Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχη για το 1.000αρικο δίνει ο Γενικός Δείκτης

Ελαφρά υποχώρηση κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων. Kινήσεις «κλειδώματος» κερδών. Τρενάκι του τρόμου η μετοχή της Attica Bank. Πωλητές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Eurobank

Χρηματιστήριο: Μάχη για το 1.000αρικο δίνει ο Γενικός Δείκτης

Σε διαδρομές αντίθετες, ευρωπαϊκά και Χρηματιστήριο Αθηνών. Με μικρές απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με οριακά αρνητικό πρόσημο στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, την ώρα που στην Αθήνα οι επενδυτές προσπάθησαν να κρατήσουν τον δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς υπάρχουν ρευστοποιήσεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Eurobank.

Περισσότερο σημειολογικού, ψυχολογικού χαρακτήρα παρά ουσιαστική η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου, καθώς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου 8,5 ετών για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Ωστόσο, με την υπέρβαση των 2.450 μονάδων για τον FTSE25, η υπέρβαση αποκτά και ουσιαστικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στην αγορά είναι διακριτή, οι εισροές κεφαλαίων γεγονός, η ενεργότερη συμμετοχή ξένων τάση που μένει να λάβει μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Στα 111 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος την προηγούμενη εβδομάδα, αυξημένος στη χθεσινή συνεδρίαση, σε ανάλογο κλίμα σήμερα-μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με χρηματιστές, σημείο καμπής για τη στάση των ξένων ήταν η συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης -οπότε άλλαξε χέρια θεματοφυλακή ύψους 100 εκατ. και είχε αποδοθεί στο Vanguard-, συμπληρώνοντας πως ακολούθησαν αγορές ξένων στην ισχυρή διόρθωση της Πέμπτης, συνακόλουθα «μάζεμα» την Παρασκευή, ημέρα λήξης της σειράς Ιανουαρίου στα Παράγωγα.

Οι εισροές σε τραπεζικές μετοχές αποδίδονται και στο «παράθυρο» για την προοπτική διανομής μερίσματος από κέρδη 2022, με Eurobank, Εθνική να προηγούνται.

Παράλληλα οι εισροές σε blue chips σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών το 2022 όσο των διεργασιών σε επιχειρηματικό επίπεδο, την αύξηση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, με ενδεικτική την περίπτωση Mytilineos-Morgan Stanley.

 

Αγριες μεταβολές στη μετοχή της Attica Bank που ξεκίνησε ανεβαίνοντας 20% και τώρα βρίσκεται να υποχωρεί 23%.

Στις 58/49 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο και 58 χωρίς μεταβολή.

Στα 50,5 εκατ. η αξία συναλλαγών -στις 14:45-, με 4,02 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών (σε Eurobank, Alpha Βank, Jumbo και Πειραιώς).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v