Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούν βραχεία κεφαλή οι long στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Με ελαφρύ προβάδισμα οι αγοραστές, με ορίζοντα την Παρασκευή και τον «χρησμό» της Fitch. Στροφή και στα αποτελέσματα 2022. Το διεθνές κλίμα και τα σενάρια.

Διατηρούν βραχεία κεφαλή οι long στο Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, οριακά αρνητική η εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν μικρό προβάδισμα από την τελευταία εβδομάδα.

Από τις 15.034 μονάδες ο DAX, από τις 7.750 ο FTSE100, από τις 3.984 (-0,08%) τα futures του S&P500 και από τις 979,06 ο Γενικός Δείκτης.

Με αυξημένες συναλλαγές η άνοδος την προηγούμενη εβδομάδα, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και μικτή εικόνα για τα κύρια blue chips. Από τις 725,04 μονάδες για τον ΔΤΡ και από τις 2.376,48 για τον FTSE25, με επιμέρους επιλογές των επενδυτών να δικαιώνονται με βάση το τελικό αποτέλεσμα την Παρασκευή.

Στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα οικονομικά αποτελέσματα 2022, η προσοχή των επενδυτών στη Wall Street, με τον S&P500 να μετρά οριακές απώλειες.

Οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές εξελίξεις και διεργασίες στο επίκεντρο των επενδυτών και στην Αθήνα, με την επενδυτική κοινότητα να αρχίζει να συγχρονίζεται στην προεκλογική διαδικασία.

Παράμετρος που, είτε περισσότερο είτε λιγότερο, θα επηρεάσει και την αγορά, τη στάση των ξένων, τις ισορροπίες στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο, η πολιτική. Στην οικονομία στρέφει την ατζέντα ο Μητσοτάκης, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, με τη συγκεκριμενοποίηση του χρόνου που θα στηθεί η «πρώτη κάλπη» να είναι ζητούμενη. Ενδεχομένως ο καθορισμός από τον Ρ.Τ. Ερντογάν της 14ης Μαΐου ως ημέρα εκλογών στη γείτονα να ετεροκαθορίζει και τον σχεδιασμό της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα έχει μία ένδειξη προθέσεων των ξένων (και δη του αμερικανικού παράγοντα) την Παρασκευή, με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Πάντως σε δύο δοκιμασίες η Αθήνα πήρε «άριστα» την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως με την έξοδο του ΟΔΔΗΧ αλλά και την έκδοση του preferred bond της Eurobank.

Για τον τραπεζικό κλάδο, που έκανε τη διαφορά το 2022 και με αξιώσεις διεκδικεί ανάλογο ρόλο το 2023, η επίσκεψη Ενρία μάλλον έδωσε «μισή έγκριση» για τη διανομή μερίσματος. Ωστόσο θα πρέπει να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα (κυρίως) Eurobank, Εθνικής και βλέπει η αγορά πώς θα κινηθεί.

Στα αποτελέσματα 2022 είναι στραμμένη η προσοχή και όσων επενδυτών τοποθετούνται στα blue chips, σε επιλεγμένα mid caps. Η Mytilineos ανοίγει την αυλαία την Πέμπτη -πριν τη συνεδρίαση-, ακολουθούν όμιλοι, επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τη διακύμανση των δεικτών.

Νέο αμοιβαίο με μέρισμα 3% παρουσιάζει η Πειραιώς, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, στην Αθήνα ο επικεφαλής της Standard General εκ των μεγαλομετόχων της Intralot, «καλάθι» οικοπέδων προς πώληση βγάζει η Lamda Development, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος. Αυτά σε μία περίοδο που, όπως αναλύει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, η βιομηχανία στέλνει SOS στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υστατη προειδοποίηση καθώς οι ισχυροί του κλάδου κατ' επανάληψη έχουν θέσει το πρόβλημα τόσο σε υπουργικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, για αυτό και το πρωτόγνωρο της κίνησης. «Ανοιχτή επιστολή» σύσσωμου του βιομηχανικού κόσμου στον πρωθυπουργό μόνο σύνηθες δεν είναι, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, στο New Deal του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v