Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η εκτόξευση τζίρου και η «προειδοποίηση» από GREK

Σε πρωτόγνωρα μεγέθη εκτοξεύτηκαν οι συναλλαγές στο ETF GREK, μία ημέρα πριν εκτοξευτούν και στο ελληνικό χρηματιστήριο στις χθεσινές δημοπρασίες. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Η εκτόξευση τζίρου και η «προειδοποίηση» από GREK

Κρίσιμο διήμερο στις αγορές, μετά τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επανήλθαν στη Νέα Υόρκη, με συνέπεια τη σημαντική διόρθωση για τον S&P500 στις 3.926 (-1,56%). Το σύνηθες θέμα με το όριο του χρέους, που επιλύεται... στο παρά ένα, ενεργοποιείται από σήμερα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, πλην όμως είναι η πρώτη φορά που η βαθύτατα διχασμένη πολιτική τάξη στις ΗΠΑ δεν διασφαλίζει τη διέξοδο σε εύλογο χρόνο. Το... και ένα είναι για πρώτη φορά μία παράμετρος που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει και τη Wall Street. Στο συγκεκριμένο αναφερόμασταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, θεωρώντας πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα από τους traders και τους κατόχους ΣΜΕ στα Παράγωγα.

Αύριο λήγει η σειρά Παραγώγων, με 2.333 Συμβόλαια στον τρέχοντα και 2.646 στον επόμενο μήνα με premium 0,05% και 0,12% αντίστοιχα, θυμίζοντας πως στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ήταν μεγαλύτερο. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι πέραν του συνήθους «ανοιχτές θέσεις πώλησης» στη μετοχή του ΟΤΕ όπως και το γεγονός που απασχόλησε την κοινότητα χθες στο «κλείσιμο» της συνεδρίασης.

Συναλλαγές ημερών rebalancing στις μετοχές που απαρτίζουν το «καλάθι» ενός ETF -ενδεχομένως του GREK- ή που σύμφωνα με χρηματιστές, θα μπορούσε να συνιστούν συγκέντρωση θέσεων σε μία θεματοφυλακή για λογαριασμό ενός μεγάλου παίκτη, δεν είναι κάτι σύνηθες. Είτε πρόκειται για το Vanguard είτε για κάποιο μεγέθους ενός Vanguard, η ουσία είναι πως την επομένη της θεαματικής εξόδου του ΟΔΔΗΧ στις αγορές και μία εβδομάδα πριν την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch πραγματοποιείται μία τέτοιου μεγέθους -110 εκατ.- κίνηση. Σημειωτέον πως μία μέρα νωρίτερα (Τρίτη) οι συναλλαγές στο GREK είχαν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα -για το ΧΑ- μεγέθη.

Συνεπώς, και δεδομένου του short κλίματος από τη Wall Street, τη διόρθωση του Nikkei, προέχει σήμερα-αύριο να διασφαλιστούν τα κεκτημένα της μέχρι τώρα ανόδου. Στις 989,58 (0,26%) ο ΓΔ, με το χθεσινό υψηλό στις 992,64 αντίσταση -μάλλον από Δευτέρα- καθώς ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων. Στις 985,47 το χθεσινό χαμηλό, έως τις 980 ουδόλως επηρεάζεται η εβδομαδιαία τάση.

Ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσουν κατ' αρχάς όσοι ξεκίνησαν από Τρίτη και εχθές να κάνουν ένα πέρασμα από το «ταμείο» αλλά και όσοι είναι αγορασμένοι/ανοιχτοί στο όριο του Τ+2. Το πιθανότερο να υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα και μόχλευση στην αγορά Παραγώγων, με ενδεχόμενη τη διαμόρφωση ενός discount.

Αυτό αφορά το άκρως βραχυπρόθεσμο, σήμερα-αύριο μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης την Παρασκευή, καθώς η ενεργός παρουσία ενός Vanguard (ή... Vanguard) είθισται να προσελκύει και άλλα μεγέθη ανάλογης δυναμικότητας.

Χρηματιστής απέδιδε αυτή την κινητικότητα και στην προεξόφληση ορισμένων ξένων πως οι τράπεζες (Eurobank, Εθνική;) θα πάρουν την έγκριση της Φρανκφούρτης για διανομή μερίσματος (χρήσης 2022), με την παρουσία Ενρια στην Αθήνα να δικαιολογεί και αυτή την προσέγγιση. Αλλος χρηματιστής την απέδιδε και σε αυτό που εύστοχα αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης με αφορμή την ανάλυση της Société Générale για σημαντικές προσθήκες στον MSCI Greece. Στις 9 Φεβρουαρίου θα φανεί εάν επιβεβαιώνεται ή όχι ο γαλλικός οίκος, που όμως δικαιώνεται -προσώρας- όσον αφορά στα του κρατικού χρέους (προαναγγέλλοντας από τις 4 Ιανουαρίου την έξοδο του ΟΔΔΗΧ).

Το πιθανότερο να πρόκειται για όλα αυτά μαζί, όπως και της επικείμενης αλλαγής στη στάθμιση αγορών χωρών (λ.χ. Ρωσία, Τουρκία), με το ΧΑ να διεκδικεί το κάτι παραπάνω, που εν προκειμένω μπορεί να αντιστοιχεί σε εισροές σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων από ξένα σπίτια. Για αυτό, κατ' αρχάς να κλείσει αύριο η εβδομάδα με επιβεβαίωση των στηρίξεων, να κάνουν «ταμείο» όσοι κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους και βλέπουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως το ΧΑ αρχίζει να αποκτά νεύρο και ενδιαφέρον, πιθανότατα προσελκύοντας περισσότερη ρευστότητα που σταδιακά θα δικαιολογεί τζίρους των 70-80 εκατ. Μία από τις μετοχές-σηματωρούς για σήμερα-αύριο θεωρείται ο ΟΤΕ, κυρίως λόγω της μέχρι τώρα υποαπόδοσης της μετοχής, για αυτό και θα αποτελέσει το θέμα ανάρτησής μας στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v