την παρουσία του Αντρέα Ενρια στην Αθήνα να απαντά στο ερώτημα εάν Eurobank, Εθνική θα πάρουν το ΟΚ για διανομή μερίσματος 2022 (άνοιξη 2023) και τις εξελίξεις με επίκεντρο το ΤΧΣ να τρέχουν.

Σε συγκυρία ευνοϊκή για την ελληνική αγορά ευρύτερα, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή θεαματική (ως προς την προσφορά) έξοδο στις αγορές, πρώτη για το 2023, με «καθαρή» έκδοση 10ετούς διάρκειας, διευρύνοντας τα περιθώρια ελιγμών για τον ΟΔΔΗΧ, όπως αναλυτικά σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη.

Με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει και τα «ισχυρά χέρια» να ενισχύουν τις θέσεις τους στις κορυφαίες επιχειρήσεις, η συνέχιση της ανοδικής τάσης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Είτε άμεσα είτε με τις απαραίτητες διολισθήσεις, που προσώρας περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Στην πρώτη γραμμή μεγέθη όπως λ.χ. Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., αλλά και αρκετές ακόμη δυνάμεις με επιλεγμένες προσθήκες από τα mid caps, με κάποιες πρώτες ενδείξεις διάχυσης ενδιαφέροντος/ρευστότητας προς ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Προφανώς επηρεάζει και η πορεία της αγοράς της Wall Street, η Πέμπτη είναι μία κρίσιμη ημέρα όσον αφορά στον όριο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, όπου ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 για τους τραπεζικούς ομίλους.

Από τις 4.017,25 (0,19%) τα futures του S&P500, με την αυριανή συνεδρίαση να θέλει λίγη προσοχή, συνεκτιμώντας πως μεθαύριο λήγει -για το ΧΠΑ- η πρώτη σειρά για το 2023 στα Παράγωγα.

Το premium, αν και μειωμένο σε σχέση με εχθές, συντηρείται και για τα 3.093 ΣΜΕ τρέχουσας και για τα 2.918 επόμενης σειράς Συμβολαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v