Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ξεπέρασε με το ξεκίνημα της συνεδρίασης το κρίσιμο ορόσημο ο Γενικός Δείκτης, καθώς η υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς διατηρείται. Σε ποιες μετοχές μπαίνουν «φρέσκα» κεφάλαια. Οι καταλύτες και το διεθνές κλίμα.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

«Αγκαλιά» με τις 1.000 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατάκτηση που έπρεπε να περάσουν πάνω από 8 χρόνια για να φτάσει τόσο κοντά στην επίτευξή της.

Μετά από μία συνεδρίαση με έντονη την παρουσία ξένων επενδυτών και σημαντικές εισροές κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και επιλεγμένα blue chips, o Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 997,81 μονάδες (1,92%).

Οδηγός μεν ο τραπεζικός κλάδος, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τμχ. στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής, αλλά και με σημαντικές συναλλαγές μέσω προσυμφωνημένων πράξεων που παραπέμπουν σε ενεργό συμμετοχή ισχυρών ξένων χεριών.

Στις 2.420,94 (1,87%) ο FTSE25, στις 747,80 (3,15%) ο ΔΤΡ και στις 1.512,67 (2,01%) ο FTMidCap, καθώς μικρό μέρος της ρευστότητας διοχετεύθηκε στα mid&small caps, με αποτέλεσμα τη μόχλευση αρκετών τίτλων της κατηγορίας, προσδίδοντας χαρακτήρα πανστρατιάς στην επέλαση των αγοραστών.

Και αν για τον τραπεζικό κλάδο ένας από τους λόγους της ενεργοποίησης των επενδυτών ήταν το «παράθυρο» στην προοπτική διανομής μερίσματος, που άνοιξε ο Ενρία μετά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, καταλυτική ήταν και η παρουσία πανίσχυρων οίκων σε εισηγμένες-σηματωρούς της εγχώριας επιχειρηματικότητας με μέγεθος που-πλέον- ξεφεύγει των ορίων της Λεωφόρου Αθηνών. 

Η περίπτωση της Mytilineos είναι ενδεικτική ακριβώς αυτής της μεγέθυνσης όχι μόνο της συγκεκριμένης αλλά ενός ευρύτερου μέρους του εγχώριου επιχειρείν, που όχι μόνο αντεπεξήλθε της μνημονιακής κρίσης της χώρας και των επάλληλων διεθνών κρίσεων, αλλά φτάνει ισχυρότερη να αποτιμάται 3,24 δισ. Και σε αυτή την αποτίμηση ένας οίκος μεγέθους μίας Morgan Stanley να αποκτά 1,2 εκατ. μετοχές -ήτοι το 0,7% του μ.κ.-, αξίας 23,1 εκατ. σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Παράλληλη η εισροή κεφαλαίων σε μετοχές των Motor Oil, ΔΕΗ, Lamda Development, Viohalco, AEGEAN, ElvalHalcor, Sarantis κ.α., ενώ το 94/22 μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τα της χθεσινής συνεδρίασης.

Το προβάδισμα παραμένει στην πλευρά των αγοραστών, μετά μάλιστα τη χθεσινοβραδινή άνοδο στη Wall Street και την επαναφορά του S&P500 πάνω από το όριο των 4.000 μονάδων, με τα futures να παραπέμπουν σε επανάκτηση των σημαντικών 4.040 μονάδων. Κλίμα και τάση που μεταφέρθηκε στις αγορές της Ασίας, με τον Nikkei να ενισχύεται 1,55% στο Τόκιο.

Από τις 15.102,77 μονάδες ο DAX, μετά από μία πολύ πιο ήπια συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, καθώς από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν η Αθήνα που ξεχώρισε πανευρωπαϊκά.

Θα έχει άμεση συνέχεια η χθεσινή θεαματική άνοδος, θα κατακτηθούν σήμερα οι 1.000 μονάδες, δεν έχει και τόση σημασία καθώς η υπεραπόδοση που είχε το ΧΑ το 2022 συνεχίζεται στην αρχή του 2023 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Και αν η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας από τους βασικούς (όποτε και εάν επιτευχθεί), είναι ακριβώς αυτή η δυναμική που έχει ένα ζωτικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με την επενδυτική κοινότητα να προεξοφλεί πως θα αποτυπωθεί αρχικά με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2022.

Για αυτό και η ενέργεια της διοίκησης της Mytilineos να ανοίξει την αυλαία μεθαύριο Πέμπτη -πριν τη συνεδρίαση- και μάλιστα με πρωτότυπο τρόπο (σε περιβάλλον Metaverse) αποκτά ευρύτερα (και) σημειολογικό χαρακτήρα.

Στα ενδιαφέροντα της συγκυρίας το βελούδινο διαζύγιο Κοπελούζου-Gazprom στην Prometheus Gas, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, εξέλιξη που αφορά ευρύτερα τον ενεργειακό κλάδο, στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών της περιοχής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v